Po spremembi Akta finančna likvidacija RŠ?

Oddaja
29. 1. 2014 - 18.00

Spoštovani!

Obveščeni ste bili že o urgentni, nepremišljeni in nelegitimni spremembi Akta oustanovitvi Zavoda Radio Študent (RŠ) s strani Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani (ŠZ ŠOU). Akt je spremenjen na direktno pobudo poslanske skupine Povezani, posredno pa tudi direktorja ŠOU Andreja Klasinca, ki je napovedoval tovrstne spremembe Akta, že odkar je prišel na mesto direktorja ŠOU.

POSKUS FINANČNE LIKVIDACIJE RŠ

Včeraj smo bili na RŠ seznanjeni z amandmaji na proračun ŠOU za leto 2014, kar bo 4. točka 27. redne seje ŠZ ŠOU. Med drugimi je Poslanska skupina Povezani vložila amandma, ki predlaga, »da se pri postavki A14) Zavodi ŠOU v Ljubljani zavodu Radio ŠTUDENT odvzame 60.000 EUR od 180.000 EUR« oz. da se sredstva za RŠ v letu 2014 zmanjšajo na 120.000 EUR. Tovrsten znesek je, sklepajoč iz najave amandmaja na 25. redni seji, ponovno predlagal direktor ŠOU Andrej Klasinc, kot je razvidno iz priloženega posnetka pričujoče seje (glej: 28:36­–29:30 Blaž Račnik, vodja poslanske skupine Povezani, in 37:00­-41:40 Andrej Klasinc).

Kot smo že opozarjali, je predlagani proračun za RŠ za leto 2014 180.000 EUR natanko toliko, kot smo ga bili deležni lansko leto, ko smo komaj preživeli ob izčrpni donacijski podpori naših poslušalcev in podpornikov v okviru akcije ReŠi RŠ. Skupen proračun RŠ na letni ravni pa iznaša 460.000 evrov, kar pomeni, da je 180.000 EUR le 39 % letnega proračuna RŠ in le 5,6% letnega proračuna ŠOU, ki za leto 2014 znaša 3.000.204 EUR. Na ta znesek smo privolili šele po enomesečnih pogovorih z vsemi poslanskimi skupinami, in sicer ob obljubah, da bomo dobili še dodatnih 50.000 EUR po prejemu povrnitve sredstev po ZUJF od države za leto 2013.

Predlog Povezanih za dodatno nižanje proračuna RŠ na 120.000 EUR pa je enak predlogu za ukinjanje RŠ s strani ŠOU v Ljubljani. Da so to tudi njihovi nameni, ni nikakršnega dvoma, saj so Povezani prvotno predlagali 0 EUR za RŠ v letu 2014. Še posebej je paradigmatično, da tovrstni predlogi dejansko sploh niso utemeljeni na realnih finančnih postavkah, ampak na subjektivnem prepričanju poslancev te poslanske skupine, ki si je že v svojem volilnem programu leta 2012 zadala nalogo "narediti program RŠ bolj prepoznavnim". Gre za interesno mešetarsko skupino, ki ima zelo preprosto in pervertirano logiko: RŠ je treba spremeniti ali ukiniti, ker ne deluje v »študentskem«, to je njihovem osebnem interesu.

Ta novi poskus finančnega kaznovanja in uničenja RŠ nas je samo utrdil v prepričanjih, da gre pri celotni zadevi za načrtni poseg v neodvisnost medija in njegovo kaznovanje zaradi objektivnega poročanja in usmerjanja pozornosti na dogajanja v okviru ŠOU, še posebej na dogajanje okoli prevzema Zavoda K6/4 s strani poslanske skupine Povezani. Na to tukaj ponovno opozarjamo, saj gre za iste akterje in isti scenarij: spreminjanje sestave sveta zavoda ob hkratnem finančnem izčrpavanju, nato se lahko zavod razglasi za nerentabilnega, se zamenja vodstvo in na koncu uvede izčrpne sanacijske finančne ukrepe – vse do dokončnega poloma in privatizacije.

O proračunu ŠOU za leto 2014, v skupni vrednosti 3.000.204 EUR, se bo odločalo ta četrtek, na 27. redni seji ŠZ, ki bo potekala ob 17.30, v prostorih Kluba K4 na Kersnikovi 4. Ta seja je za RŠ usodnega pomena, saj se bodo na njej med drugim obravnavale tudi nelegitimne spremembe Akta o ustanovitvi RŠ v okviru točke »Problematike RŠ«. Zato ponovno apeliramo na vse poslance ŠZ, naj delujejo in glasujejo v skladu s splošnimi študentskimi in družbenimi interesi, ne v skladu s partikularnimi interesi posameznih skupin in posameznikov, ki resno ogrožajo tako neodvisnost in obstoj Radia Študent kot tudi ugled, temeljno poslanstvo in razlog za obstoj same Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Tako RŠ kot ŠOU ne smeta postati žrtev različnih političnih igric oz. finančnih in/ali političnih interesov pridobivanja političnih točk posameznih skupin.

USIHANJE NEPROFITABILNIH ZAVODOV IN DEJAVNOSTI ŠOU IN USMERITEV K TRŽNIM DEJAVNOSTIM

Mogoče je opaziti splošen trend usihanja zavodov, ki so ŠOU v Ljubljani postavili na mesto agregatorja progresivnih kulturnih in družbenih dejavnosti in s tem utrjevali njegov do nedavnega ugledni status. Opozarjali smo na problematično reorganiziranje Zavoda K6/4, ki je svoj ugled, zanimivost, legitimnost in s tem tudi publiko z vnovičnim odprtjem izgubil. Od pričujočega zavoda se je že odcepila Kiberpipa, vprašanje pa je, kakšna usoda čaka na 41. seji predsedstva ustanovljena zavoda  Kapelico in K4, ki naj bi delovala v okviru Zavoda K6/4. ŠOU se je prejšnji teden odpovedal tudi Študentski založbi, saj je prenesel ustanoviteljstvo na devet posameznikov. Zavod Študentska svetovalnica najverjetneje ne bo več zavod, ampak dejavnost ŠOU, o čemer se bo prav tako odločalo na četrtkovi seji (točka je prestavljena s prejšnje seje, ker spremembe niso bile usklajene s predstavniki zavoda). Mediji ŠOU so zdesetkani: dejavnost Šouvizija je ukinjena, Tribuni preti životarjenje z le 30.000 evri proračuna v letu 2014, pa grozi političen prevzem in/ali finančno uničenje.

Določene neoliberalne frakcije v okviru ŠOU pravijo, da zaradi padca prihodkov s strani študentskega dela za tovrstne progresivne ter za študentsko in širšo družbo koristne dejavnosti ni več denarja. Vendar tega očitno ne zmanjkuje za noro drage ideje profitabilnih hotelov ali restavracij, ki so gospodu Andreju Klasincu kot nekdanjemu direktorju Term Ptuj in turističnemu poslovnežu leta 2009 veliko bolj pri srcu. Tako denimo proračun ŠOU za leto 2014 ­– v katerem torej hudo primanjkuje denarja za normalno financiranje RŠ in drugih neprofitabilnih zavodov in dejavnosti, kar je bila prva zahteva Peticije za ohranitev, obstoj in razvoj neodvistnega RŠ – namenja celo 390.000 EUR za izgraditev druge študentske menze. Šlo naj bi za dokaj ekskluzivno restavracijo na balkonu novega središča ŠOU v Ljubljani na Vojkovi.

Prva menza ŠOU Indeks pa se bo odprla v ponedeljek (3.2.) na Kersnikov 6 v prostorih nekdanje kavarne Metropol, kjer bo jutri (30.1.) opoldan novinarska konferenca, Slavnostna predpremierna otvoritev prve menze ŠOU za poslance ŠZ se bo zgodila po koncu seje na kateri se bo odločalo o življenju ali smrti RŠ. Pa dober tek!

Hvala za širitev teh informacij in lep pozdrav!

Iniciativa za ohranitev neodvisnega RŠ

 

Kdo želi uničiti Radio Študent? In zakaj?

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Čeprav se praviloma strinjam z neodvisnostjo RŠ, bi vendarle moralo biti znotraj radia v zadnjih letih več samokritičnosti. Pošteno sem si prizadeval radio vzeti "za svojega", ga poslušati na poti ali doma, ampak žal ni šlo. Preveč ekotripa, preveč občutka omnipotence in premalo izrazito profesionalnega pristopa. So izjeme, toda premalo jih je, da bi se lahko močno zanesel na celoten spored. No, vseeno želim, da v boju z neoliberalci dosežete uspeh. Potem pa res premislite, kje so težave in zakaj je poslušanost tako zelo zelo zelo majhna.

the love for the money is the root of all the evil.

ŠOU will not go on.

after today...

krajnje je vrijeme da se sa silom krene.

Račnik, a nas je tut RŠ klicu na gonjo??

Ko se bos naucil razmisljati izven skatle, ki se ji rece tvoja glava in ko bos, ce bos kdaj, spoznal razliko med 'eko' in 'ego' bos verjetno se enkrat poskusil poslusat RS za vec kot 1 popoldne.
Glede poslusanosti in poslusalcev: sploh si ne predstavljas koliko nas je in kje vse smo. Samo, sej bo, pocasi... Vsi se mi do smrti ucimo.

Žalostno je kaj se dogaja dandanes v slovenski družbi. Pri študentih ki bi se morali učiti vidimo skupine kot so študentsko društvo Iskra ki želi prevzeti ŠOU. Podobno kot v našem parlamenntu Jankovič vs Janša. Iskra že eno leto poskuša prevzeti ŠOU iz rok društva Modro za Študente in Povezani. Tako imamo dve skrajnosti. Obe sta napačni in zavajata javnost. Z raznimi populiriziranimi izjavami, referendumi...itd Medtem ko so poslanci društva Iskre izglasovani prek fakultet ko so dobili le 0,1 procent glasov se imajo za legitimno izvoljene predstavnike študentov. Zavajajo javnost. Na čelu z Prijateljom, Klemnom Knezom, Miho Kordižom si želijo prevzem ŠOU-a. Živijo v utopični zgodovini. So veliki pristaši socializma in temu primerno se tudi obnašajo. Udeležil sem se te sporne seje. Kordiš se dere po poslancih kot da je žival tebi nič meni nič se lažejo le, da bi pridobili javnost na svojo stran.Uporabljajo moč medijev saj je kar nekaj njihovih članov novinarjev zato se prek raznih časopisov "neodvisnih" reklamirajo. Vsak pameten človek, ki je kadarkoli imel opravka z Iskro pravi da so ekstremisti in da z njimi ni možno sodelovati saj so tako rečeno nesposobni in ne delujejo v interesu študentov. Pravijo na ŠOUu, da se Iskraši ne udeležujejo sej so neprisotni ampak ko je treba narediti štalo se pa pokažejo kot "heroji ljudstva" ne znajo se pogovarjat uglavnem vse samo da se pritožujejo in da bi z očeh ljudstva izpadli uporniki-ljubljenci. Do sedaj niso še nič dobrega naredili za študente. NIČ!! Tudi na seji so jih ljudje opozorili da se le izpostavljajo javnosti in "hejtatajo" kar javnost misli da bi morali hejtat zato da postanejo bolj priljubljeni. . Torej imaš dve skrajnosti Iskro na eni strani ter Povezane in Modre na drugi strani. Obe smeri sta napačni. To je objektivnost. Obe!!! Torej ŠOU kot tak ukinit popucat dol te nesposobneže in predat ŠOU nazaj študentom. Pazite se manipulatorjev!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness