Predbožični novičarski paket

Oddaja
19. 12. 2019 - 7.30

V novičarskem pregledu zadnje letošnje Vsemogočne travice smo se posvetili aferi Jovanjica, v kateri se je vonj konoplje razširil na srbski politični vrh, skočili v Kanado in Ameriko, kjer raperji vstopajo v biznis z gandžo, in ugotovili, da kanabis ni več nezaželjen v ameriškem bejzbolu, kitajske oblasti pa ga še vedno ne marajo.

Ob plagiatih, lažnih doktoratih, sporni prodaji orožja in drugih aferah se mora srbski predsednik Aleksandar Vučić v zadnjih tednih ukvarjati še z gandžo. V novembru je srbska policija v kmetijskem podjetju iz Stare Pazove v Vojvodini Jovanjica, ki se ukvarja z ekološko pridelavo hrane, zasegla več kot 600 kilogramov pakiranega kanabisa in 65 tisoč sadik konoplje, lastnik podjetja Predrag Koluvija pa naj bi po aretaciji najprej poklical predsednikovega brata Andreja Vučića. Po nekaterih navedbah naj bi pri njem Koluvija iskal zaščito, saj je vedel, da ga dovoljenje za vzgojo tako imenovane industrijske konoplje, ki ga je podjetje od začetka letošnjega leta sicer imelo, pri zaplembi konoplje s precej višjo vsebnostjo THC-ja od dovoljene ne bo rešilo. Še dlje je šla opozicija, ki Andreja Vučića obtožuje, da stoji za podjetjem Jovanjica, medtem ko je Koluvija zgolj njegov njegov upravljalec. Nenavadno je tudi, da je policija racijo in zaplembo kanabisa v podjetju skušala prikriti in o njej ni obvestila javnosti.

Kot navajajo srbski opozicijski mediji, naj bi bil Predrag Koluvija povezan tudi s številnimi pomembnimi srbskimi politiki, afera z gandžo pa je razkrila, da je imelo podjetje Jovanjica v času Vučićeve vladavine nesporno državno podporo. Dobivalo je državne kredite, od mesta Beograd zemljišče, minister za delo in socialne zadeve Aleksander Vulin pa je Jovanjico in svojega znanca Koluvijo večkrat javno hvalil in obiskal. Da bi razčistil svojo in bratovo vlogo v aferi s kanabisom v vojvodinskem kmetijskem podjetju, je Aleskander Vučić napovedal ovadbo sebe in Andreja Vučića. Prijavil ju je nato podpredsednik Vučićeve Srbske napredne stranke Miloš Vučević

Medtem ko se brata Vučić posla z gandžo otepata, pa raperski zvezdniki vanj vse bolj vstopajo in se z njim ponašajo. Med zadnjimi sta se biznisa s travo lotila Kanadčan Drake in Američan Lil Wayne. Slednji gandžo prodaja pod na novo ustanovoljeno blagovno znamko GKUA Ultra Premium, ki zaenkrat ponuja tri sorte oziroma straine: GKUA VIP, Hollygrove in Uproar. Lil Waynove vrhe bo mogoče dobiti na izbranih lokacijah v Los Angelesu in drugod po Kaliforniji, ponudba pa  GKUA Ultra Premiuma pa naj bi se kmalu razširila, kot je napovedal Lil Wayne se za sodelovanje že dogovarja s številnimi growerji. 

Drake oziroma njegovo podjetje More Life Growth Company pa se je povezalo s podjetjem Canopy Growth, enim večih pridelovalcev kanabisa v Kanadi. Kot je mogoče izluščiti iz širokopoteznih izjav obeh strani, si tako podjetje Canopy kot raper na račun njegovega prihoda obetata predvsem širitev trga. 

Z dogajanjem v Kanadi, ki je v oktobru prešla v drugo fazo popolne legalizacije kanabisa, ni zadovoljna Kitajska. Oblasti v Pekingu preko konzulata v kanadskem Calgaryju svojim rojakom, živečim v Kanadi, sicer niso eksplicitno priporočili, naj ne uživajo gandže, so jih pa pomenljivo opozorili k zavedanju njene škodljivosti in pozvali k pazljivosti pred novim trendom. Rigorozno kitajsko politiko v boju proti drogam v zadnjih letih sicer krepi bojazen pred vplivi legalizacije konoplje, ki bi se utegnili preko kitajskih državljanov, živečih onstran Pacifika, razširiti v domovino. Kitajske oblasti tako na domačih tleh krepijo represijo, v tujini pa ZDA in Kanado obtožujejo, da s slabim zgledom povzročata rast uživalcev trave na Kitajskem. Po navedbah neimenovanega predstavnika kitajske Nacionalne komisije za nadzor narkotikov naj bi število slednjih v zadnjih letih naraslo za kar 25 odstotkov.

V ameriških bejzbol ligah igralci ne bodo več trepetali pred testi za prisotnost kanabinoidov. Predstavniki Major League Baseball (MLB) in sindikata igralcev MLB Players Association so podpisali poseben dogovor, s katerim se ukinja preverjanje uživanja kanabisa pri tekmovalcih. Dogovor je pomemben predvsem za igralce, ki nastopajo v nižje rangiranih ligah ameriškega baseballa. Ti so bili namreč še vedno podvrženi testiranju na kanabinoide, medtem ko so bili igralci, nastopajoči v najmočnejši Major league, tovrstnega testiranja opravičeni  oproščeni že od leta 2006. Predstavniki MLB in sindikata igralcev so ob tem na seznam prepovedanih snovi uvrstili nekatere nove učinkovine, med drugim fentanil, ki je pred meseci povzročil smrt igralca Tylerja Skaggsa, zaradi česar so tudi sledili ukrepi.  

Pred koncem pa še obrobna, a za koga morda praktična novica z domačega okolja. Če ste kupovali konopljino olje proizvajalca Rafael iz Domžal in ste se spraševali, zakaj ga ni več na policah, so razlog benzopireni in policiklični aromatski ogljikovodiki. Zaradi presežne vrednost le-teh je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na podlagi letnega moritoringa umaknila s prodajalnih polic. Z uprave ob tem obveščajo, da če se komu kakšna steklenica omenjenega olja še potika doma v omari, naj ga vrne prodajalcu oziroma proizvajalcu.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.