Fantasy športi

Oddaja

Cenjeno poslušalstvo, poslušate Suspenzor, nešportno oddajo o športu na valovih Radia Študent. Z novo programsko shemo se Suspenzor seli s športne nedelje na športno soboto, z vami pa bomo v etru vsak drugi vikend v mesecu in ne vsak četrti, kot ste bili do sedaj vajeni.

Tema tokratnega Suspenzorja, 47. po vrsti, so tako imenovani fantasy športi. Tovrstna vključenost ljubiteljev športa se je začela pojavljati v neki arhaični obliki že v času po drugi svetovni vojni, s prihodom široko dostopnega interneta, predvsem pa z mobilnimi aplikacijami, pa se fantasy športi širijo na vse večji del prebivalstva. Za tiste, ki morda ne poznate fantasy športov, naj pojasnimo: gre za obliko igre, v kateri vi, kot športni navdušenec, v svojo virtualno ekipo umeščate športnike, nato pa dobivate točke glede na njihove predstave v resničnem svetu. V današnji oddaji se tako posvečamo finančnim, pravnim in sociološkim vprašanjem, ki so povezana s fantasy športi. Še prej pa Suspendirane novice.

 

Suspendirane novice 

Rhino & Random - Na Sjever

 

Cenjeno poslušalstvo, še vedno poslušate Suspenzor na 89,3 MHz. Po Suspendiranih novicah in glasbenem premoru se vračamo k osrednji temi današnje oddaje, to so fantasy športi. Naj ponovimo: gre za obliko igre, v kateri vi, kot športni navdušenec, v svojo virtualno ekipo umeščate športnike, nato pa dobivate točke glede na njihove predstave v resničnem svetu. Torej, če igrate fantasy košarko, želite, da košarkarji, ki ste jih izbrali na virtualnem naboru in tvorijo vašo ekipo, dosežejo kolektivno čim več točk, skokov, asistenc, ukradenih žog in čim manj zgrešenih metov ali izgubljenih žog. Če igrate fantasy nogomet, pa upate, da vaš golman ne bo prejel gola in da ga bo vaš napadalec dal. Pri izboru igralcev imate seveda postavljene določene omejitve, tako na primer v košarki tekmujete v ligah, v katerih ob začetku sezone poteka nabor, določen igralec pa lahko pripada izključno enemu moštvu. V nogometu pa je ponavadi tako, da je vsak igralec omejen z budžetom, ki ga ne more preseči, tako da je na ta način prisiljen v sklepanje kompromisov. 

telesno manj aktiven Suspenzor
 / 25. 12. 2016

Ne glede na popularnost angleške premier lige ali lige NBA, ki smo ju navedli za primer, pa je kralj fantasy športov ameriški nogomet oziroma natančneje liga NFL. Minuli vikend se je zaključila stota sezona tega tekmovanja, v finalu, na tako imenovanem Super Bowlu, pa so slavili Kansas City Chiefsi, ki so z izidom 31:20 premagali San Francisco 49erse. 

Izjava

To je bil Hrvoje Frančeski, novinar spletnega portala Telesport.hr in strokovnjak za vse ameriške profesionalne športne lige. Če je število ljubiteljev lige NFL v Evropi omejeno na relativno majhno skupino, pa status ameriškega nogometa kot športa številka ena v ZDA ni pod vprašajem. Frančeski pojasni, kaj je zanj tako privlačnega pri NFL-u.

Izjava

Zaradi te specializacije položajev so ekipe NFL izjemno številčne, tako da ima vsaka izmed 32 ekip na voljo 53 mest. 

Izjava

Fantasy NFL je vendarle bolj prijazen povprečnemu uporabniku, izbor igralcev pa poteka po principu nabora, pri čemer zaporedje izbiranja naključno določi aplikacija.

Izjava

Kljub porastu števila fantasy igralcev v Evropi in drugod po svetu pa je NFL še vedno predvsem ameriški šport. Profesionalnih igralcev iz drugih držav v ligi NFL tako rekoč ni, primat ameriškega nogometa pa po mnenju Frančeskega kljub temu ni ogrožen napram mnogo bolj globalni košarkarski ligi NBA. Slednja je sicer mnogo bolj prijazna do svojih ‘zaposlenih’, saj uživajo več pravic pri pogodbah, imajo daljše kariere, pa tudi trpijo znatno manjše dolgoročne posledice. Ameriški nogomet kot šport je problematičen zaradi nasilne narave igre, kar se pri večjem delu igralcev odraža pri poškodbah glave, zaradi česar imajo po upokojitvi lahko slabšo psihomotorično hitrost, pozornost in delovni spomin. Frančeski se strinja, da to predstavlja določeno težavo, a hkrati meni, da je večja grožnja za NFL preprosto dolgoročno pomanjkanje števila otrok, ki se bodo aktivno ukvarjali s kakšnim izmed športov.

Izjava

Yelawolf - Ghetto Cowboy

 

Turistična promocija prek športa
 / 26. 1. 2020

Cenjeno poslušalstvo, še vedno poslušate Suspenzor na valovih RŠ-a. Tema dneva so fantasy športi. Ti vse bolj pridobivajo na veljavi na tej strani Atlantika, prek luže pa so že prerasli v veliko bolj donosen posel, predvsem v obliki dnevnih fantasy športov, z angleško kratico DFS oziroma Daily Fantasy Sports. Za razliko od tradicionalnih fantasy iger, ki se praviloma igrajo kot hobi, DFS v osnovi temelji na denarnem elementu igre, saj potrošnik vplača določeno vsoto v upanju, da bo prav on med srečnimi zmagovalci. Govori Andrew C. Billings, profesor na Univerzi v Alabami in soavtor knjige The Fantasy Sport Industry: Games within Games.

Izjava

Eksponentna rast dnevnih fantasy športov je v nekaj letih ustvarila večmilijardno industrijo.

Izjava

Predsednik sveta direktorjev omenjenega združenja podjetij, ki se ukvarjajo s fantasy športi, Fantasy Sports and Gaming Association ali ASGA, je Paul Charchian, ki dela v tem poslu že od leta 1993. Charchian opiše, kako so ponudniki fantasy storitev ustvarjali dobiček v času pred dnevnimi fantasy športi in kaj je prihod le-teh pomenil za ponudnike in potrošnike.

Izjava

Andrew Billings opiše aktualne tržne modele platform za fantasy športe. Najbolj vidni in največji podjetji, ki kujeta dobičke z dnevnimi fantasy športi, sta DraftKings in Fanduel, katerih reklame in logotipi so vselej prisotni v prenosih najbolj priljubljenih ameriških profesionalnih športnih lig.

Izjava

Ključna bitka, ki se bojuje na fronti fantasy športov v ZDA, je bitka okoli vprašanja, ali fantasy športe lahko uvrstimo v kategorijo iger na srečo. To vprašanje še ni bilo postavljeno vrhovnemu sodišču, tako da vsaka izmed zveznih držav po svoje določa pravila. Charchian.

O sodniški tehnologiji v športu
 / 23. 6. 2019

Izjava

Argument ponudnikov fantasy storitev je na trhlih temeljih, a očitno dovolj prepričljiv za veliko nižjih sodišč in organov zveznih držav. 

Izjava

Kot priznava Charchian, je za ponudnike fantasy storitev ključno, da niso obravnavani kot ponudniki iger na srečo, saj bi s tem bili dolžni igrati po mnogo bolj strogih pravilih, s čimer pridejo tudi finančni stroški.

Izjava

Kot rečeno je ameriška zakonodaja, ki je sicer zelo naklonjena idejam prostega trga, na področju športnih stav in iger na srečo praviloma zelo konservativna. Šele pred tremi leti je vrhovno sodišče odprlo vrata zveznim državam pri sprejemanju zakonodaje, ki omogoča večjo razširjenost športnih stav. Te so bile prej omejene na Nevado, dom znamenitega Las Vegasa, a je hkrati veljalo za javno skrivnost, da obstaja velik črni trg, ki ga sedaj poskušajo zvezne države legalizirati in s tem pobrati čim več davkov.

Izjava

Charchian trdi, da bi njegov ceh rad videl, da bi o vprašanju, ali so fantasy športi igra na srečo, odločalo vrhovno sodišče, saj bi tako izstopili iz trenutne sive cone. Predstavniki duopola iz podjetij Fanduel in DraftKings bodo do takrat vztrajno ponavljali, da pri njihovih uslugah ne gre za igro na srečo, pač pa igro znanja, češ da bodo vedno zmagali tisti, ki so bolj talentirani in igri posvetijo več časa. Vse paralele s športnimi stavami, za katere vsaj na prvi pogled veljajo enake značilnosti, zavračajo. Ena od teh je tudi zasvojenost z dnevnimi fantasy športi, kar po njihovem mnenju ni problem, ki bi ga morali nasloviti z regulacijo; namesto tega raje stavijo na dobro voljo in skrb zasebnih podjetij za svoje uporabnike. 

Izjava

Za konec današnjega Suspenzorja Andrew Billings poda komentar o tem, kako se fantasy športi odražajo pri spremljanju tekmovanj. Kot opaža, ljubitelji športa vse pogosteje navijajo za razplet dogodkov, ki jim najbolj ustreza v fantasy ligi. Tako nekako kot pri stavah.

Izjava

Hvala za pozornost, ponovno se slišimo 14. marca, v zadnjem tednu rednega dela fantasy NBA lig. Srečno!

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.