ŠPORT IN KONOPLJA

ŠPORT IN KONOPLJA

Oddaja
13. 11. 2014 - 8.15

Povezavo športa in konoplje zasleduje stereotipna oznaka slednje kot droge, zato se nahaja v glavnem v negativnem kontekstu. Diskurzu o konoplji kot dopingu ali kot nečem apriorno nezdravem in posledično nešportnem pa se vse bolj pridružujejo javna priznanja o koristnosti konoplje pri zdravljenju posledic poškodb pri borilnih športih oziroma športih z mnogo kontakta. Pri nekaterih od teh, kot je ameriški nogomet, vodilni celo razmišljajo o dovoljeni uporabi konoplje oziroma njenih medicinskih pripravkov.

Boks, hokej, ragbi in ameriški nogomet so samo nekateri od kontaktnih športov, pri katerih so zaradi stalnih ostrih dvobojev v sami igri pogoste tudi poškodbe glave. Konstantna podvrženost glave in možganov udarcem, pretresom in serijskim poškodbam pa utegne pripeljati do kronične poškodbene encefalopatije, krajše KPE ali če boste pokukali v tujo literaturo, CTE. Gre za neverodegenerativno bolezen, za katero je značilno kopičenje proteina tau v možganih.

Čeprav so raziskovalci inštituta Aethlon Medical marca letos odkrili delec, imenovan “exosome”, sestavljen večinsko iz beljakovin, ki naj bi kazale CTE, je kronično poškodobeno encefalopatijo še vedno moč z vso zanesljivostjo potrditi le posmrtno, z obdukcijo. Bolezen, ki kaže podobne klinične znake kot denimo bolj poznani in razširjeni Alzheimerjeva ali Parkinsonova bolezen, so dolgo časa imenovali “boksarska demenca”, saj so bile posledice kroničnih poškodb glave in možganov pri tekmovalcih iz ringa najbolj opazne in zabeležene že v tridesetih. Danes je znano, da gre za samostojno nevropatološko enoto, športna medicina in nevrologija pa sta se v zadnjih letih začela z njo resneje in bolj obsežno ukvarjati. CTE pa je s tem, ko je gladiatorstvo ponovno prevzelo šport in ko se rezultat ustvarja ne samo z glavo, ampak tudi na njen račun, postala ena klasičnih športnih bolezni.

Za enega bolj grobih športov s številnimi poškodbami veljata ragbi in njegova veliko bolj popularna in skomercializirana različica ameriški nogomet. Večina nekdanjih pa tudi mnogo aktivnih profesionalnih nogometašev v ameriški nacionalni ligi, krajše NFL, tarna nad posledicami bojevite športne kariere, povezanimi s simptomi CTE, in tako ne čudi, da so med letoma 2008 in 2010 obdukcije 12 nekdanjih nogometašev prav pri vseh pokazale prisotnost kronične poškodbene encefalopatije.

Mnogi razočarani športniki, ki se po karieri srečujejo s hudimi zdravstvenimi posledicami svojega bojevanja za medijsko slavo, zaslužek in pozornost, za svoj položaj krivijo tudi vodstva športnih lig, saj naj bi se ta v zasledovanju komercialnega uspeha in zaslužka premalo brigala za pogoje in zdravje tekmovalcev. Do danes je tako več kot 4.500 upokojenih igralcev ameriškega nogometa vložilo tožbe proti vodstvu NFL, saj naj bi to storilo premalo za njihovo zaščito in za seznanitev z obsežnimi zdravstvenimi, predvsem nevrološkimi, tveganji tega športa. Prav tako pa naj bi bivše igralce vodilni v ameriškem nogometu zapustili tudi po koncu njihove kariere in pri spopadanju s posledicami CTE.

Ob zaenkrat še ne povsem raziskanih farmacevtskih sredstvih in medicinskih ukrepih za odpravljanje oziroma lajšanje posledic CTE pa raziskovalci in tudi sami športniki odkrivajo pozitivne učinke konoplje na to bolezen. Po nekaterih anketah naj bi več kot 50 odstotkov igralcev v NFL občasno uživalo marihuano in s tem lajšalo glavobole in druge posledice poškodb. Dobre izkušnje športnikov in predhodne raziskave o učinkovitosti kanabinoidov na nekatere druge možganske okvare in poškodbe so spodbudile tudi raziskave v smeri CTE.  

Številne privatne ameriške zdravstvene inštitute in organizacije, ki ob pomoči NFL promovirajo raziskave aplikativne vrednosti konopljinih substanc na CTE, pa bolj kot medicinski prevevajo komercialni nagibi. Z dovoljeno uporabo kanabinoidov v ameriškem profesionalnem športu bi se odprl nesluten trg, ki sega mnogo dlje od popularnega ameriškega fuzbala. A vodstvo NFL ostaja zaenkrat neomajno. Čeprav je komisar lige Roger Goodell na začetku leta napovedal, do bodo razmislili O uporabi kanabinoidov v primerih nevroprotekcije, pa je zadnja revizija seznama prepovedanih sredstev za tekmovalcev ligi konopljo ponovno postavila ob bok rasnemu hormonu, raznoraznim stimulansom in drugim prepovedanim snovem. Podobno seveda ostaja tudi v ostalih športih, kjer razprava o konoplji in njeni vlogi pri poškodbah na tej ravni še niti ni bila sprožena.

Kot tudi ne pri nas in v večinskem delu športnega sveta, kjer tekmovalci, ki se borijo tudi na račun glave, pri lajšanju bolečin ostajajo omejeni na samoiniciativni đoint. In bojazen, da jih na naslednji tekmi ne ujame dopingška kontrola.

Rubriki pomaga rasti Konopljarna Hannah Biz. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.