Zadnji dotik

Zadnji dotik

Aktualno-politična novica
25. 4. 2019 - 7.05

V ligi NBA so zakorakali že globoko v končnico, kmalu bo ostalo le še osem moštev, ki se bodo borila za finale in večno slavo. A košarkarji se še vedno znova vsako tekmo prepirajo, kdo se je zadnji dotaknil žoge, preden je ta odletela izven igrišča v ničkoliko situacijah. Zahvaljujoč dvema raziskovalcema z oddelka za psihologijo arizonske državne univerze imamo sedaj morda odgovor, zakaj pride do tega. Ljudje naj bi izkazovali tako imenovano pristranskost glede na zaporedje časa, osrediščeno okoli jaza oziroma v angleščini egocentric temporal order bias.

Raziskovalca je zanimalo, ali je človek pristranski pri zavestni izkušnji ob neki akciji, ki se zgodi istočasno kot nek drug zunanji dogodek. Primer tega je torej dotik žoge, tik preden se je dva igralca iz nasprotnih ekip skoraj istočasno dotakneta in se ta odbije z igrišča. Raziskovalca sta, da bi ugotovila, kako zaznamo sočasne dogodke, oblikovala poskus.

V psihološkem laboratoriju sta udeleženke in udeležence raziskave izpostavila sočasnemu dotiku druge osebe, dotiku neke mehanske naprave ali pa sočasni zaznavi dotika in zvoka. Pri sočasnem dotiku druge osebe so s svetlobnim signalom sporočili udeleženkam in udeležencem v parih, naj se dotaknejo hrbtne strani dlani drugega. Na tem delu pa so imeli udeleženke in udeleženci nameščeno kapacitivno tipalo za dotik.

Ugotovila sta, da so v kar 67 odstotkih udeleženke in udeleženci poskusa mislili, da so bili tisti, ki so se prvi dotaknili drugega. V resnici pa so to lahko storili v povprečju tudi do 50 milisekund kasneje. Podobni časovni zamik so odkrili tudi v primeru dotika mehanske naprave in sočasne zaznave dotika in zvoka. Glede na rezultate tega poskusa raziskovalca zaključujeta, da smo ljudje podvrženi pristranskosti glede na zaporedje časa, osrediščenega okoli jaza.

Že pred leti so v psihologiji pokazali, da čas zaznavamo subjektivno in da je zaznavanje časa lahko v določenih trenutkih različno. Čas nam na primer subjektivno teče počasneje, ko smo prestrašeni. Košarkarjem in košarkaricam očitno tudi zagode subjektivna zaznava časa, v želji po zmagi namreč pogosto mislijo, da niso bili zadnji, ki so se žoge dotaknili, in si zato njihova ekipa zasluži imeti posest žoge. Sodnikom in sodnicam na košarkarskih igriščih pa vedno bolj pride prav tehnologija, ki v tovrstnih trenutkih lahko točno pove, kdo se je zadnji dotaknil žoge v tisti milisekundi, ko je odletela izven igrišča.

Ali bo vsa tehnologija v športu zasenčila čar nepredvidljivosti, se sprašuje Zarja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness