Britoff slonov

Aktualno-politična novica
pravica do splava
15. 10. 2015 - 8.00
 / BritOFF

8:05

Čuvaji zimbabvejskega nacionalnega parka Hwange so našli 26 slonjih trupel. Divji lovci so slonom nastavili sol, ki so jo premazali s cianidom in tako zastrupili celotno čredo. Že prejšnji teden so čuvaji v istem parku našli trupla 14-ih zastrupljenih slonov. Zimbabvejska okoljska ministrica za porast divjega lova krivi Združene države Amerike, ki so prepovedale športni lov na slone, kar je močno okrnilo proračun za zaščito parka.

13 od 16-ih dobrodelnih porodnišnic matere Tereze v Indiji se je odreklo nadaljnji vzgoji in iskanju novih staršev za osirotele  otroke. Razlog, ki so ga Misijonarji krščanske ljubezni navedli, je ideološke narave. Nove smernice posvojitev Ministrstva za razvoj žensk in otrok namreč dovoljujejo posvojitve samskih in ločenih posameznikov. Misijonarke si ne bi mogle odpustiti, da bi se izkazalo, da je samska oseba, ki je otroka posvojila, lezbijka ali gej. Nove smernice so sirotišnicam odvzele možnost zavrnitve posvojitve ter uvajajo centralno evidenco, ki ji misijonarke do zdaj niso bile podvržene.

Svoja vrata pa je odprl prvi nosečnostni center, ki nasprotuje abortusu, in sicer na Irskem. Gre za izvažanje ameriške protiabortivne politike, ki se maskira kot objektivna medicinska ustanova. Za nasprotnike splava je Irska pomembna trdnjava, saj je zadnja država v Evropski uniji, kjer je splav še vedno kriminaliziran. Dovoljen je le v primeru, ko je ogroženo življenje matere, a tudi v tem primeru ga marsikateri zdravnik ne izvede.

Oblasti v Mjanmaru bodo podpisale premirje z osmimi od petnajstih oboroženih etničnih skupin. Predsednik Thein Sein bi namreč rad pomiril strasti pred predsedniškimi volitvami, ki se obetajo 8. novembra. Njegova predvolilna obljuba je bila, da bo dosegel premirje z vsemi etničnimi skupinami ter končal 50 let vojaške vladavine.

10:05

Brazilija bo po enem letu spet regulirala internet. Po tem ko je bil lanskoletni zakon, poimenovan ‘Marco Civil da Internet’, po svetu priznan kot izjemen dosežek na področju zasebnosti na spletu, internetne nevtralnosti in odprtosti medmrežja, pa se sedanje novele od teh standardov odmikajo. Predviden zakon namreč zahteva, da spletne strani od svojih uporabnikov zahtevajo osebne podatke. Osnovni osebni podatki so nato lahko dostopni represivnim organom brez sodnega naloga. Vlada si tudi pridržuje pravico, da brez posebnih dokazov o klevetah ali žalitvah cenzurira vsebine spletnih strani.

Obamina administracija ne bo poskušala uzakoniti stranskih vrat v programih za enkripcijo podatkov, je v izjavi za javnost povedal direktor Zveznega preiskovalnega urada James Comey. Nadaljeval pa je, da bodo še naprej lobirali pri informacijskih podjetjih, da v svoje produkte vstavijo stranska vrata, namenjena vladnim uslužbencem.

WikiLeaks je pridobil in objavil poglavje o intelektualni lastnini prejšnji teden izpogajanega sporazuma transpacifiškega partnerstva - TPP. Celotno besedilo sporazuma je še vedno tajno, v domeno javnosti bo prišlo šele 19. oktobra po volitvah v Kanadi. Poglavje predvideva, da bodo morali internetni ponudniki zbirati podatke o kršitvah avtorskega prava ter piratiziranju svojih strank. Tako bodo kasneje lahko lastniki avtorskih pravic s sodnimi postopki prišli do odškodnin. Celotno besedilo najdete na spletnih straneh WikiLeaksa.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness