Kalifornijski Seed to sale

Oddaja
8. 10. 2015 - 8.15

Najzgodnejšim med poslušalstvom rožnodolske frekvence, zaspano dobro jutro še v Vsemogočni travici. Letošnje druženje smo pretekli teden pričeli s kratkim naborom novic o dogajanju na področju legalizacije konoplje v zdravstvene namene v soseščini, na področju zakonske regulacije gandže pa se bomo zadržali tudi tokrat. Iz Kalifornije, kjer je od leta 1996 bolnim pod določenimi pogoji dovoljeno tudi zdravljenje s konopljo, namreč prihajajo vesti o celovitejši zakonski ureditvi uporabe trave v terapevtske namene, o bistvenih poudarkih, ki jih ta prinaša, pa več v naslednjih nekaj minutah.

20 let bo minilo novembra prihodnje leto, odkar so kalifornijski volivci prikimali zakonskemu predlogu aktivista Dennisa Perona in somišljenikov, suhoparno imenovanemu “zakonski predlog 215”, nekoliko povedneje  pa  “predlog zakona o uporabi konoplje iz usmiljenja”.  Zgodovinski “yes” je sredi 90-ih zaoral ledino na področju legalizacije medicinske uporabe konoplje v Združenih državah Amerike, ureditev, ki z zdravniško odobritvijo bolnikom dovoljuje uživanje, posedovanje in gojenje konoplje in je dokončno obliko v kalifornijskem senatu dobila leta 2003 z zakonom “420”, pa še vedno ohranja številne zakonske nedoslednosti in odprta vprašanja. Toda s sivimi conami kalifornijske zakonodaje na področju ganžde, ki izvirajo iz nasprotij s precej bolj konzervativno ameriško zvezno ureditvijo na tem področju in predvsem ohlapnosti same kalifornijske, naj bi bilo s preteklim septembrom konec.

“Nadoknadili smo 2 desetletji neukrepanja,” je zmagoslavno vzkliknil senator Mike McGuire, potem ko so zakonodajalci v obeh domovih kalifornijskega parlamenta potrdili in guvernerju Jerryju Brownu v končno presojo poslali trojček zakonov, ki naj bi, kot je nadaljeval senator, prinesli nujno potrebne predpise in celostno ureditev na področju tako imenovane medicinske konoplje. Škarje in v našem primeru konopljine cvetove bo pri tem imela v rokah novoustanovljena Pisarna za regulacijo medicinske konoplje znotraj kalifornijskega Urada za varstvo potrošnikov, ki bo bdela nad pridelavo, distribucijo in samo prodajo gandže. Novoustanovljena služba bo podeljevala dovoljenja oziroma licence pridelovalcem, distributerjem in prodajalcem, do njih pa bodo v določenih primerih lahko prišli tudi tisti, ki so bili v preteklosti zaradi nedorečenosti ureditve inkriminirani. V primeru že odobrenih licenc na lokalni ravni jbo te zgolj potrjevala*.

Deljenje pristojnosti Pisarne za regulacijo medicinske konoplje in lokalnih skupnosti, ki bodo vključene tudi pri pobiranju davkov s tega naslova*, je bilo doseženo tudi na zahtevo pridelovalcev konoplje, ki so se bali poostrenega nadzora, z doseženo rešitvijo pa so več kot zadovoljni. Pisarna naj bi po besedah Hezekiaha Allena, izvršnega direktorja Združenja pridelovalcev Emerald, dokončno dekriminalizirala njihovo dejavnost, jih izenačila z drugimi interesnimi skupinami in dejavnejše vključila tudi v druge segmente industrije, povezane s konopljo.

Nova kalifornijska ureditev prinaša tudi okrepljen nadzor celotne verige industrije konoplje, od njene pridelave do prodaje oziroma od semena do kupca. Nadzor naj bi omogočili predvsem mehanizmi sledljivosti, tudi s pomočjo črtnih kod, ki bi zainteresiranim deležnikom omogočali vpogled, kaj se s konopljo dogaja od njenega vzklitja pa do končne prodaje oziroma nakupa. Kot zagotavljajo pisci zakonov, bo slednja koristila predvsem zaščiti potrošnikov, ki bodo na ta način dobro obveščeni, kaj kupujejo in kaj bodo kadili, gandža pa se v tem pogledu naj ne bi bistveno razlikovala od drugih živilskih pridelkov.

Pridelovalci konoplje bodo poslej v Kaliforniji izenačeni s kolegi, ki se poslužujejo gojenja drugih kultur tudi iz ekoloških razlogov. Izdatno gojenje konoplje v Smaragdnem trikotniku na severu Kalifornije, ki se je razmahnilo po letu 1996 in predstavlja 60 odstotkov celotne pridelave gandže na območju ZDA, je terjalo tudi ekološki davek. Ekologi že več let opozarjajo na erozije, zmanjšanje vodnih kapacitet in spreminjanje favne, kar pa naj bi se s tem, ko bodo za pridelovalce gandže začele veljati enake ekološke omejitve kot za ostale kmetovalce, ustavilo. Pri implementaciji ureditve tega vidika bo sodelovalo kalifornijsko ministrstvo za kmetijstvo, sicer pa tudi resor, pristojen za javno zdravje.

Slednji bo sodeloval tudi pri tistem delu nove ureditve, ki naj bi, po optimističnih napovedih, ustavil zlorabe, ko gre za predpisovanje zdravniških receptov za zdravljenje oziroma lajšanje simptomov bolezni s konopljo. Predvidevanja, da so zdravstveni nameni, ko gre za uživanje gandže v Kaliforniji, bolj kozmetične narave ter da je potrebno zdravniško potrdilo v obliki posebne izkaznice mogoče dobiti že z malo nedolžnega bolezenskega hlinjenja in nekaj deset dolarji, bo skušal odpraviti poostren nadzor zdravnikov. Nova zakonodaja ob tem omogoča tudi možnost oblikovanja državne podatkovne baze imetnikov tovrstnih dovoljenj oziroma receptov.

Ob koncu tokratne, na kalifornijskem soncu rastoče Vsemogočne travice velja znova poudariti, da se nova zakonodaja, ki naj bi celovito urejala področje konoplje od semena do prodaje, zaenkrat še omejuje zgolj za njeno medicinsko uporabo. Tisti širši uporabi oziroma rekreativnemu uživanju ganžde so se prebivalci Kalifornije novembra 2010 na referendumu s tesno večino sicer odrekli, a že naslednje leto bodo po vsej verjetnosti o tem odločali ponovno in imeli priložnost odločitev popraviti. Septembra sprejeta ureditev pa bo po mnenju kalifornijskega poslanca Jima Wooda ob tem predstavljala odlično zakonsko podlago tudi za legalizacijo konoplje v rekreativne namene.

*popravljeno in dopolnjeno.

 

Vsemogočni travici pomaga cveteti BudSizon.eu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness