Nezlomljivi termoelektriki

Nezlomljivi termoelektriki

Oddaja
20. 12. 2018 - 7.05

Raziskovalna skupina Georgia Institute of Technology v ugledni znanstveni reviji Nature Materials poroča, da je uspela sintetizirati termoelektrični material, ki tudi po stotih ciklih upogibanja ohranja svoje termoelektrične lastnosti.

Termoelektriki so materiali, ki lahko iz toplote proizvajajo električni tok brez dovajanja mehanske energije. Temu pravimo Seebeckov pojav. Možno pa je pojav tudi obrniti in material greti, če termoelektrik priklopimo na vir električne napetosti. Pogosta težava teh materialov pa je, da so krhki, kar zmanjšuje njihovo robustnost. Termoelektriki se namreč pogosto uporabljajo kot vir napajanja za vesoljska plovila. Na primer Nasin marsovski rover Curiosity za pogon svojih sistemov uporablja generator, ki je osnovan ravno na tem materialu.

Zato je danes predstavljeno odkritje materiala, ki tudi po stotih ciklih upogibanja ohranja svoje lastnosti, zelo dobrodošlo, saj to pomeni, da bo tak material manj občutljiv na zunanje vplive, kot so na primer tresljaji. To lastnost je omenjenim raziskovalcem uspelo odkriti z nanosom bizmutovega telurida na površino ogljikovih nanocevk. Tako jim je uspelo združiti odlične termoelektrične lastnosti bizmutovega telurida s fleksibilnostjo ogljikovih nanocevk. Hkrati pa je metoda sinteze dovolj enostavna, da jo bo mogoče zlahka prilagoditi za industrijsko proizvodnjo.

S termoelektriki se te zime greje vajenec Bojan.

Povezezava do originalnega članka: https://www.nature.com/articles/s41563-018-0217-z

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness