Josep Jansa, ECDC

Okrogla miza, intervju ali pogovor
17. 4. 2020 - 14.00

V sredo smo govorili z Josepom Janso, vodjo skupine za odziv in nujne ukrepe iz Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, krajše ECDC. Jansà je bil eden izmed prvih, ki je začel že na začetku januarja spremljati pojav nenavadne pljučnice v Vuhanu in s svojo ekipo začel s pripravami na morebiten izbruh pandemije. Od takrat so pripravili že osem poročil o ocenah tveganja za COVID-19.

Kdaj je bil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ustvarjen, kako je organiziran in kaj je njegova naloga?

Izjava: "ECDC was founded …"

Jansà nam je povedal, da Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni sodeluje tudi s Svetovno zdravstveno organizacijo in centri za preprečevanje in obvladovanje bolezni v drugih državah. Kaj pa je naloga ECDC v času trenutne pandemije COVID-19?

Izjava: "The main role …"

Naloga Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je torej poročanje o ocenah tveganja in svetovanje o najbolj optimalnih načinih nadzorovanja epidemije. Osredotočeni pa so predvsem na infekcijske bolezni. Končne odločitve glede upravljanja s krizo pa so na ravni posameznih držav znotraj Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Evropske komisije. Jansà nam je povedal tudi o misijah, ki so jih že izvedli v času pandemije COVID-19.

Izjava: "To give you some …"

Med potekom te epidemije večkrat slišimo o pomanjkanju testiranja in sledenja stikov okuženih. Kaj je pomen teh akcij in kako so povezane z drugimi strategijami, kot sta zajezitev in zmanjšanje širjenja virusa?

Izjava: "Contact tracing ..."

Vedno bolj se govori o pomenu seroloških testov, s katerimi lahko preverjamo prisotnost protiteles v krvi pri tistih, ki so okužbo že preboleli. 

Izjava:  "Those tests definitely ..."

Janso, vodjo skupine za odziv in nujne ukrepe z Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, smo povprašali tudi o trenutnem védenju o asimptomatskih primerih.

Izjava: "We in ECDC ..."

Znano je, da zdravila ni. Prav tako še nismo razvili cepiva. Pojavljajo pa se ideje o čredni imunosti.

Izjava: "Expecting that the ..."

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ima na svojih spletnih straneh tudi bogato zbirko podatkov. Kako jih zbirajo in kdo z njimi upravlja?

Izjava:  "In terms of the data ..."

Kako se je spremenilo delo centra, odkar je tu pandemija COVID-19?

Izjava: "As many other organisations ..."

Na Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni pripravljajo že deveto poročilo z analizami in ocenami tveganja, ki bo tokrat vključevalo tudi priporočila za prihodnje delovanje.

Izjava: "And this 9th version ..."

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni torej spremlja vse kazalnike, ki bi nam lahko povedali, kako naprej. Ti se dotikajo tako strategij testiranja, ocen uspešnosti trenutnih ukrepov, novih spoznanj o samem virusu, razvitju imunosti in bolezni COVID-19, kot tudi vprašanj o tem, katere dodatne informacije potrebujemo, da bi lažje nadzorovali širjenja virusa.

Z Josepom Janso iz Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni se je pogovarjala Zarja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.