Pazi drek

Recenzija izdelka
12. 4. 2017 - 8.40

 

FOERSTERJEV VRT

 

Foersterjev vrt vas verjetno pozna mnogo. To je ta park direkt za filofaksom. Kot ste najbrž že ugotovili, sta bistra špikerja, ki to bereta, tudi že zagotovo ugotovila, kako se to bere - in boste to odslej vedeli tudi vi. Mi pa k stvari.

Foersterjev vrt je mali vrtič, ki je bil eksistencialno neločljivo vezan na hišo Rimsko 13, dokler ga niso v roke dobili potomci slavnega Foersterja, angela na orglah in skladateljskega fenomena, ki je skup spravil komično opero Gorenjski slavček, ki jo tudi poslušamo v ozadju. Če bi stari Foerster izvedel, da dandanes na njegovem vrtu Jizah organizira javne dub manifestacije, bi verjetno še enkrat umrl.

Foersterjevi potomci so tam zasadili vrt, ki pa je točno leta pod dirigentstvom arhitekta Simčiča postal šele odprt. Oziroma predrt, saj so šele takrat predrli zid za Filozofsko in naredili značilno povezovalno pot. Foersterjev vrt vsebuje tudi tri zavarovana drevesa: rdečelistno bukev, platano in dvokrpoga ginka.

Na ministrstvu za kulturo je ta vrt beležen kot “vrtnoarhitekturna dediščina”. Kdo bi si mislil, saj je park, kar je postal skozi leta, kar dobro obiskan. Tam so se razvili kafiči in poleti dostikrat dogaja. Ali pade kakšen festival, ali festivalčič, ali se dogaja sejmaštvo ali običajne študentske pijanke ali specialne dub edicije. Pozimi pa v tihožitju vztraja v melanholiji in sivini.

Omeniti je treba tudi svojstveno empatijo, ki jo avtor čuti do stavbe ne skrajnem vzhodu. Danes Foerster bar, tudi poimenovan po vitezu slovenske muzikaličnosti (čeprav je bil rojen Čeh), je svojčas bil pajzel, ki je vžil veliko uric mladosti takratne mladine. Svoje zdraharsko ozračje je nudila precejšnjemu številu mladih navdušencev nad kitarami, alkoholom in našitki, ki jih ni motilo trganje osebne garderobe in niti nje polivanje. Pajzel je bil, in to tak ljudski, kjer niso preveč težili, kjer si lahko posedal po cele dopoldneve in uporabljal tudi substance, ki se sicer uporabljajo pri domačih opravilih, kadil nekonvencionalna kadila in včasih tudi malce razbijal. Kdo je to živad prenašal, ne vemo. Vemo samo, da so v ponudbi neprestano imeli veliko slabega piva za slab denar. In to je načeloma za mladega človeka dovolj.

Summa summarum: Foersterjev vrt je lušna oazica sredi mesta. Ni toliko intimen, lahko pa kaj hitro postane javen. Session s klorofilom je tam presenetil Bigo.

 

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.