Vitamin D3 za poletne dni

Vitamin D3 za poletne dni

Aktualno-politična novica
20. 6. 2017 - 7.05

Po izsledkih nove raziskave o vitaminu D3, naj bi uživanje slednjega v konjskih količinah preprečevalo poletne kožne opekline. Raziskava je nastala v duhu nedavnega navdušenja nad imunomodulatornimi učinki omenjenega vitamina.

 

V študiji objavljeni v reviji Journal of Investigative Dermatology so raziskovalke in raziskovalci iz različnih ameriških zdravstvenih ustanov primerjali učinek treh različnih odmerkov vitamina D na razvoj vnetnega odziva po ožarčenju z UV žarki. Dvajsetim prostovoljcem so eno uro po ožarčenju, ki je služilo kot imitacija poletnega sonca, servirali ali enega od treh odmerkov vitamina D3 ali placebo. Tisti, ki so prejeli odmerek v količini 200 000 mednarodnih enot so imeli močno zmanjšan vnetni odziv in posledično tudi znatno manj rdečo kožo.

 

Različne analize so pokazale, da je za zmanjšan vnetni odziv odgovoren vpliv vitamina D3 na delovanje vnetnih mediatorjev TNF in iNOS. Avtorji in avtorice so namreč zaznali pomanjšanjo izražanje omenjenih vnetnih mediatorjev v prizadeti koži pacientov, ki so prejemali visoke odmerke vitamina D3.

 

Da lahko vitamin D3 preprečuje razvoj opeklin po izpostavitvi soncu je za stroko precejšnjo presenečenje, raziskava pa je zanimiva tudi zato, ker je prva pokazala kakršnokoli delovanje vitamina D3 v uravnavanju vnetnega odziva pri ljudeh. Doslej so na to namreč kazali izključno eksperimenti opravljenih na živalih.

 

Avtorji in avtorice vidijo v terapijah z mega-odmerki vitamina D3 velik potencial, s to raziskavo pa so pokazali, da je občasno zaužitje tako velikanskih odmerkov povsem varno. Omenjenih 200 000 enot vitamina d3 je kar stokratnik zgornje priporočene meje dnevnega uživanja vitamina D3. V tej raziskavi pacienti namreč niso doživeli nobenih negativnih stranskih učinkov povezanih z hipervitaminozo D3, kot so  na primer povišani krvni nivoji kalcija.

 

Kljub zanimivim rezultatom, pa to še ne pomeni konec sončnih krem. Zmanjšan vnetni odziv ima lahko tudi lastne nezaželjene posledice, saj je pomemben del mehanizmov, ki skrbijo za popravljanje poškodovane kože. Kakšno je razmerje med pozitivnimi in negativnimi učinki pa bodo pokazale nadaljnje raziskave.

 

O tem kako bi se izognil sončni kremi je razmišljal Atila

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.