AKADEMSKIH 15 NESREČNO POIMENOVANE JAPONSKE UNIVERZE

Aktualno-politična novica
29. 5. 2014 - 15.30

Pozdravljeni v svetu novic iz akademskega in univerzitetnega polja. Začenjamo z novicami o protestih. Naša prva postojanka se nahaja v Pakistanu, kjer so v torek protestirali proti zaprtju dekliških šol v okrožju Panjguru. Tam so številni aktivisti, člani nevladnih organizacij, študenti, politične stranke in celo pisatelji zahtevali zaščito in promocijo izobraževanja za deklice. Odločitev o prisilnem zaprtju dekliški šol je bila sprejeta po tem, ko je podzemna militantna skupina zahtevala zaprtje vseh ženskih izobraževalnih ustanov v Panjguru. V nasprotno primeru so nejasno zagrozili, da bo prišlo do posledic.

 

Naslednja postojanka nas čaka v Libanonu, kjer so v torek in sredo protestirali univerzitetni delavci po tem, ko vlada ni potrdila novih dekanov ali zaposlila pogodbene učitelje za nedoločen delovni čas. Ti so namreč za razliko od redno zaposlenih prejmejo plačo le enkrat na dve leti in nimajo pravice do vpisa v Nacionalni sklad socialnega varstva, četudi imajo doktorat in so zaposleni na univerzi že leta. Trenutni dekani pa so čelu fakultet že od leta 2004, pri čemer večina dopušča znatne posege v avtonomijo fakultet s strani šolskega ministra.

 

Selimo se na drugi konec sveta in sicer v deželo vzhajajočega sonca. Dekan japonske univerze je sit posmehovanja in zbadljivih komentarjev s strani svojih akademskih kolegov iz drugih držav sveta. Razlog za to je ime univerze, ki sliši na ime Kinki University in tako s fonetičnega vidika zveni enako kot angleški pridevnik kinky, kar pomeni perverzen. Univerza je sicer dobila ime po japonski pokrajini Kinki, kjer se nahaja že od leta 1949 in je ena izmed največjih univerz v Zahodni Japonski. Očitno so dekanu postali komentarji tako odveč, da se je odločil spremeniti ime univerze v Kindai, kar je mešanica besed 'kinki' in 'daigaku', kar je japonska beseda za univerzo. Ker pa bo to možno šele leta 2016, bodo tako študenti in profesorji morali še nadalje prenašati pomenljive poglede in opazke.

 

Le kaj bi bile Akademskih 15 brez novic iz anglosaškega sveta? V Angliji je raziskava pokazala, da se je kljub dvigu šolnin v zadnjih letih, sam obseg pedagoških ur povečal zgolj za 10 minut. To pomeni, da plačujejo 9000 funtov za približno 14 tedenskih ur predavanj in mentorstva. Za majhno število ur je krivo tudi dejstvo, da so se številna predavanja preselila na splet. Kar 59-odstotkov vprašanih študenti tako meni, da za plačani denar ne dobijo dovolj, pri čemer proti šolninam govori tudi dejstvo, da med škotskimi študenti prevladuje kar 70-odstotno zadovoljstvo z univerzo, pri čemer ne plačujejo šolnin za svojo izobrazbo.

 

Prejšnji teden je Anne-Marie Slaughter, profesorica na princentonski univerzi in nekdanja državna direktorica za načrtovanje politik Združenih držav, imela nadvse zanimiv in provokativen nagovor novim diplomantom univerze v Massachusettsu.  Ne le, da je diplomante pozvala, naj kmalu začnejo razmišljati o tem, kako bodo usklajevali svoje kariere z družinskim življenjem, temveč je obenem moški del občinstva izzvala naj bodo pripravljeni na to, da bodo sposobni narediti žrtve tudi zavoljo kariere svojih bodočih žena. S tem je opozorila na dejstvo, kako številne ženske še vedno pristajajo na to, da žrtvujejo lastne kariere zavoljo karier svojih partnerjev. Četudi se tega morda ni lotila na najbolj spreten način, pa je vprašanje o tem, ali bi, v prenesenem pomenu, prepustili napredovanje svoji ženi, izzvalo številne polemike.

 

Nadaljujemo v domačih krajih, ki se očitno že spogledujejo s časom kislih kumaric, saj nas čaka bore malo novice. Študentska organizacija Slovenije jutri organizira javno predstavitev raziskave Evroštudent V. Predstavitev bo potekala od 9. do 13. ure v veliki dvorani Ministrstva za izobraževanje in šport. Več o sami raziskavi nam je povedala predsednica projektne skupine raziskave, Jelena Štrbac Nemec:

/izjava se nahaja v posnetku/

 

Sama raziskava je vsebovala več kot 300 spremenljivk, splošna slika položaja slovenskih študentov pa je sledeča:

/izjava se nahaj v posnetku/

 

Študentska organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije sta danes napovedali protest za torek, 3. junija, s katerim želijo izraziti nestrinjanje z zapleti pri subvencioniranju prevoza za študente in dijake. Več o protestu je povedal predsednik ŠOS-a, Žiga Schmidt:

/izjava se nahaja v posnetku/

 

Društvo za spodbujanje in razvoj mednarodnih odnosov MEOS organizira dogodek z imenom SiMUN, kar je krajše ime za simulacijo odborov Organizacije Združenih narodov. Četudi bo dogodek potekal šele septembra, imate možnost prijave le še do 1. junija. Žal se ne morete več prijaviti za mesta vodjev odborov, še vedno pa lahko sodelujete kot delegat oziroma delegatka. Če radi egotripate ob reševanju aktualnih globalnih problemov, medtem ko nosite obvezno predpisana oblačila, ki slišijo na ime Western Business, potem lahko več informacij poiščete na spletni strani www.meos.si

 

Vsi študenti, ki boste konec tedna prebili v rodnem kraju, ki se nahaja v bližini ali v samem Mariboru, se lahko udeležite psihološke svetovalnice, ki jo organizira Študentska organizacija Univerze v Mariboru. Naslov svetovalnice je Ko te stiska stiska, potekala pa v soboto ob 12h v prostorih organizacije. Kaj točno vas čaka, ni razvidno iz opisa dogodka, razen tega, da se je potrebno v primeru, da se najdete v naslovu dogodka, pogovoriti. Zgovorno.

 

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendij obvešča, da bo javni razpis za Zoisove štipendije za leto 2014/2015 objavil v juniju. Za tiste, ki se boste nanjo prijavili prvič, boste obravnavani po novem Zakonu o štipendiranju, ostali pa bodo po stari zakonodaji obravnavani vse do prehoda na višjo izobraževalno stopnjo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness