Olivia Records

Oddaja
30. 4. 2022 - 20.00

Pod drobnogled jemljemo založbo Olivia Records, prvo ameriško založbo, ki so jo ustanovile in upravljale ženske za ženske glasbenice in pesnice – torej so pri njej izdajale le ženske. Pri tem je treba poudariti, da so v to kategorijo spadale vse osebe, ki so se identificirale kot ženske.  

Založbo Olivia Records so leta 1973 ustanovile radikalne feministke in separatistične lezbijke Cris Williamson, Meg Christian, Ginny Berson, Jennifer Woodful, Kate Winter in Judy Dlugacz, saj so prepoznale diskriminacijo in omejene možnosti izdajanja muzike, ki bi opevala lezbična razmerja, kvirovske spolne identitete ter spregledane, neslišane glasove in tematike, ki so jih ženske želele izpostaviti. Preprosto povedano, uspešne mainstream glasbenice tistega časa (Whitney Houston, Diana Ross, ABBA itd.) so opevale heteronormativne ljubezenske tematike, medtem ko je bila v rock'n'rollu prisotna obilica mačizma. Lezbijke in radikalne feministke so se počutile avtsajdersko tako v družbeno-civilnem in političnem življenju kot tudi v zabavni industriji. 

Olivia Records je kot neodvisna založba predstavljala platformo, ki ni bila pomembna le za glasbo, ampak tudi za združevanje političnega aktivizma, feministične misli, glasbe, poezije in performerstva. Pregledali bomo delovanje založbe, predvsem v njenih začetkih, kulturno-zgodovinski kontekst, ki je omogočil in zahteval nastanek neodvisne založbe, in začetke gibanja Women's Music ter predstavili nekaj avtoric, ki so izdajale pri založbi:

 

 Cris Williamson 

 

– Meg Christian

 

– Linda Tillery

 

– BeBe K'Roche

 

– Patt Parker & Judy Grahn

 

– Kompilacija (1977): A Lesbianthology of Songs and Poems (Various Artists)

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.