Pesek in smrt

Oddaja
4. 1. 2019 - 17.00

19. decembra je predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump v svet poslal tvit, v katerem je zapisal, da je Islamska država poražena, zato ZDA nimajo več razloga, da bi se še zadrževale v Siriji. V slogu Trumpove administracije je tvitu sledilo še uradno sporočilo, da bodo ZDA umaknile približno 2000 svojih vojakov. Ti so bili večinoma stacionirani na severu in severovzhodu Sirije, kjer so se borili ob boku arabskih milic in kurdskih oboroženih sil YPG, združenih v Sirske demokratične sile, SDF.

Odločitev je presenetila tudi vrh Pentagona, saj naj bi Trump po poročanjih ravnal na lastno pest in naj se ne bi posvetoval niti z ožjimi sodelavci. Zaradi tega je naletel na odkrito nasprotovanje, saj bi nenaden umik na cedilu pustil tamkajšne ameriške zaveznike, obenem pa odprl prostor za uveljavljanje parcialnih geostrateških interesov ostalih udeležencev osemletne vojne. Po napovedih, da bo prišlo še do umika polovice vojaških sil iz Afganistana je odstopil obrambni minister James Mattis, kasneje pa še posebni odposlanec za boj proti Islamski državi Brett McGurk.

O tem, kako razumeti tako hipno odločitev o umiku ameriških vojakov iz Sirije, o kateri še danes ni konsenza, pojasnjuje profesor Univerze na Primorskem Primož Šterbenc.

Izjava

Alepo
Sirska vojska pregnala upornike iz vzhodnega dela Alepa
 / 16. 12. 2016
Vendarle pa so se ZDA v zadnjih dneh nekoliko potegnile nazaj; Trump ni želel podati natančne časovnice umika, rekoč, da želijo zaščititi kurdske borce. Primož Šterbenc meni, da je nekoliko bolj previdna retorika posledica viharja, ki ga je sprožila nenadna odločitev, in da je znotraj ameriške administracije prišlo do ponovnega premisleka. Kaj to pomeni za zunanjo politiko ZDA in geostrateško razporeditev na Bližnjem vzhodu?

Izjava

Nekdanji novinar in diplomat Zlatko Dizdarević meni, da umik ni bil tako nenaden, kot ga morda vidijo nekateri opazovalci. Ameriški predsednik Donald Trump naj bi presodil, da vztrajanje na območju Sirije, kjer se vojna končuje, ne bi bilo smiselno, posebej ob vse večji moči Rusije.

Izjava

Poleg tega gre po Dizdarevićevem mnenju za preusmeritev ameriške pozornosti na druge zunanjepolitične cilje, predvsem naraščajoč vpliv Kitajske.

Izjava

Ameriški novinar Jared Szuba, ki se je s severa Sirije vrnil pred tremi dnevi, povzame odziv tamkajšnjega kurdskega prebivalstva.

Izjava

o napovedani turški invaziji na Afrin
 / 19. 1. 2018
Sirski Kurdi se bodo po ameriškem umiku znašli v zahtevnem položaju med Turčijo na eni in sirskimi Arabci na drugi strani. Primož Šterbenc.

Izjava

Sirski režim, ki se je uspel obdržati na oblasti, bo postal najmočnejši akter v Siriji in bo Kurdom lahko nudil pomoč, vendar pa bo v tem odnosu narekoval pogoje.

Izjava

S Šterbencem se strinja tudi Szuba, ki opiše, kako se je kurdska vojska YPG v odziv na turške napovedi po ofenzivi na mesto Manbidž obrnila na pomoč sirskim vladnim silam.

Izjava

Da se je Turčija, sicer članica NATA, od leta 2016 začela vse bolj nagibati na vzhod, predvsem proti Rusiji, pojasnjuje Šterbenc.

Izjava

Idlib
Turčija si želi zagotoviti pogajalsko izhodišče pri probolemi s Kurdi.
 / 9. 10. 2017
Šterbenc sicer meni, da Združene države vedo, da ne smejo dovoliti prevelikega ruskega vpliva - napovedan umik vojakov je tako po eni strani poskus umiritve odnosov s Turčijo. Prihajajoč obisk ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona v Ankari pa naj bi pomenil poskus iskanja dogovora, s katerim bi turški operaciji na severu Sirije postavili določene meje. Več o namenu obiska Jared Szuba.

Izjava

Kot eno od možnosti, ki bi zagotavljale večjo varnost Kurdom na območju severne Sirije, so predstavniki Sirskega demokratičnega sveta, ki predstavlja politično telo Sirskih demokratičnih sil, predlagali vzpostavitev območja zaprtega zračnega prostora. S tem naj bi se strinjale francoske oblasti, ki so napovedale, da svojih vojakov iz Sirije ne nameravajo umakniti. A kot razloži Szuba, bi Francija za tak ukrep vseeno potrebovala privolitev Washingtona in članic Evropske unije.

Izjava

Umik ameriških vojakov bi zagotovo prispeval k spremenjeni sliki in razmerju moči znotraj celotne regije. Šterbenc med drugim izpostavi, da bi poteza Združenih držav lahko prispevala k zmanjšanju vpliva Irana v državi, s čimer bi paradoksalno prispevala k razrešitvi konflikta.

Izjava

Gledano širše geopolitično naj bi po mnenju Šterbenca ameriško napoved umika svojih vojakov in s tem podpore kurdski vojski že izkoriščala Kitajska, saj naj bi Združene države s tem dejanjem poslale negativno sporočilo svojim zaveznikom.

Izjava

Usoda prevladujoče kurdskega prebivalstva in vojske na severu Sirije je tako še vedno odvisna od dogovorov, ki jih bodo Združene države dosegle s Turčijo.

Izjava

Kurdi so očitno ponovno “zgrešili” pri izbiri svojega zaveznika.

Puščavo je kultiviral vajenec Žiga.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness