Akademskih 15 brez zaveze

Oddaja

Potovanje po svetu akademskih novic začenjamo na Bližnjem vzhodu. Islamska država je v Iraku izdala dokument z novim šolskim predmetnikom, ki radikalno spreminja vsebino tamkajšnjega šolskega sistema. Ta predvideva prepoved tem, kot so nacionalna zgodovina, umetnost, glasba in teorija evolucije. Sicer je odbor Islamske države za izobraževanje naročil vsem učiteljem, da se z novim šolskim letom vrnejo v šole, a le, če bodo učili po "šarijskem" kurikulumu. Znanost je sicer dovoljena, a zgolj, če ni v konfliktu z dobesedno interpretacijo religioznih tekstov. Pravzaprav so nekatere vede, kot sta kemija in inženiring, zelo iskane v novopečenem kalifatu. ISIL je sicer že nekaj časa znan po rekrutiranju inženirjev, da lahko vzdržuje infrastrukturo, med katero je tudi naftna industrija, pod svojim nadzorom. In medtem ko otroci neprenehoma živijo v strahu, se lahko veselijo vsaj ene dobre stvari, ki jim jo je podaril kalifat – vsi so namreč avtomatsko sprejeti v naslednje šolsko leto, saj se je prejšnje zaradi ofenzive predčasno zaključilo.

 

Raziskava, ki je potekala na številnih britanskih univerzah, je pokazala, da novopečeni študentje v svojem prvem tednu študija porabijo približno 200 funtov zgolj za alkohol. Prav tako so ugotovili, da povprečen študent porabi okoli tisoč funtov za oblačila in tehnologijo, da bi med svojimi vrstniki napravil dober prvi vtis. Pri tem izstopa dejstvo, da se kljub neustavljivemu višanju šolnin, poraba denarja za alkohol v primerjavi s prejšnjimi leti povečuje. Ob tem se nam poraja vprašanje, ali nemara prav zaradi vrtoglavih zneskov za šolnine študentje v čedalje večjem obsegu posegajo po alkoholu in zabavi.

 

Naslednja novica, ki prihaja iz čezoceanskih tal, bo prav gotovo razveselila pristaše satanizma. Floridski sodnik je odločil, da morajo izobraževalne ustanove, ki v svojih prostorih dovoljujejo širjenje krščanske misli, isto pravico dodeliti vsem ostalim religioznim skupnostim. Skupnost Satanic Temple je namreč že oznanila, da bo študentom začela razdeljevati satanistični propagandni material. Odločitev je sicer padla po pravni bitki, v kateri je rezultiralo prizadevanje biblijskih fanatikov, da se krščanska propaganda lahko deli po floridskih šolah.

 

Nič novega in presenetljivega ni, da ameriška vojska z odvečno opremo zalaga policijske postaje. Malokdo pa ve, da isti program dovoljuje razdeljevanje odvečne vojaške opreme tudi ameriškim izobraževalnim ustanovam. Nemalo šol je tako nedavno prejelo pošiljke, ki vsebujejo vse od oklepnih vozil, polavtomatskega orožja in celo do metalcev raket. V paranoidnem strahu pred streljanji prav tako marsikatera šola zaposluje tudi svojo lastno SWAT-ekipo. Ameriški otroci bodo tako od malih nog odraščali v prisotnosti do zob oboroženih varuhov in se zgodaj naučili živeti v policijski državi.

 

Osvetlimo še dogajanje v Sloveniji. Konec septembra se obeta vrh EU in Kanade, na katerem utegnejo sprejeti predlog trgovinskega sporazuma CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement). SVIZ opozarja na posledice vključitve vzgoje in izobraževanja v omenjenem predlogu, ki bi strogo omejile prostor javnega sektorja in okrepile pritiske po privatizaciji in komercializaciji v šolstvu. Sporazum vključuje tudi klavzulo ISDS (Investor-State Dispute Settlement) o reševanju sporov med zasebnimi investitorji in državo, s katero bi zasebne izobraževalne ustanove dobile legitimnost pred sodišči pri zbijanju vsakršnega ukrepa, ki lahko zmanjša njihove dobičke. Aktualnega mandatarja pozivajo, naj javno izrazi stališče Slovenije do sporazuma ter umakne sporno klavzulo in podpre ohranjanje javnega izobraževanja, za katerega si prizadevamo v Evropi.

 

Pred tremi dnevi je matični odbor DZ predstavitev nove kandidatke za šolsko ministrico, Stanke Setnikar Cankar, z večino glasov, ocenil kot ustrezno. Sama je pri tem povedala, da ne prihaja iz nobene stranke in je tako razbremenjena prtljage ter zaveze za kadrovanje po politični liniji. Kandidatka je sicer doktorica ekonomskih znanosti in redna profesorica za ekonomiko javnega sektorja, do nedavnega pa je bila dekanja ljubljanske fakultete za upravo. Sporočila je, da si bo prizadevala za vrnitev sistema nagrajevanja uslužbencev na osnovi objektivnih dejstev ter uveljavitev mednarodno primerljivih kriterijev delovanja na vseh področjih izobraževanja. Za komentar smo povprašali člana Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, Miho Kordiša:

(izjava)

Pri Mladinski knjigi se obetajo novosti za osnovnošolce in novi dobički za njene ponudnike. Po novem se bodo šolarji lahko učili preko reševanja nalog na interaktivnem izobraževalnem portalu ucimse.com. Dostop do učbeniških vsebin bo zaščiten z individualno kodo učenca. Multimedijski portal bo skozi vživljanje v gusarski svet omogočal spoznavanje različnih tem, ki sledijo učnem načrtu in so skladne s kognitivnimi teorijami o večmodalnem učenju.

 

V torek je britanska družba QS, ki se že desetletje ukvarja z lestvičenjem uspešnosti izobraževalnih ustanov, objavila svojo najnovejšo lestvico. Najvišja mesta zasedajo ameriške in britanske univerze, z Massachusetts Institute of Technology (MIT) na čelu. Med slovenskimi univerzami, si je mesto na lestvici priborila le Univerza v Ljubljani, ki se po različnih skupnih kriterijih uvršča med 501. in 550. mesto. Pri fakultetnih področjih se je najbolj izkazala na naravoslovnem, sledijo ji družbene vede in management, na predmetnih pa komunikacijske in medijske študije. Priljubljene lestvice so očitno postale neizogiben del navideznega ugleda univerz. Podrobnosti si lahko pogledate na njihovi spletni strani (http://www.topuniversities.com/university-rankings).

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

Fundacija Študentski tolar je objavila že tretji razpis v letu 2014 za subvencionirane jezikovne tečaje za študente v stiski. Upravičenci sredstev se lahko udeležijo kateregakoli 30-urnega jezikovnega tečaja na ŠOLT-u, za katerega bo treba odšteti 30 evrov. Razpis traja do porabe sredstev, zato zainteresirani pohitite s prijavo.

 

Društvo mladih raziskovalcev Slovenije vabi na brezplačno konferenco Znanstveni inkubator, ki bo potekala 30. 9. v novi zgradbi Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Osrednja tema bo govorila o možnostih kariere v temeljni znanosti pred, med in po doktorskem študiju. Prijave so možne do zapolnitve mest, odprejo pa se čez dva dni na spletni strani DMRS.eu.

 

Jutri, v petek, 19. septembra ob 9. uri bo potekal zagovor diplomske naloge Mihe Novaka z naslovom "Zasedba Filozofske fakultete: 'A kar gremo?' ali kako smo zasedli Filozofsko fakulteto". Zagovor bo potekal na dislociranem oddelku Filozofske fakultete na Zavetiški 5, k poslušanju pa so vabljeni vsi, ki jih zanima dogodek, ki je na študentskem in civilno-družbenem organiziranju pustil neizbrisljiv pečat.

 

Zveza ŠKIS razpisuje prosta mesta za nove člane odbora za izobraževanje, ki skrbi za izvedbo raznih projektov, pripravo analiz potreb organizacije in skrb za razvoj bazena trenerjev. Vse, ki vas delo zanima, se lahko z življenjepisom in motivacijskim pismom prijavite do 1. oktobra na elektronski naslov izobrazevanje@skis-zveza.si.

 

Satanistične pamflete nestrpno pričakujeta Erika in Andrej.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness