29. 12. 2020 – 21.00

RazkoreninjeNJE

Audio file
Vir: Lastni vir

Vir: Lastni vir
Audio file
21. 10. 2019 – 23.00
De-gugelfikacija s framasoftom

Prejšnjič smo z Levico govorili o digitalnem davku, saj smo v času izolacije še bolj odvisni od povečini komercialnih storitev monopolistov, ki so se še dodatno konsolidirali v luči premika večine komunikacije in sodelovanja na digitalne internetne kanale.

Delovanje teh storitev finančno pokriva prodajanje podatkov o uporabnikih (v primeru “zastonjske uporabe” za posameznike ala twitter, facebook, instagram) ali pa licence plačajo podjetja oziroma organizacije, znotraj katerih delujemo (recimo Zoom ter Microsoft licence). Uporaba dotičnih storitev je pogojena tudi z s posredovanjem podatkov mrežam obveščevalnih služb, kot so nam pokazala razkritja zadnjih 15 let.

Vir: Lastni vir
Audio file
19. 5. 2020 – 21.00
Samogostujoča alternativa temu, kar delajo veliki fantje, s poudarkom na vaši neodvistnosti

Aktivisti, ki so nam dotlej nevidne zlorabe razkrili (recimo wikileaks) ali pa razvijali varnejše kanale, so pristali v izolaciji veliko pred nastopom novega covida; Julian Assange še vedno ostaja zaprt od aretacije v angliji aprila 2019, prav tako Ola Bini, Tor razvijalec, ki so ga v istem mesecu priprli v Ekvadorju zaradi povezave z wikileaksom (ter izgovorom, da ima pri sebi preveč elektronskih naprav). Oba sta še vedno v dolgotrajnih pravnih procesih brez možnosti ustrezne pravne pomoči.

 

Danes se vračamo k temi prostega gostovanja (librehosting), ki nudi online storitve za sodelovanje in komunikacijo, mimo obveščevalnih služb in podatkovnega trga. Govorili bomo z Muppetom in Antilopo, članoma nizozemske samo-gostiteljske organizacije Disroot, ki funkcionira že od leta 2015.

Vir: banksy grafit
Audio file
19. 11. 2018 – 23.00
Nadaljujemo z raziskovanjem alt3rnativnih socialnih omrežij

Povezave:

 - disroot.org

 - libreho.st

 - kompot.si

Avtorji del
Institucije
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj