Day of the Dead

Day of the Dead

Oddaja
day of the dead
22. 6. 2016 - 22.00

1. CD, 1 (garcia,hunter) UNCLE JOHN'S BAND lucius 4.27

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Pridite poslušat skupino strica Johna ali Pepijev bend, kot bi rekli Jezdeci škrlatne kadulje. Uncle John's Band, pesem Jerryja Garcie in Roberta Hunterja in zasedbe The Grateful Dead, tokrat v izvedbi zasedbe Lucius na zbirki priredb Grateful Dead z naslovom Day of the Dead, objavljeni pred enim mesecem pri založbi 4AD.

Naslednja je Candyman v izvedbi Jima Jamesa in prijateljev.

2. CD, 2 (garcia,hunter) CANDYMAN jim james and friends  5.34

Jima Jamesa seveda poznamo iz zasedbe My Morning Jacket. Zdajle smo ga slišali, kako je s prijatelji izvajal pesem Candyman Jerryja Garcie in Roberta Hunterja na zbirki priredb Grateful Dead, Day of the Dead.

20. maja je izšla zbirka petih CDjev ali desetih vinilk z devetinpetdesetimi posnetki izvedb pesmi in skladb Grateful Dead, ki jih je priskrbelo kakih petdeseti ustvarjalcev in izvajalcev, z naslovom Day of the Dead. Gre za dobrodelni namen, saj je izkupiček od prodaje namenjen boju proti AIDSu. Leta 2011 sta si ga zamislila brata dvojčka Aaron in Bryce Dessner iz zasedbe The National za organizacijo Red Hot Organisation po uspešnem projektu Dark Was the Night iz leta 2009. Na tistem dvojnem CDju z enaintridesetimi posnetki priredb pesmi različnih ustvarjalcev je sodelovalo kar nekaj tudi tu udeleženih, med njimi pravkar omenjeni Jim James z My Morning Jacket. Ko sta razmišljala, kako bi tisti projekt še poglobila in razširila, sta ugotovila, da je zasedba Grateful Dead s svojim opusom na ta ali oni način vplivala na toliko sodobnih ustvarjalcev, da bo najustrezneje, če bo ta zasedba središčna točka novega projekta. Zasedba The National je tu odigrala pomembno vlogo. Dessnes se spominja, kako sta z Bryceom in bobnarjem zasedbe The National, Bryanom Devendorfom 1990. leta brez prekinitve več ur preigravala klasiko Eyes of the World. Zaradi pomanjkanja časa jo nocoj slišimo le v ozadju mojega govorjenja in zdajle par sekund z zbirke Day of the Dead, kjer je v poskočni izvedbi zasedbe s pomenljivim imenom Tal National.

3. CD 3, (garcia, hunter) EYES OF THE WORLD tal national

Seveda sta se Aaron in Bryce zavedala, kako občutljiv projekt je izvajati pesmi Grateful Dead na spoštljiv in samosvoj način, da bi jim ne naredili škode. Tako sta zbrala tistih okoli petdeset ustvarjalcev, ki so se vsak na svoj način lotili teh pesmi. Rezultat je kakih šest ur glasbe, od katere bomo v oddajah Izven zakona nocoj, naslednji teden in prvo sredo v septembru predstavili slabo polovico, torej kake tri ure.

Naslednja je klasika Hunterja in Phila Lesha, Box of Rain, sedaj v izvedbi Kurta Vila in The Violatorsev s pomočjo J.ja Mascisa.  

4. CD, 4 (lesh, hunter) BOX OF RAIN kurt vile & violators (w. j. mascis) 5.30

Zbirka Day of the Dead je razdeljena na tri dele. Prvi ima naslov Thunder. Pretežno iz tega dela smo doslej poslušali posamezne primerke. Drugi del ima naslov Lightning, tretji pa Sunshine. V tretjem delu je tale izvedba pripovedi o Augustu Westu, Wharf Rat, ki jo tako rekoč recitira Ira Kaplan iz zasedbe Yo La Tengo, tokrat s pomočjo prijateljev, med katerimi so Sam Cohen in člani zasedbe The National.

5. CD, 5 (garcia,hunter) WHARF RAT  ira kaplan & friends 10.08

Povzemanje z zbirke Day of the Dead sem si zamislil tako, da bomo nocoj poslušali pretežno izbor iz prvega dela z naslovom Thunder, Grom, naslednji teden tistega iz Lightning, Strela ali Blisk, nato pa šele prvo sredo v septembru tretji del. Tisti del bo vseboval pretežno tradicionalne napeve, ki so jih izvajali tudi Grateful Dead, prvo sredo v septembru pa ga bomo poslušali zato, ker bomo z njim zaključili in zaokrožili pettedensko druženje z Grateful Dead v avgustu. Takrat bomo namreč poslušali po en primerek s koncertov iz vseh trideset let njihovega delovanja od 1965 do 1995, objavljenih na zbirki Thirty Trips Around the Sun ob petdeseetletnici začetka delovanja zasedbe lani. O tem več avgusta.

Še ena dobro nam znana zasedba, Mumford & Sons je na zbirki Day of the Dead takole obdelala pesem Friend of the Devil.

6. CD, 6 (dawson,garcia,hunter) FRIEND OF THE DEVIL mumford & sons 4.31

Seveda nima smisla v tej skromni oddaji niti poskušati v celoti zaobjeti projekt Day of the Dead. Zato si bomo v nadaljevanju privoščili zgolj sproščeno poslušanje izbranih primerkov z zbirke.

Lee Ranaldo, ki se ga spomnimo iz zasedbe Sonic Youth, in pevka Lisa Hannigan sta, spet s pomočjo članov zasedbe National takole izvajala pesem Mountains on the Moon.

7. CD, 7 (garcia,hunter) MOUNTAINS ON THE MOON  lee ranaldo, lisa hannigan & friends 3.53

Stephen Malkmus in the Jicks so priskrbeli tole obdelavo naveze China Cat Sunflower/IKnow You Rider.

8. CD, 8 (garcia,hunter,trad.) CHINA CAT SUNFLOWER/I KNOW YOU RIDER stephen malkmus and the jicks 11.24

Zasedbi Wilco se je 4. avgusta 2013 na nastopu v Shoreline Ampitheatru v Kaliforniji pridružil Bob Weir in so skupaj odigrali pesem St. Stephen.

9. CD, 9 (garcia,hunter) ST. STEPHEN wilco with bob weir 6.36

Prvi del predstavljanja zbirke priredb pesmi Grateful Dead, Day of the Dead, objavljene 20. maja letos, v katerem smo se gibali v polju Grmenja, se izteka. Naslednji teden sledi Strela ali Blisk, Milko Poštrak pa vas do takrat lepo pozdravljam s tole izvedbo pesmi To Lay Me Down v izvedbi Perfume Genius, Sharon van Etten in prijateljev.

10. CD, 10 (garcia,hunter) TO LAY ME DOWN perfume genius, sharon van etten & friends  6.20

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness