Variola vera, Jugoslavija, 1972

Oddaja
8. 4. 2020 - 21.00

V začetku leta 1972 se je z romanja po bližnjem vzhodu domov na Kosovo vrnil petintridesetletni Ibrahim Hoti. S seboj je prinesel 15 molilnih vencev, 60 prstanov, 2 igrači-helikopterčka, 2 preprogi za klanjanje, 4 ustnike za cigarete, 1 vžigalnik, 4 romarske kape, nekaj metrov brokata, 7 otroških ur ter 2 piščali.

Prav verjetno je, da sta bili Hotijevi piščali, kupljenji nekaj dni pred tem na neki iraški tržnici, odgovorni za raznos virusa črnih koz po Kosovu, Srbiji in Jugoslaviji. V naslednjih dveh mesecih se je morala SFRJ soočiti z zadnjo epidemijo črnih koz v Evropi, po tem ko v Jugoslaviji kar 42 let ni bilo zabeleženega primera te bolezni. Šest let po jugoslovanski epidemiji je bila Variola popolnoma izkoreninjena z obličja sveta. Danes jo najdemo le v nekaj laboratorijih po svetu, kjer čaka, zlovešče rečeno, na morebitno prihodnjo rabo v vojaške namene.

Jugoslovanska izkušanja z epidemijo, cepljenjem, karanteno in izrednim stanjem je svetovni zdravstveni javnosti dolga leta predstavljala vzoren primer obvladovanja epidemije kakšne izmed smrtonosnih bolezni.

V tokratnem Južnom vetru epidemijo iz leta 1972 preučujemo skozi tri različne prizme: bolezni same, človeka, ki je bolezen pri nas razširil in države.

Vabljeni k poslušanju!

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness