Novotarnica

Kulturna ali glasbena novica
19. 8. 2017 - 11.01

S pregledom totedenskih glasbenih izdaj začenjamo pri starem znancu na RŠ .Svež material je na Bandcampu objavil klubski maratonec leta 2016 Noč, ki na omenjeni platformi izdaja od začeta 2015; vse izdaje doslej so imenovane Demo in označene z rimsko številko, to pot je objavil material z Demo 11. Solo black metal projekt Noč, za katerim stoji Jan Brišar, je v primeru, da je žanrski oris dodana vrednost, tokrat v precej neofolkovskih vodah. Svoj temačni vokal spremlja z akustično kitaro, svoj črni revir pa tokrat zaljša z orgelskimi in klavirskimi pasažami.

Ostajamo v mrakobnih vodah,  predajamo se v Berlinu živeči kitajski glasbenici Pan Daijing. Pred dnevi je izšel njen prvenec Lack izdan za PAN in po njenem ponuja gledališče našega uma. Sodelovala je z Rashadom Beckerjem. Stavi na tesnobnost, ki jo je za prečiščevalne namene razvijala skozi žive nastope zadnji dve leti na Kitajskem, v nemški prestolnici in v Kanadi. Berlin ji godi tudi zaradi Atonala, festivala v Kraftwerku, kjer njena tenkočutnost in prefinjen objem dekonstrukcije enkratno delujeta. Tam bo svoj First Piece predstavila jutri, oktobra pa bo v Ljubljani na festivalu Stiropor ob Xosar, Moor Mother in NGLY. 

Po Pan Daijing, ki jo bomo lahko videli oktobra v Ljubljani, sledijo detroitski noise težavneži Wolf Eyes, ki pa so za razliko od Pan Daijing, ki na Atonalu nastopi jutri, tam nastopili že v sredo. Svojo fuzijo trip metala ter psy jazza, ki jo v Michiganu kujejo zadnjih 20 let, predstavljajo pod zapisom: "Najbolj razburljiva in zmedena vizija grozot, kar si jih lahko predstavljate po letu 2024 in dogodku, ko je bluzer Bo Didley na človeštvo odvrgel v z daktejpom zalimano bombo." Trio je v začetku leta lansiral založbo Lower Floor Music, pred tem so Wolf Eyes izdali tudi pri Sub Pop pa Third Man, ... 

Po triu Wolf Eyes sledi Bergsonist. Gre za elektro-house-techno, izdan pri založbi Style Upon Styles, album se imenuje Mutation in prikazuje delo Selwe Abd, ki se, slično kot prej slišiana Pan Daijing, ukvarja z intuitivnimi psihonalitskimi teorijami. Selwa Abd je lani v splitu izdala oziroma izdal z Isobelo na Borft Records. Bergsonist iz Brooklyna nudi v štirih komadih mešanico različnih zvočnih virov in vzorcev, ki so uporabljeni kot način za zajemanje bistva trenutka, z manipuliranjem najdenih zvokov skupaj z ustvarjenimi digitalnimi fragmenti.

Iz Brooklyna spet nazaj v Berlin na nekoliko bolj bouncy ritme. Tam se je usidral Britanec Kutmah. Ob sebi je zbral četico mojstrov od verjetno enega najtesnejših sodelavcev Flakota do Gonjasufija, Jonwayna pa Jeremiaha Jaeja.. in drugih. V juliju smo Kutmahov komadom Cooler of Evidence predstavili kot RŠ Hit, kjer je na vokalu Nonoface. Britanec je nekajkrat gostoval pri nas, nazadnje v kombinaciji še z enim beatmakerjem Swetsonom Klankom in po peripetijah, ki jih je je imel v Združenih državah, kjer so ga zaradi birokratskih nesmislov preganjale oblasti, se zdi, da je v Berlinu, kot mnogi pred njim, našel ustvarjalno zaledje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.