Antipolitika

Oddaja
30. 3. 2017 - 12.00

_ANARHISTIČNA OKROŽNICA

Pred tednom dni, natančneje 22. marca, je policija v zgodnjih jutranjih urah pred azilnim domom Vič napadla aktivistke in aktiviste, ki so se zoperstavili nerazumni deportaciji sirske družine z majhnim otrokom in so s svojimi telesi poskušali preprečiti ugrabitev družine in njen izgon na Hrvaško. Akcija direktne solidarnosti izgona ni uspela preprečiti, vseeno pa je dan prinesel pomembno sporočilo, saj so ljudje, ki jim ni vseeno za dogajanje okoli njih, pokazali, kako se je možno zoperstaviti nasilju države nad migrantkami in migranti. Deportacije in drugo nasilje policije oziroma celotnega državnega birokratskega aparata nad našimi prijatelji in tovarišicami namreč ne smejo miniti v tišini.

Belorusija je naslednja država, kjer obdobje nemirov kaže zobe. 25. marca so v glavnem mestu Minsk in drugod po državi ponovno potekali množični protesti proti vladajoči politiki. Vzniknili so iz splošnega nezadovoljstva, ki ga je sprožil predlog zakona, s katerim je oblast uvedla davek na brezposelnost. Po novem naj bi bil namreč vsak, ki je bil v obdobju enega leta šest mesecev ali več brez zaposlitve, primoran plačati 180 evrov na leto tako imenovanega “davka na družbeno parazitiranje”. Zadnji protest je bil sicer eden od največjih protestov v seriji protivladnih demonstracij, ki se odvijajo že od februarja letos. Končal se je z eno največjih policijskih intervencij, saj je oblast vpoklicala na tisoče pripadnikov posebnih policijskih enot, ki so samo v Minsku pridržali na stotine ljudi, precej že pred samim začetkom protesta.

V seriji protestov v Belorusiji ima vseskozi vidno vlogo tudi anarhistični blok, ki je bil posledično še izdatno targetiran s strani oblasti. Po enem od prejšnjih protestov, ki so potekali v Minsku, Mogilevu in Grodnu, je bilo tako brutalno aretiranih 40 anarhistk in anarhistov, od katerih jih je 25 dobilo 5- do 15-dnevni pripor in visoke globe. Kot odgovor na stopnjujočo represijo so 24. marca anarhisti v pokrajini Gomel v Belorusiji tudi z molotovkami napadli inšpektorat Ministrstva za davčno upravo z jasnim sporočilom, da je finančnega izčrpavanja s strani države dovolj. Solidarnostne akcije z beloruskimi aktivisti so potekale tudi v Nemčiji, na Finskem in Poljskem. Toliko na hitro o razvijajoči se situaciji v Belorusiji, o njenem ozadju in dinamiki pa bomo obširneje spregovorili v naslednji Črni luknji.

V Grčiji se je v torek, 28. marca, po 4 letih začelo sojenje 93 aktivistom, ki so po državnih napadih na grške skvote leta 2012 ponovno zasedli enega najstarejših atenskih skvotov Vilo Amalias. Decembra 2012 so oblasti, ki so bile odločene obračunati z anarhističnim gibanjem v Grčiji, sprožile obsežno operacijo, v kateri so izpraznili številne skvote, med njimi tudi Vilo Amalias, ki je bila zaskvotirana od leta 1991 in je bila izjemno pomembno vozlišče anarhističnega gibanja. V odgovor na ta udarec je nekaj tednov kasneje skoraj 100 aktivistkam in aktivistom s kolektivno in konfrontacijsko akcijo uspelo prebiti policijske kordone in ponovno za nekaj ur zasesti Vilo Amalias. Seveda so policijske specialne enote nato vdrle v stavbo in vse tovariše aretirale, toda z akcijo je anarhistično gibanje vendarle potrdilo, da se tudi v pogojih zaostrene državne represije ne namerava predati. Sledila so štiri leta nesigurnosti in različnih omejitev, denimo svobode gibanja, in to samo zato, ker so si upali in znali neposredno zoperstaviti brutalnemu sistemu izrednega stanja. Sojenje je torej v teku, že sedaj pa je jasno, da bodo ne glede na njegov izid naši tovariši in tovarišice ostali krivi boja za svet enakosti, solidarnosti in svobode.

-----------------------------------------------------------------------------------

_POGOVOR: ANTIPOLITIKA - anarhistična revija iz Balkana

-----------------------------------------------------------------------------------

_NAPOVEDI:

*** 31. marec 2017: INFOKAFANA: SOLI DOGODEK ZA ARGO @Infoshop, AKC MM, Ljubljana

*** 1. april 2017: DAN NOROSTI; INDE ZA ARGO benefit @UPINDE, Koper

*** 7. - 9. april 2017: XI. BALKAN ANARCHIST BOOKFAIR @Zagreb, Hrvaška

-----------------------------------------------------------------------------------

_GLASBENI PREDLOGI: Skalpel x Akye x Many The Dog - ACAB

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

oprostite ampak fantje imajo pod kontrolo celo sosesko v Atenah, tako so si jo prisvojili, da še nedavno policaji niso smeli vstopati sploh, pa to niti ni tako mala soseska. nedavno so v tej soseski po nesreči našli v kleti celo četico molotovk, ker je sosedu smrdelo pod nos. kdo si pa še v evropi upa pošiljat pisne bombice na IMF pa v evropski parlament pod imenom predstavnika grške Nove Demokracije, če ne ravno Grki. No, vsaj tako pravijo. anarhisti v grčiji živijo v sožitju z družbo v kateri so. iz tega sožitja tudi pogosto kaj zagori in redno vežbajo tek na kratke proge. ah kaka blaženost.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness