Samoorganizacija v času katastrofe

Oddaja
31. 12. 2020 - 12.00

Zakaj se pri uporu ne moremo zanesti na medije, družbene in siceršnje

Konec avgusta je družbeno omrežje Facebook čez noč izbrisalo strani in uporabniške račune vrste anarhističnih, antifašističnih in antiavtoritarnih kolektivov, organizacij in iniciativ. Med drugimi so zablokirali mrežo CrimethInc., ki že tri desetletja oblikuje anarhistično teorijo znotraj gibanja, iniciativo It's going Down, ki v ZDA zadnja leta opravlja nalogo ključnega antiavtoritarnega novičarskega portala v državi, evropsko anarhistično pobudo Enough is Enough, ki je neprecenljiv vir informacij o globalnih bojiščih po vsem svetu, stran znanega anarhističnega reperja MC Sole, FB stran Anarchists Worldwide, antifašistično iniciativo Redneck Revolt in številne druge. Nekaj mesecev prej je Facebook z omrežja odstranil tudi naše grške tovariše Radio Fragmata.

Čeprav so bili umiki razporejeni po vsem svetu, je bilo hitro jasno, da targetirajo predvsem ameriške tovariše. Spomnimo se, da so bile ZDA takrat v finišu predsedniške kampanje, po štirih letih protofašistične Trumpove oblasti pa so se prav prek družbenih omrežij razrasle različne ulične fašistične skupine. Ne smemo tudi pozabiti, da so bili to meseci, ko je antifašistični upor proti policijskemu nasilju na agendo prinesel resne pogovore o ukinjanju policije v posameznih mestih in ko je celotna državna garnitura, vključno z opozicijo, izgubila legitimnost v luči največje vstaje v sodobni zgodovini ZDA. V tistem času je Trump za svoj padec podpore na dnevni bazi obtoževal anarhistične in antifašistične skupine, ki so po njegovem mnenju kot del gibanja za pravice temnopoltih destabilizirale državno oblast.

Uradno se je umik na Facebooku zgodil, ker naj bi omenjene pobude spodbujale k nasilju. A Facebook je s tem pokazal, na čigavi strani je v resnici. Ko so se pred desetletjem na Bližnjem vzhodu začele odvijati množične vstaje, se je Facebook rad hvalil, da je ponosen, da ljudje njihovo omrežje uporabljajo za organiziranje in rušenje avtokratskega režima. Že takrat so številni opozarjali, da se pri delovanju gibanj od spodaj ne moremo zanesti na kapitalistična komunikacijska orodja; podobno kot ne gre računati na mainstream medije, ki se vedno podrejajo zakonitostim kapitala (tudi če sem in tja odigrajo svojo vlogo v gibanju). S tokratnim napadom na tovariške kolektive je Facebook jasno pokazal, da je pripravljen podpirati zgolj tiste vrste upora, ki ustrezajo ohranjanju statusa quo v družbi.

Definicija nasilja ni nevtralno dejanje. Facebook ga trenutno utemeljuje na način, pri katerem je družbeno sprejemljivo, da policija umori na tisoče ljudi, ker so temnopolti; da milijone ljudi zapirajo v koncentracijska taborišča na mejah; da na civiliste mečejo bombe na vojnih območjih. Dokler je nasilnež vlada, je Facebook s tem pomirjen. V trenutku, ko začnemo poročati o samoobrambah skupnosti v uporu pred policijskim in fašističnim nasiljem, pa Facebook trdi, da gre za nesprejemljiva dejanja. Z napadi na anarhistične in antifašistične strukture Facebook tako legitimira državno nasilje.

Ker je Facebook hkrati prepovedal tudi eno izmed strani množičnih teoretikov zarot, je s tem antiavtoritarne skupine načrtno potisnil v isti koš kot fašistično ideologijo. To je strateška poteza, ki zamegli osnovni namen - obračun z antiavtoritarnim gibanjem. Podobnih taktik se desničarska vlada pri nas poslužuje z iskanjem takih in drugačnih ekstremistov v policijskih postopkih, medijskih člankih in parlamentarnih odborih. K temu pogosto pritegnejo tudi stranke ekstremnega centra, ki se pretvarjajo, da se borijo proti porastu neonacizma v Sloveniji, a z izenačenjem nasprotujočih si ideoloških prepričanj in skupin zgolj utrjujejo teren za nasilen obračun z antiavtoritarnimi iniciativami. Te namreč ogrožajo tudi njihove ekstremnocentristične, kapitalu naklonjene politike žic in zategovanja pasu.

Številne antiavtoritarne skupine se pri širjenju idej in informacij še vedno primarno poslužujejo kapitalističnih spletnih orodij. Družbena omrežja uporablja ogromno ljudi, zato je seveda logično, da tam poskušamo širiti svoje pobude ter dosegati posameznike in posameznice, ki nas morda še ne poznajo. A prav zadnji Facebookov napad je pokazal, da gre v resnici za nam sovražno orodje. Zgolj vprašanje časa je, kdaj se bomo na črni listi znašli ne le iniciative, temveč tudi družbenokritični posamezniki.

Zato je nujno, da kljub uporabi družbenih omrežij pri pridobivanju, produciranju in posredovanju vsebin, novic, idej ter pobud od njih nismo odvisni. Dolgoročno je tako edina rešitev v gradnji močnih antiavtoritarnih struktur, alternativnih medijev ter uporabi tovariških open-source projektov.

Kaj so lahko rešitve?

Podpirajmo alternativne medije. Tudi pri nas jih je kar nekaj. Enega ravnokar poslušate. Delite Anarhistko s svojimi sozarotniki, prijatelji in ljubimci. Berite Komunal.org. Tam najdete vse ključne izjave antiavtoritarnega gibanja pri nas. Poslušajte Kilavo seme na Radiu Študent. Širite glas upora.

Uporabljajmo open-source družbena omrežja. Ne uporabljajte Facebook Messengerja za karkoli. Povabite ljudi, da uporabljajo Signal – enkriptirano aplikacijo, ki omogoča spletno varnost. Ne pustite Googlu, da nadzira vaša ljubezenska pisma, in opustite Gmail. Naredite si raje račun na riseup.net – enako so predani vaši varnosti kot skupni revoluciji. Za širjenje javnih informacij začnite uporabljati Mastodon, open-source družbeno omrežje. Več kot nas bo, bolj bo žur.

Gradimo infrastrukturo. Javni avtonomni prostori so središča širjenja informacij in vozlišča upora. Tam se lahko najdemo, pogovorimo in načrtujemo. Zato podpirajte svoje lokalne skvote v boju proti kapitalu in državi. In odprite svojega!

Najdimo se na ulicah. Časi grafitov, letakov, benerjev in plakatov še niso minili. In bolj kot se stopnjuje represija v spregi kapitala in države, pomembnejše bodo ulice za širjenje naših idej in sporočil. Najdimo se!

Zaključujemo z mislijo nedavno preminulega tovariša Davida Graeberja. V enem od svojih zadnjih javnih zapisov je o odstranitvi anarhističnih strani s Facebooka zapisal naslednje: »Če imajo anarhistični založniki kakršno koli skupno tematiko, ki jo obravnavajo, so to zagotovo sanje o družbi, v kateri ne bo več obstajalo organizirano in institucionalno nasilje, kjer ne bo nikoli več mogoče, da skupina moških s kiji in pištolami grozi drugim. To ni zgolj legitimna, temveč ključna, nujno potrebna in vitalna politična pozicija.«

--------------

Pogovor s tovarišem iz Hrvaške po potresu

Za neposredno pomoč ljudem priporočamo FB skupino Pomoc Glini, Petrinji, Sisku i okolnim mjestima.

--------------

Nov zin na obzorju: 1. številka PSBS

Danes, na zadnji dan v letu, je izšel zin PSBS 2020 – periskop samoorganiziranega boja od spodaj. Objavljen in dostopen je na spletni strani Komunal.org, tiskana izdaja pa bo zaenkrat dostopna samo v obliki knjižničnega v vašem najljubšem avtonomnem prostoru). Zin je ustvarila manjša skupina tovarišic in tovarišev, povezanih v delovno skupino za strategije boja od spodaj, ki je nastala v okviru odprtih kolesarskih skupščin letos poleti.

Vanj so vključena besedila, fotografije in prispevki številnih kolektivov, skupin, grupacij, posameznikov in posameznic, ki so soustvarjali politično krajino letošnjega upornega leta. Gre seveda za selektiven izbor dogodkov, ki so po mnenju ustvarjalcev in ustvarjalk zina pomembno zaznamovali razvoj samoorganiziranega in antiavtoritarnega gibanja. Med drugimi so v zin vključena besedila, izjave in komentarji naslednjih kolektivov oz. skupin: Ambasada Rog, Anarhistična pobuda Ljubljana, Avtonomna Tovarna Rog, Balkan River Defense, Če je virus je virus za vse, Črne mačke, Delovna skupina za azil, Mladinska Aktivistična Organizacija in Komunal (2.0).

Zin služi kot kratek kronološki pregled ključnih trenutkov boja, ki naslavljajo vprašanja avtoritarizma, antikapitalizma, stanovanjske krize in brezdomstva, feminističnih bojev, bojev za okoljsko pravičnost, pravice migrantk in migrantov, in mnogo drugih, ki so pomembno oblikovali duh leta 2020.

Ustvarjalke in ustvarjalci zina upajo, da bo ta prispeval h kolektivnemu pomnjenju in arhiviranju moči in raznolikosti gibanja ter pripomogel k zavedanju, da nas mnogoterosti krepijo v naporih pri izgradnji boljšega in lepšega sveta.

Na prehodu v novo leto pa sporočajo: Protest proti elitam se ni začel letos, tudi končal se ne bo, to je šele začetek. Ne želimo se vrniti v staro normalnost, temveč zgraditi nov svet onkraj izkoriščanja, bede in dominacije.

Zin je dostopen na komunal.org.

------------

Živa sila

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness