BritOFF sa šlagom

Aktualno-politična novica
5. 1. 2019 - 10.48
 / BritOFF

O politični situaciji v Demokratični republiki Kongo
 / 26. 9. 2016

Zaradi nevarnosti izbruha nasilja po predsedniških volitvah v Demokratični Republiki Kongo je ameriški predsednik Donald Trump v sosednji Gabon napotil 80 vojakov. Po njegovih besedah obstaja velika nevarnost za izbruh protestov in za povečanje nestabilnosti v državi. Glavna naloga sil naj bi bila zaščita ameriških civilistov in diplomatskega osebja v prestolnici DRK, Kinšasi. Napetosti v drugi največji afriški državi se stopnjujejo, potem ko volilna komisija še vedno ni objavila rezultata predsedniških volitev, ki so potekale 30. decembra. Vlada v DRK je preprečila dostop do interneta in SMS komunikacijo, prav tako pa so začasno onemogočili oddajanje nekaterim medijem. Katoliška cerkev je osrednjo volilno komisijo pozvala k objavi rezultatov, saj je volitve opazovala s skoraj 40.000 opazovalci in po besedah predstavnikov Cerkve pozna izzid volitev. Po vzporednih rezultatih nevladnih organizacij je nedvomni zmagovalec volitev opozicijski kandidat Martin Fayulu, medtem ko vladni kandidat Emmanuel Ramazani Shadary ni zbral niti 20 odstotkov glasov.

Zvezni sodnik Združenih držav Amerike Theodore D. Chuang je odločil, da se bodo morali odgovorni za človeške eksperimente s sifilisom v Gvatemali zagovarjati. Farmacevtska družba Bristol-Myers Squibb, univerza Johns Hopkins in fundacija Rockefeller bodo morali razložiti, zakaj so v 40-ih letih prejšnjega stoletja v sodelovanju z vlado ZDA s sifilisom okužili 444 žrtev v Gvatemali. Z eksperimenti, v katere po besedah tožilstva žrtve niso privolile in ki naj bi bili nečloveški, so ugotavljali učinkovitost penicilina pri boju proti spolno prenosljivim boleznim. Odločitev sodnika je pomembna, saj predstavlja redek primer pravnega postopka, v katerem je sodišče dovolilo, da se ameriškim pravnim osebam sodi zaradi zločinov in kršitev, ki so jih storili v tujini. Predvidena odškodnina v primeru, da se obtoženim dokaže krivda, je kar milijarda dolarjev.

Kaj imajo skupnega skrajna desnica, nemška obveščevalna služba in kriza velike koalicije?
 / 17. 9. 2018

Nemški zvezni urad za informacijsko varnost je obelodanil obstoj Twitter računa z uporabniškim imenom G0d, ki je cel december v obliki adventnega koledarja objavljal zaupne podatke več kot 1000-ih nemških politikov, članov parlamenta in evropskih funkcionarjev. Med prizadetimi je tudi kanclerka Angela Merkel, vendar med njenimi objavljenimi podatki naj ne bi bilo takšnih bolj zaupne narave oziroma novih informacij za javnost. Zvezni urad je prizadete o problemu obvestil šele v petek, čeprav naj bi za vdor vedel že vse od sredine decembra, kar je sprožilo val ogorčenja. Po njihovih besedah centralni varnostni sistem vlade v Berlinu ni bil ogrožen, saj naj bi šlo predvsem za vdor v osebne račune omenjenih oseb. 

Ministrstvo za okolje je sporočilo, da je družba Bežigrajski športni park d.o.o. 20. decembra podala zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za prenovo stadiona za Bežigradom. S tem je odgovorilo na namigovanja v javnosti, da se je glavni investitor v projekt BŠP Joc Pečečnik umaknil iz projekta. Projekt, ki predvideva obširno prenovo in prezidavo obstoječega objekta, ima težave z okoljevarstvenim dovoljenjem že vse od leta 2010. Od takrat je ministrstvo za okolje zaradi pritožbe dovoljenje za gradnjo že dvakrat razveljavilo in projekt vrnilo v obravnavo na ARSO. Poleg okoljevarstvenega dovoljenja projekt bremeni tožba, v kateri stanovalci sosednjih Fondovih blokov trdijo, da del zemljišča ni v lasti občine. Zemljišče naj bi pripadalo omenjenim blokom, zato nasprotujejo pozidavi zelenice ob blokih.

BritOFF je pripravil vajenec Koruza.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness