Hišni ljubljenčki in razvoj alergij

Aktualno-politična novica
9. 1. 2019 - 7.05

Švedski raziskovalci in raziskovalke so v reviji PLOS One objavili članek, v katerem so raziskovali, kako hišni ljubljenčki vplivajo na razvoj alergij pri otrocih. Ugotovili so, da je bilo tveganje za razvoj alergijskih stanj manjše pri otrocih, ki so bili v prvem letu življenja v stiku s hišnimi ljubljenčki. Hkrati so odkrili, da je pomembno tudi število živali, saj je bilo pojavov alergij, kot so astma, kožne alergije in seneni nahod, manj pri otrocih z več hišnimi ljubljenčki.

V preteklosti je veljalo prepričanje, da zgodnji stik otrok s hišnimi ljubljenčki poveča tveganje za razvoj alergij. Študije, opravljene v zadnjih dvajsetih letih, pa so prišle do nasprotnih ugotovitev. Tako danes običajno velja prepričanje, da hišni ljubljenčki ne predstavljajo tveganja za razvoj alergij pri zdravih otrocih. Nekatere novejše študije pa so dokazale, da naj bi imela prisotnost živali varovalni učinek pred pojavom alergij.  

Raziskovalke in raziskovalci so študijo izvajali na dveh skupinah otrok. V prvi skupini je bilo tisoč otrok, podatke pa so zbirali s pomočjo vprašalnika. Starše sedem- in osemletnikov so povprašali o alergijskih stanjih njihovih otrok ter o številu hišnih ljubljenčkov, ki so jih imeli v prvem letu otrokovega življenja. Drugo skupino, ki je štela dvesto petdeset otrok, so spremljali od rojstva do starosti devetih let. V tem času so spremljali, koliko otrokom so bila diagnosticirana alergijska obolenja. Na alergijska stanja so testirali tudi starše otrok, ki so jih spremljali od rojstva, saj bi lahko alergija staršev vplivala na odločitev, da nimajo hišnih ljubljenčkov. Ugotovili so, da ni bilo večje razlike v alergijskih odzivih staršev, ki imajo živali, in tistih, ki jih nimajo.

Pri obeh skupinah otrok so prišli do podobnih rezultatov. Število alergijskih stanj je bilo nižje pri otrocih z več hišnimi ljubljenčki, in to pri obeh skupinah. Pretekle raziskave so ugotovile, da imajo otroci, ki so odraščali na kmetiji, manjšo možnost za razvoj astme in kožnih alergij. Ta pojav so poimenovali efekt kmetije. Podoben, vendar manjši učinek zaščite naj bi po mnenju raziskovalne skupine imeli tudi hišni ljubljenčki. Ob tem so avtorji in avtorice poudarili tudi, da vse podobne raziskave niso zabeležile varovalnega učinka hišnih ljubljenčkov, zato bodo v prihodnosti potrebne dodatne študije, ki bodo vključevale več ljudi.

Sezone alergij se ne veseli vajenka Kaja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness