1. 1. 2014 - 23.00

townes van zandt

Audio file

CD, 1 (on) BLACK WIDOW BLUES townes van zandt 2.25

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Black Widow Blues, Blues črne vdove, pesem z zbirke In The Beginning Townesa van Zandta, objavljene leta 2003, ki že z naslovom pove, da vsebuje pesmi iz začetka njegovega ustvarjanja. Gre za posnetke iz leta 1966. Kot boste kmalu slišale in slišali, to niso nekakšni začetniški poskusi, temveč že izdelane, dorečene pesmi, v katerih se sliši vsa silovitost in globina ustvarjalnosti Townesa van Zandta. Poslušajmo kar naslednjo mojstrovino, Maryetta's Song.

CD, 2, (on) MARYETTA'S SONG townes van zandt 5.35

Jasno je, zakaj nocoj, 1. januarja 2014, povzemamo opus teksaškega trubadurja Townesa van Zandta. Umrl je namreč na 1. januarja 1997 za posledicami dolgoletnega prekomernega uživanja raznih omamnih sredstev, od heroina do alkohola. Vse to dobro vemo, ne nazadnje smo lahko videli in slišali tudi na ljubljanskem koncertu nekaj let pred smrtjo.

Naslednja pesem z zbirke In The Beginning je Hunger Strike Blues.

CD, 3, (on) HUNGER STRIKE BLUES townes van zandt 3.15

Na zbirki In The Beginning je deset pesmi, ki jih je Townes van Zandt posnel 1966. leta v nekem nashvillskem studiju. Dve pesmi, v uvodu slišana Black Widow Blues in pravkar predvajana Hunger Strike Blues, je posnel z zasedbo, ostale sam s kitaro. Tudi naslednjo, Waiting Fot The Day.

CD, 4, (on) WAITING FOR THE DAY townes van zandt 4.16

O Townesu Van Zandtu smo v raznih oddajah na vašem in našem Radiu Študent veliko govorili predvsem sredi devetdesetih let, od Kozmikov, preko Izven zakona, do Ghosta Radia Študent, spremljali pa smo tudi množico posthumnih, pretežno koncertnih izdaj. V zadnjih letih sta izšli dve zanimivi zbirki pretežno prej neobjavljenih studijskih posnetkov, leta 2003 omenjena In The Beginning s posnetki iz 1966. leta in pred slabim letom še Sunshine Boy, ki prinaša neobjavljene, poskusne ali druge različice pesmi Townesa Van Zandta iz njegovega najbolj plodnega obdobja v začetku sedemdesetih let.

Z zbirke In The Beginning poslušajmo naslednjo pesem, Gypsy Friday.

CD, 5, (on) GYPSY FRIDAY townes van zandt 2.53

Townes Van Zandt se je rodil 7. marca 1944 v Forth Worthu v Teksasu v znani teksaški družini. Za božič 1956. leta mu je oče podaril kitaro. 1958. leta se je družina preselila v Colorado. Tistih časov se je Townes van Zandt pogosto spomnil tudi v raznih pesmih, od My Proud Mountains, preko Colorado Girl, do Colorado Bound, pesmi, ki jo je posnel že 1966. leta in jo najdemo na zbirki In The Beginning. Navezan na Kolorado.

CD, 6, (on) COLORADO BOUND townes van zandt 2.51

Sredi šestdesetih je mladi Townes Van Zandt, ki je bil tudi nadarjen študent, začel nastopati v klubu Jester Lounge v Houstonu. Preigraval je priredbe Lightnina Hopkinsa, Boba Dylana in podobnih, nato pa mu je oče, tik pred smrtjo 1966. leta, svetoval, naj začne pisati lastne pesmi. 1968. leta je Townes Van Zandt srečal Mickeya Newburyja, ki ga je povabil v Nashville in ga tam predstavil Cowboyu Jacku Clementu, ki je postal njegov dolgoletni producent.

Townes Van Zandt je nato od 1968. do 1972. leta objavil svoje klasične plošče For The Sake Of The Song, Our Mother The Mountain, Townes Van Zandt, Delta Momma Blues, High, Low And In Between in The Late Great Townes Van Zandt. Iz časa zadnjih treh naštetih plošč so poskusni in neobjavljeni posnetki z zbirke Sunshine Boy, ki je izšla lani. Poslušajmo pesem, ki je dala naslov zbirki. Sunshine Boy.

CD, 7, (on) SUNSHINE BOY townes van zandt 2.58

Na zbirki Sunshine Boy TownesaVan Zandta je tudi nekaj označevalnih in opredeljevalnih priredb, recimo tale klasika T For Texas Jimmyja Rodgersa.

CD, 8, (rodgers) T FOR TEXAS townes van zandt 3.48

Med dvema ducatoma posnetkov na dvojnem albumu Sunshine Boy s poskusnimi posnetki in drugimi različicami znanih pesmi Townesa Van Zandta je tudi nekaj pesmi, ki jih ne najdemo nikjer drugje, recimo Diamond Hell Blues.

CD, 9, (on) DIAMOND HELL BLUES townes van zandt 5.13

Zdajle pa bomo slišali dve pesmi, ki ju sicer najdemo na albumu High, Low and in Between Townesa Van Zandta iz 1972. leta, vendar se ju splača poslušati še enkrat. Najprej mogoče nekoliko manj znana pesem When He Offers His Hand.

CD, 10, (on) WHEN HE OFFERS HIS HAND townes van zandt 3.01

Ena najboljših pesmi Townesa Van Zandta nasploh je gotovo To Live Is To Fly. Poslušajmo tole inačico z zbirke Sunshine Boy. To Live Is To Fly.

CD, 11, (on) TO LIVE IS TO FLY townes van zandt 3.13

Album The Late Great Townes Van Zandt iz leta 1972 se zaključuje s pesmijo Heavenly Houseboat Blues. Poslušajmo drugo različico z zbirke Sunshine Boy.

CD, 12, (on) HEAVENLY HOUSEBOAT BLUES townes van zandt 2.53

Na kasnejših mnogih koncertnih ploščah se večkrat pojavlja priredba Dead Flowers Rolling Stonesov. Na zbirki Sunshine Boy jo imamo v dveh studijskih različicah Townesa Van Zandta. Poslušajmo eno od njiju. Dead Flowers.

CD, 13, (jagger,richards) DEAD FLOWERS townes van zandt 3.19

Townes Van Zandt je bil menda že sredi sedemdesetih nepopravljivo odvisen od raznih omamnih sredstev. V naslednjih desetletjih je še imel nekaj ustvarjalnih obdobij, recimo 1978. leta, ko je objavil album Flyin' Shoes, 1987, ko je izdal At My Window, in nazadnje 1994, ko je izšel njegov labodji spet No Deeper Blue. Nato so se nakopičene zdravstvene težave zaradi odvisnosti stopnjevale. Okoli 20. decembra 1996 je padel po zunanjih stopnicah svoje hiše. Ni šel takoj k zdravniku, ko so ga le spravili tja, so ugotovili zlom in druge poškodbe, vendar ni ostal v bolnišnici. Tako se je stanje slabšalo do jutra 1. januarja 1997, ko je umrl v krogu svojih bližnjih.

Z zbirke In The Beginning poslušajmo še pesem Big Country Blues.

CD, 14, (on) BIG COUNTRY BLUES townes van zandt 3.30

Gotovo ste v tej pesmi Big Country Blues opazile in opazili zametke napeva pesmi Waiting Around To Die.

Z zbirke Sunshine Boy Townesa Van Zandta, ki je izšla lani, poslušajmo še pesem Tower Song, ki jo sicer najdemo na albumu Delta Momma Blues iz 1971. leta.

CD, 15, (on) TOWER SONG townes van zandt 3.35

V nocojšnji oddaji Moč pesmi smo se s pomočjo dveh zbirk, In The Beginning in Sunshine Boy, spomnili Townesa Van Zandta in njegovih nadčasnih pesmi. Milko Poštrak se poslavljam z zaključno pesmijo z zbirke In The Beginning, torej iz 1966. leta, poslovilno Black Crow Blues.

CD, 16, (on) BLACK CROW BLUES townes van zandt 3.02

Dodaj komentar

Komentiraj