Praznična Moonleejad(ic)a

Recenzija dogodka
31. 12. 2018 - 17.30

Nikki Louder, Analena, Hoax Program @ Klub Gromka, Ljubljana, 27. 12. 2018

 

Kot skoraj vsako leto, nam je tudi letos ena najbolj relevantnih domačih, pa tudi širše regionalih založb Moonlee Records pripravila svoj mali enodnevni festival, ki ga imenujejo Moonleejada. No, tokrat so ga zaradi manjšega števila nastopajočih ljubkovalno poimenovali Praznična Moonleejadica. Navkljub temu smo bili v četrtek deležni treh ur udarnih kitarskih napadov s strani zasedb The Hoax Program, Analena in Nikki Louder.

Skoraj brez zamude, ob, za Metelkovo nenavadno zgodnji, a za Moonlee kar običajni uri, ob pol devetih, je na oder stopila peterica iz Ajdovščine, The Hoax Program, ki je v začetku meseca povila novi album Comfort Cage. Ta sicer ni izšel pri Moonlee Records, a so po besedah vodje festivala, Mirana Rusjana, The Hoax Program predstavljali dobro žanrsko dopolnitev seznama nastopajočih in so si z novim albumom vsekakor zaslužili otvoriti letošnjo Moonleejado. Že po prvih nekaj pesmih se je prostor solidno napolnil, bend pa je v tri četrt ure predstavil pretežno material z novega albuma. Vokalist Dean Gnezda zanimivo vseskozi svoj vokalo drži na meji med nerazločnim krikom in petimi besedili, ki jih poslušalec z nekaj truda lahko razume tudi v živo. A vendar je bilo po nekaj komadih jasno, da se od standardnega vzorca punk rock pesmi s štiričetrtinskim beatom s poudarki na 1 in 3 ter enoličnih kitarskih in vokalnih linij bend ne bo odmaknil. To sicer samo po sebi ni podatek, na podlagi katerega bi lahko ocenili koncert, a bend manka originalnosti ni nadoknadil z dobrim odrskim nastopom ali razgibanimi zvočnimi izleti, tako da smo namesto nadaljevanke prejeli sicer solidno nanizanko, ki pa z ničemer ne preseneti in epizode niza vsakič po istem kopitu.

Kot drugi so nastopili legendarni zagrebški screamo veterani Analena, ki so lani praznovali 20 let delovanja. Gre za bend, ki je z izdajo albuma Carbon Based leta 2004 pravzaprav pripravil ustanovno izdajo založbe Moonlee Records, v njem pa kitaro igra tudi njen vodja Miran Rusjan. Zaradi izseljenskega statusa pevke Ane Franjić, ki živi v Angliji, skupina sicer le redko koncertira, kar je bil še eden od dodatnih dobrih razlogov za obisk tokratne Moonleejadice. Prva stvar, ki jo je bilo opaziti, je bila glasnost ozvočenja, ki je bila za razliko od večine post-hardcore in screamo koncertov izrazito nizka. Redke so zasedbe, ki uspejo zadržati moč in agresijo svoje glasbe tudi, ko se decibeli znižajo. K temu sta pripomogla razgibanost pesmi in odrska prezenca pevke, ki je z veliko lahkoto prehajala med rahlo netočnimi melodičnimi vokalnimi linijami v stilu Kim Deal in izrazitim screamom. Ta dvojnost je tudi najprepoznavnejši element Analene, ki jo dopolnjujejo še spremljevalni vokalni vložki obeh kitaristov, včasih v funkciji odmeva, včasih celo dvoglasja.

Ko je Analena zaključila s koncertom, se je Miran, tokrat v vlogi tako organizatorja kot nastopajočega, vrnil na svoje biljetersko mesto, oder pa je pripadel zadnjemu bendu, kamniškim noise rockerjem Nikki Louder. Ob utripajoči luči so v koncertu, ki je trajal dobre pol ure, brez odvečnih besed ali premorov švignili skozi svojo diskografijo. Nikki Louder bi skoraj lahko označili za instrumentalno skupino, saj vokal, takrat ko nastopi, nastopi v vlogi instrumenta in pogosto ga je težko razločiti od zvoka kitare. Kot že velikokrat doslej, je šlo za koncert, ki ni pustil predaha. Posebno vizualno dinamiko je ob standardni precejšnji statičnosti benda na odru ustvaril na ne prehitro frekvenco nastavljen stroboskop. Nikki Louder so tako z vrhunskim koncertom kronali ljubko poimenovano Moonleejadico, za rdečo nit katere bi lahko imeli kar nič kaj ljubke vokale nastopajočih.

Koncerti so se zaključili krepko pred polnočjo. Dovolj zgodaj, da smo ujeli tudi večino koncerta M O R V E R N v Gala Hali. A ne preden smo pohiteli do Miranove nove postojanke za dvema škatlama vinilk ter CD-jev Moonlee Records in drugih regionalnih založb. Treba je pohvaliti cenovno dostopnost Moonlejevih vinilnih izdaj, število katerih se bo v letu 2019 gotovo še povečalo. Nemara tudi z novim albumom Nikki Louder.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness