Infoblok po bolonjsko

Infoblok po bolonjsko

Oddaja
21. 5. 2012 - 15.00

Začeli bomo z razveseljivo novico, ki prihaja iz Mestne občine Ljubljana. Vsem, ki uporabljajo omrežje Eduoram, bo omogočen brezplačen dostop do interneta na območju Ljubljane v okviru ljubljanskega brezžičnega omrežja. S tem dejanjem bo Ljubljana postala še prijaznejša do tujih in domačih raziskovalcev, profesorjev in študentov

 

Končno pa je začela svoje koristi kazati tudi bolonjska reforma v obliki odvračanja pozornosti od varčevalnih ukrepov. V javnost so namreč prišli prvi podatki raziskave Študentske organizacije Univerze v Ljubljani o obremenjenosti študentov in pedagoških delavcev. Iz rezultatov je razvidno, da smo slovenski študenti zaradi bolonjske reforme močno preobremenjeni. Ugotovili so, da študenti na prvi bolonjski stopnji povprečno porabimo kar 1025 ur na semester za študij, kar pomeni, da se študiju posvečamo kar 12 ur na dan. Pa naj še kdo reče, da študenti ne študiramo in samo lenarimo. Pozoren opazovalec lahko ugotovi, da študenti oddelamo 8 ur in še 4 nadure vsak dan in se lahko tako postavimo ob bok marsikateremu delavcu.

 

Bolj podrobna analiza raziskave je pokazala, da so naravoslovni študenti bolj obremenjeni od družboslovcev, saj prvi porabijo v povprečju kar 1125, družboslovci pa »samo« 841 ur. Normativ za prvo bolonjsko stopnjo pa je med 700 in 900 urami na semester. Za marsikoga lahko zgornji podatek pomeni, da so naravoslovne fakultete edine, na katerih se nekaj dela in da se na družboslovnih fakultetah samo meša meglo in odkriva toplo vodo. Kar seveda ni res, saj so fakultete zahtevne vsaka po svoje, posploševanje pa nikoli ne pokaže dobrih rezultatov.

 

Da malo osvežimo spomin, bolonjska reforma je reforma visokega šolstva, ki jo nekatere države že pridno opuščajo, saj se je izkaza za neučinkovito, medtem ko je pri nas njeno uveljavljanje v polnem zamahu, čeprav ima veliko kritikov, ki je ne odobravajo. Med njimi pa ni Jerneja Pikala, prodekana Fakultete za družbene vede, ki je dejal, da je bolonjska reforma za naše visoko šolstvo celo koristna, saj pomeni modernizacijo programov. V praksi na mnogih fakultetah modernizacija ne pomeni nič drugega kot združitev nekaterih predmetov v ogromne sklope literature in učenja. Svoje misli o preobremenjenosti študentov in komentar pomembnosti bolonjske reforme za modernizacijo študijskih programov pa nam je zaupal Miha Kordiš iz Mi smo univerza:

 

IZJAVO LAHKO SLIŠITE V ODDAJI

 

Študentska organizacija Slovenije se je odločila, da se bo bolj konkretno zavzela za svoje študente in tako se je s superministrom Žigo Turkom začela dogovarjati o ustanovitvi sveta za študentska vprašanja v slovenski vladi. Več o bodočem študentskem svetu pa predsednik Študentske organizacije Slovenije, Mitja Urbanc:

 

IZJAVO LAHKO SLIŠITE V ODDAJI

 

Kaj pa bo svet prinesel študentom?

 

IZJAVO LAHKO SLIŠITE V ODDAJI

 

Kanadski študenti pa so študentom širom po svetu pokazali, kaj pomeni upreti se. Študentski protesti so se začeli že nekaj mesecev nazaj v regiji Quebec, ko so najavili zvišanje šolnin. Tamkajšnji študenti so očitno imeli že vsega vrh glave in so se končno uprli. In upor je obrodil rezultate, kajti njihova ministrica za izobraževanje je odstopila. Njen odstop pa je s seboj na žalost pripeljal tudi policiste, ki so se z nasiljem spravili na študente. Kanadski protesti so dobra lekcija, ki si jo velja zapomniti in v primeru, da se nad nas vsujejo šolnine, tudi uporabiti v praksi.

 

--------------------------------------------------------------

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

Za vse planinske navdušence bo v petek, 25. maja, organiziran planinski izlet na Veliko planino, smer Kamniška Bistrica. Odhod iz Ljubljane je predviden ob 7.00 s parkirišča pred Tivolijem. Cena izleta znaša simboličnih 5€. Prijave na izlet se zbirajo na elektronskem naslovu: jernej.ocepek@sou-lj.si.

 

Za vse ustvarjalce pa je ŠOU v okviru tedna kulture pripravila številne ustvarjalne delavnice. Kolesarji, ki bi radi imeli unikatno kolo, se lahko udeležite delavnice Krasitev kolesa, ki se bo odvijala v torek, 22. maja, v Hostlu Celica s pričetkom ob 17. uri.

 

Punce, ki imate rade lep nakit, in fantje, ki bi svojim puncam radi podarili unikaten nakit, kot ga ne bo imela nobena druga, pa ste to sredo, ravno tako ob 17. uri vabljeni na delavnico Oblikovanje unikatnega nakita. Na obe delavnici se lahko prijavite preko elektronskega naslova senta@enostavnoprijatelj.si

 

Infoblok po bolonjsko s ščepcem protestnih začimb skuhala Lucy.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness