Tartufov lačne ptice

Aktualno-politična novica
28. 12. 2021 - 8.00

Ljudem pri iskanju tartufov pomagajo psi in prašiči. Tartufe za prehrano sicer uporabljajo tudi drugi sesalci in tako širijo njihove spore. Odkrijejo jih s pomočjo svojega voha. Sesalci nismo edini, ki uživamo tartufe. Mednarodna raziskovalna skupina poroča o dveh vrstah ptic, ki prav tako razširjata različne vrste tartufov in ektomikoriznih gliv po patagonijskih gozdovih v Južni Ameriki.

Raziskovalci so med zbiranjem vzorcev tartufov na terenu v Patagoniji po naključju opazili, da jim, ko brskajo po tleh in pobirajo vzorce, sledita dve vrsti ptic. Pozneje so ugotovili, da se chucao tapakulo Scelorchilus rubecula in črnogrli huet-huet Pteroptochos tarnii prehranjujeta tudi s tartufi in drugimi glivami v tleh. Ujeli so več kot 100 ptic obeh vrst in zbrali njihove iztrebke. Preučili so DNK, prisotno v iztrebkih, in s fluorescentno mikroskopijo preverili, ali so v iztrebkih tudi nepoškodovane spore, iz katerih bi se lahko razvile nove glive.

Analiza je pokazala, da je v iztrebkih prisotnih več različnih vrst tartufov in ektomikoriznih gliv. Poleg tega so pri tretjini osebkov črnogrlega huet-hueta in pri več kot dveh petinah osebkov chucao tapakulo v iztrebkih tudi nepoškodovane spore, ki služijo razširjanju gliv.

Tartufe in ektomikorizne glive, ki so jih odkrili v ptičjih iztrebkih, najdemo v listju oziroma palec ali dva pod zemljo. Obe vrsti ptic, ki se z njimi prehranjujeta, hrano nabirata s strganjem po tleh. Zanimivo je, da te vrste tartufov ne oddajajo vonja, kar je značilno za tiste, s katerimi se prehranjujejo sesalci. So obarvane in verjetno tako privlačijo ptice.

Znano je, da ptice s svojimi iztrebki razširjajo semena različnih rastlinskih vrst. Raziskovalna skupina je opisala nove odnose med pticami ter glivami in tako sedaj vemo, da imajo pomembno vlogo tudi za razširjanje gliv. Različne vrste tartufov in ektomikoriznih gliv, opisane v raziskavi, so sicer v odnosu z bukvami, slednjim dajejo različna hranila iz tal, od bukev pa pridobivajo sladkorje.

Patagonijskim pticam se čudi Zarja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.