Šepetati mačkam

Aktualno-politična novica
9. 11. 2022 - 8.05

Mačje ljubiteljice in mačji ljubitelji, pozor! Mačke morda vedo, kdaj se pogovarjate z njimi. O tem je bila nedavno narejena raziskava, o kateri lahko izvemo v reviji Animal Cognition. V njej raziskovalna ekipa ugotavlja, da mačke lahko razločujejo govor lastnice, ki je namenjen njim, od tistega, ki je naslovljen na odrasle ljudi.

Register govora, v katerem ljudje govorijo hišnim ljubljenčkom, se navadno razlikuje od registra, v katerem naslavljajo odraslo osebo. Odrasli podobno kot z mlajšimi otroki tudi s svojimi domačimi živalmi pogosto govorijo nekoliko pootročeno. Pretekle raziskave, ki so se usmerjale na pse, so ugotovile, da ti zaznavajo, kdaj je človeški govor namenjen njim. Francosko raziskovalno ekipo pa je zanimalo, ali podobno velja tudi za mačke. 

Raziskovalna skupina je želela preveriti, ali so mačke bolj odzivne na govor, namenjen njim, ali na govor, naslovljen odraslim osebam. V ta namen so šestnajstim odraslim domačim mačkam v njim domačem okolju predvajali posnetke izjav bodisi v ljubkovalnem bodisi v običajnem govornem registru. V posnetkih izjav so mačke nagovarjali s klicanjem po njihovem imenu ter z vprašanji, kot sta "Ali želiš priboljšek?” ali pa “A bi se rada igrala?”. Pri tem so opazovali njihov vedenjski odziv pri posamičnem posnetku – ali so denimo počivale, začele mijavkati, premikati glavo, pogledovati k lastniku in podobno.  

V vsaki seriji so predvajali tri enake posnetke izjav, na primer tri posnetke vprašanja “Ali želiš priboljšek?” v običajnem govornem registru. Pri tem so spremljali, ali se je mačka v tem času habituirala na te izjave, torej v vedenju ni izkazala posebnega zanimanja za te izjave. Kot četrto v seriji pa so predvajali različico izjave v denimo mačje ljubkovalnem govornem registru “Ali želiš priboljšek?”. Pri tem pa so spremljali, ali se je mačka dishabituirala, torej, ali se je na to izjavo začela odzivati drugače oziroma izkazala zanimanje zanjo. Med seboj so tako primerjali vedenjski odziv na različne izjave v običajnem govornem registru in mačje ljubkovalnem govornem registru. Poleg tega so preverili, ali se bo odziv mačk razlikoval glede na to, ali bo šlo za posnetek govora njihovega lastnika ali za govor njim neznane osebe. 

Rezultati so pokazali, da se mačke na mačje ljubkovalni govor odzivajo drugače kot na običajen govor, namenjen odraslim osebam. Takšen trend se je pojavil samo pri izjavah njihovih lastnic, ne pa tudi njim neznanih odraslih oseb. Ker so bile v vzorec vključene le notranje mačke z omejenimi človeškimi interakcijami, bi bilo zanimivo raziskavo izvesti še na vzorcu mačk, ki imajo izkušnje z različnimi osebami in ne večinsko samo s svojimi lastnicami. 

Rezultati raziskave seveda ne sporočajo, da mačke razumejo vsebino človeškega govora. Prav tako intenzivnejšega odziva na mačji ljubkovalni govor ne moremo vzročno pripisati prav zavedanju mačk, da je govor namenjen njim. Povečan vedenjski odziv bi lahko pripisali tudi pozitivnim izkušnjam, ki so jih mačke deležne v situacijah, ko slišijo takšne vrste ljubkovalni govor. Ne glede na naše pomisleke pa avtorice in avtorji študije vse ljudi pozivajo, da mačke obravnavamo kot občutljive in komunikativne posameznice. Mijav. 

Z mačkami se ne pogovarja Katja.

 

Foto: osebni arhiv

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness