V družbi ajahuaskerke Erike Oblak

Oddaja
8. 10. 2017 - 12.00

Eriko Oblak, avtorico knjige Čas je zdaj in tokratno gostjo Drogerije, je pred več kot desetletjem pot zanesla v Peru, po spletu okoliščin pa se je tam predala učenju dolgožive šamanske tradicije zgornjega porečja Amazonke, ki za prehod v spremenjeno stanje zavesti, med drugim prostor učenja in zdravljenja, uporablja rastlino ajahuasko. V pogovoru več o kulturi onkraj velike luže, njenem sporočilu za Zahod in vednosti, ki jo je Erika s pomočjo tamkajšnjih bitij osvojila. Prisluhnite...

 

³Slika je delo vegetalista Pabla Amaringa, ki je pogosto upodabljal vizije, ki jih je prejel z ajahuasko.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

The moon, whose cyclic rhythm we may not only watch by night but readily perceive through our emotions, has provided man with many associations for his awareness of the SPIRAL, not least in its relationship to the rhythm and spiral flow of the water which constitutes the greater part of our physical bodies. (J.Purce, page 13)

ajde, kužim jaz Aristofančića, za razliko od Evic.

ipak mi paše imet zadnjo besedo.
aj, živeli.

to je vaš drogerijski ženski arhetip fantje. pha. kapo dol. ajde.https://www.youtube.com/watch?v=RpWsJwJleEo

to pa samo prave ženske štekajo. zajeb. a ne?

tudi o zlatem miniaturnem ključku je pisal Jung. Seveda je človek bil načitan bolj kot kdorkoli, ki danes živi v 21.stoletju. Seveda je metaforo zlatega ključka dobil pri Kitajcih. Morda pa bi lahko začel čitat vsaj kakšno Jungovo knjigo - če ne drugega si prečitaj vsaj Spomini, Sanje, Misli. Bernard Nežmah je zmogel enkrat v Mladini napisati recenzijo te knjige. Ampak ta knjiga je zapletena, imam nekje neko staro verzijo te knjige - in težko jo prebereš v celoti naenkrat. Lahko pa se vračaš in jo čitaš skozi čas, skozi življenje pač.

zadnjič mi je nekdo omenil, da je bil Jung morebitni ameriški špijun. živel je v času Hitlerjevega vzpona. Bil je švicar in imel je vpogled v res neverjetne reči, ki jih je razvijal preko najbolj neverjetnih metod - od vizualizacij, do sanj, do nezavednih asociacij, do kiparske intuicije. Enkrat je doživel tudi živčni zlom - to se je zgodilo, ko se je razšel s Freudom. S Freudom se je razšel, ker je po njegovem mnenju Freud imel določen nerazrešen kompleks s svojim očetom. Ta uvid dobi v enem samem pogledu, ko enkart drži Freuda v rokah, ker le-ta kolapsira. Od takrat ve, da Freud, ki takrat že uživa širši ugled in priznanje, ne gre v pravo smer. Takrat se odcepi in seveda gre sam naprej po svoje. Imel je tudi vizijo enkrat na ladji, pred začetkom 2.svetovne vojne. Videl je morje krvi.
To so res znanstveno fantastične reči. Kdo bi vedel. Nihče ne bi vedel, v kateri orbiti se je Jung pravzaprav nahajal. Imel je tudi nerazrešen kompleks s svojo materjo. Njegova mati je bila bolj šibkega duševnega zdravja in znan je film, ki je bil nedavno posnet. A dangerous method. Nekje sem prebrala, da mu Freud namigne, naj se spusti v razmerje s svojo pacientko, zato da bi razrešil svoj kompleks z materjo. Pha. Morda pa smo ipak le pri Ameriki. Kdo bi vedel. To so malo bolj kompleksne reči, ki se pletejo skozi nezavedno in zavedno mrežo psiho-analitskega življenja posameznika. Ampak luštno ja, zelo luštno.
Pha.

potem se človek vpraša: kaj se zgodi s pacientko s katero žonglirata na skrivaj tako Freud kot Jung? pacientka oba nadmudri. tudi sama postane psiho-analitski terapevt, ampak se ukvarja z otroško psiho-analizo. To se mi zdi res top. čist zmaga.
Jung je veliko pisal o arhetipih. Ampak ženski arhetip je lahko dosegel le preko razmerij - s svojo ženo, otroci in s svojo materjo. Ipak ni bil ženska - bil je moški.
Kako je šele to luštno.

I would say - Fiona Dove spirit.

torej zadevo zaokrožimo: Jung se res ni ukvarjal s površinskimi zadevami. Ena izmed najbolj pronicljivih idej njegove analitske psihologije je prav gotovo koncept Anima in Animusa. Namreč Jung trdi, da so to antropomorfni arhetipi ženske in moškega. Ženske imajo Animus. Moški imajo Animo. V tem se gotovo vidi presežek Shadow arhetipa, na katerega se tako radi sklicujejo predvsem v mantri okrog zadev a la manična depresija ali pa shizofrenija in podobne oslarije.
Zanimivo je tudi, koliko časa preteče, da družina Junga dovoli da se izda in gre v tisk njegove največje delo - Red Book. Nedavno tega je šla v javnost. To samo priča, kako velik je Jung v resnici bil in kako daleč naprej se je nahajal od vse te psiho-analitske sodrge, ki se danes ukvarja s psiho-analitskimi tehnikami.
Da, včasih so psihoanalitiki se ukvarjali z naravo ljudi. Danes se kar veliko število ljudi ukvarja s psiho-analizo drugih, da bi zdravili svoje lastne komplekse. Ampak tako pač to je danes, v 21.stoletju. Nekateri pač vemo zakaj. Kajne?

sam tale MiMi je pa talent a?
https://www.youtube.com/watch?v=ADMdE7pEQ2A

PANDORA security box.
so, now I hope you see, you little fool, that I needed to cover you too. just in case. you never know. but than I have realized you are out of space. for granted. i still know a bit more about you, than you know about yourself.
pha. bosanac če uvek da bude bosanac.

and yeah, that is how human beings learn: through associations, immitations, memory - it all goes through the eyes. the ratio always comes later on.
so what to say at the end? i have my eyes, I have my brains, I have my balls.i don't need anything else. i like it fast forward.
and yeah, i like the sheep, i like the ants, they all make me laugh. Sparta, I am home.
phahahhahaha

slovenski narod je res zanimiva parodija, per se. največji slovenci so tisti, ki ne živijo v sloveniji. tako kot so največji nizozemci tisti, ki ne živijo na nizozemskem. ko odideš za par let izzven domovine šele dobiš perspektivo. ampak ta perspektiva ni več deljiva z narodom, kjer si se izvorno rodil. postaneš nek mešanček. morda res nima nobenega smisla trobiti nekomu, ki noče vedeti. to je v sloveniji bilo znano že od nekdaj - mali smo in mali hočemo ostati. provincialnost duha na horizontu. to nam vsakodnevno gledano povsem ustreza. nočemo vedeti kaj se dogaja za planki, ker raje nam je hudo in se malo sebi smilimo, da potem postane lažje in smo za to bolj pomembni. eh same oslarije.
vsak človek ima neskončno mnogo svobode. načinov prakticirati svobodo je neskončno veliko. vedno obstaja način. če ga ne najdeš, ga nočeš najti. in je to tvoj lasten oseben problem. vsak si tudi kreira svojo lasten profil vedenja in osebnost. tako je od vedno bilo in tako je od vedno moralo biti. nikoli se ni slišalo veliko o tistih, ki so res konkretno scali proti vetru. če hočeš scati proti vetru, tudi za to veljajo pravila. moraš biti del krdela. skupno scanje proti vetru je dovoljeno, vsa odstopanja pa niso dovoljena. aaaaa u kurac.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness