25 let Max kluba: Res Nullius, Partibrejkers

25 let Max kluba: Res Nullius, Partibrejkers

Recenzija dogodka
4. 7. 2016 - 17.30

Pred Rdečo dvorano, Velenje, 1. 7. 2016

 

Minuli petek je četrt stoletja delovanja obeležil velenjski Max klub. Ta varno spravljen v nedrjih Rdeče dvorane, športno rekreacijske Meke Velenja in širše Šaleške doline, že tam od osamosvojitvenega brstenja dalje razveseljuje glasbene sladokusce. Preteklih vzponov in padcev ne bomo šteli. Za razmislek o delovanju nam bo služil kar jubilejni dogodek, ki je svoje dejanje storil pred samim Max klubom, na asfaltni ploščadi med Rdečo dvorano in hipermarketom. Torej nič kaj klubski, temveč povsem spodoben koncert na zraku pod milim nebom, z dovolj velikim odrom in primernim ozvočenjem, da je tudi tisti najbolj oddaljen obiskovalec na koncu ob izhodu videl in slišal rokovski poklon dveh legendarnih zasedb.

Partibrejkers so oder zasedli nekaj pred deseto večerno uro in nagovorili publiko: "...ajmo, Slovenci!" Beograjski kvintet je eno in pol urni nastop začel s skladbo Ona kaže ljubav pokreće ovaj svet z njihove druge plošče iz daljnega leta 1988. Dodobra napolnjen prostor pod odrom je oživel. Sledile so skladbe iz bogate diskografije vse tam od polovice osemdesetih in vse do zadnje izdanega osmega studijskega albuma Sirotinjsko carstvo, ki je luč sveta ugledal novembra preteklega leta.

Po kakšni uri žlahtnega rock and rolla, katerega karakter oblikuje izkušnja punka sedemdesetih let in beograjske novovalovske šole zgodnjih osemdesetih, je za suspenz poskrbela skladba Srce kuca tu je. Umirjena rockovska balada, začinjena s ska reggea pedigrejem, nas je zazibala s konca prvega dela in nadaljevala v novo koncertno stopnjevanje do novega vrhunca, s katerim so Partibrejkers zaključili odličen nastop. Brez ponovnega prihoda na oder, čeprav si ga je občinstvo želelo, je eden pomembnejših novorockovskih bendov v regiji pred navdušeno množico zapečatil svoj nastop v čast jubilanta, velenjskega Max kluba.

Po krajšem odmoru je vse zbrane z odra pozdravil slavnostni govornik Jure Longyka. Prerezu delovanja in poskusu zgodovinske umestitve Max kluba, ki se je iztekla v oceno, da marsikoga iz občinstva v zgodnješih obdobjih delovanja še ni bilo na tem svetu, je sledila napoved Res Nullius, legendarnih domorodnih rock'n'rollerjev in začelo se je zaključno dejanje rockovske proslave.

Velenjski rockovski kvartet, katerega delovanje sega od konca osemdesetih, se je po nekaj letih ponovno zbral za slavnostni dogodek, ki smo mu bili priča v Velenju na petkov prvojulijski večer. No, dejansko je bila že noč, s koncem nastopa Res Nullius smo pravzaprav dočakali začetek že druge sobotne ure.

Ob prihodu zasedbe na oder so se strnile prve vrste. V Max klubu največkrat razprodani bend je potrdil tovrsten primat. Navdušenje pod odrom je nakazalo na usodno povezanost zbranih protagonistov in jubilanta. Ob rahlo evforičnem začetku je vzdušje krojil temačnejši in skorajda pankersko umazan zvok. Počasi, a vztrajno se je stopnjevala intenzivnost nastopa in vrhunec smo zabeležili s skladbo Rojen leta '72. Pravzaprav sem v nekem trenutku imel občutek, da Res Nullius nizajo hit za hitom, a vendar se začetna evforija ni nadaljevala. Vsekakor smo dihali z bendom, ki se mu je nekajletna odsotnost z odrov poznala predvsem v vokalni interpretaciji.

Torej, Res Nullius, zraščeni z Max klubom in zvesto publiko, ki ni pozabila na lokalne zvezde, ki jih je kovala predvsem na območju nekdanje skupne države. Sprega močno odzvanja tudi danes. Vezi se zadnja leta še vedno tkejo, manj glasbeno in bolj literarno ter filmsko. Roman vokalista Zorana Benčiča Psi brezčasja je prenesen na filmska platna. Noir filmska upodobitev lahkotne kriminalke nadaljuje raziskovanje temnih plati človekove narave, prav tako, kot je to počela in počne tudi danes sama glasba Res Nullius, ki še vedno pritegne temnejših umetnosti željne posameznike različnih generacij.

Velenjski Max klub je dostojno proslavil 25-letnico delovanja. Petkov dogodek je dal občutek, da nihče ni manjkal in ničesar nismo pogrešali. Prvovrsten izbor nastopajočih, brezhibna tehnična izvedba in odlična publika je tisto, kar organizatorju postavlja spomenik in terja podoben nivo tudi v bodoče. Slava Max klubu.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.