HAMMERHEAD, TANKER, FRANZ KAFKA ENSEMBLE

Recenzija dogodka
22. 9. 2014 - 16.00

Močvara, Zagreb, Hrvaška, 20. 9. 2014

 

V soboto zvečer se je v zagrebški Močvari zgodil koncert skupin Hammerhead, Tanker in Franz Kafka Ensemble. Hrvaška prestolnica je gostila enega najbolj znanih predstavnikov založbe Amphetamine Reptile, in sicer ameriške Hammerhead. Če je seattelska založba Sub Pop poskrbela za začetek grunge glasbe, je Amphetamine Reptile nedvomno prva neodvisna založba, ki je svoje izdaje označila pod žanrom noise ali noise rock. Tom Hazelmyer je omenjeno založbo ustanovil pri svojih enaindvajsetih letih, potem ko je njegov bend Halo Of Flies zavrnilo več založb. S središčem v Minneapolisu je izdajal plošče bendom, kot so Melvins, Killdozer, Jesus Lizard in drugi. Močvara in dan pred tem murskosoboški MIKK sta bila tako pravi časovni stroj za nazaj v devetdeseta.

Nekaj minut pred deseto je na oder stopila zasedba Franz Kafka Ensemble. Bend je nastal iz pepela hrvaških noise rock veteranov Peach Pit, okrepljen z brass sekcijo in vibrafonistom. Kot sami pravijo, novonastala zasedba nima skupnih vezi z razpadlimi Peach Pit, ki jih pravkar slišimo v ozadju. V štirih inštrumentalnih kompozicijah so pokazali svojo glasbeno natančnost, v kateri se improviziranimi deli treh pihalcev prepletajo z zvočno podlago kitarista, basista in bobnarja, piko na i pa doda vibrafonist z raznimi vložki. Najbolj sta izstopala bobnar in njegovo ritmično mešanje, ki je povezovalo celotni orkester. Njihova glasba se giblje vse od zasanjanega math rocka pa vse do improviziranih ritmičnih delov s čisto ubirajočo kitaro. Definitivno je zasedbo treba spremljati v nadaljnje, saj napovedujejo sodelovanje z Rhysom Chathamom, ameriškim skladateljem, ki deluje kot multiinštrumentalist in komponist avantgardne glasbe že od leta 1971. Po dobrih tridesetih minutah so Franz Kafka Ensemble ogreli publiko in zapustili oder.

Naslednji so oder zasedli Tanker. Dve kitarista in bobnar so takoj na začetku presenetili z zelo dobrim in glasnim zvokom. Kitarist  Mihael Bele, ki ga prav tako poznamo iz benda Peach Pit, igra na basovsko in kitarsko glavo hkrati, tako da basista obiskovalci nismo pogrešali. Komadi so sestavljeni predvsem s soundgardenskimi melodičnimi rifažami, ki se prelevijo v ušesa parajoče dele tipa NoMeansNo, te pa diktirajo tehnično odigrani bobni. Tanker so prav tako kot Franz Kafka Ensemble inštrumentalen bend in so poleg Mandelbrot Set, Peach Pit in psihedeličnih Seven That Spells glavni predstavniki hrvaške noise rock scene.

Po prvih zvokih kitare se je publika približala odru, na katerem so že stali Hammerhead. Glavni bend večera obstaja že od leta 1990 in v tem času so že bili v naših krajih. Po razpadu leta 1996 so se znova zbrali za petindvajseto obletnico založbe Amphetamine Reptile leta 2011 ter izdali EP z naslovom Memory Hole. Hammerhead so koncert začeli s komadom Swallow z legendarnega albuma Into The Vortex. Piskajoča kitara in rohneči bas sta bila še glasnejša kot pri Tanker. Trio je nadaljeval z novejšimi komadi, ki so bili izdani na lanskem EP-ju Global Depression. Predvsem starejši del publike je vsak komad nagradil s kriki in nasmehi, ki so dali vedeti, da jih je glasba vrnila dvajset let v preteklost. Kitarist je sredi koncerta imel manjše tehnične težave, ki jih je po krajšem premoru odpravil in odigral prekinjeni komad do konca, z naslednjo klasiko Earth pa so Hammerhead prav gotovo dvignili vzdušje še nivo višje. Po končanem setu je trio znova stopil na oder in spustil še zadnji šus v glavo zbrani množici pod odrom s komadom Brest. 

Dogodek je organiziral kolektiv Žedno uho, ki že najavlja prihajajoče koncerte, kot so Future Islands in Grant Hart. Zagrebška Močvara je definitivno odlično prizorišče za takšen koncert. Ob savskem nasipu, dobrem zvoku in super vzdušju so se naša ušesa napila glasbe, ki je skorajda nismo več vajeni. Ob vsej čistosti zvoka današnjih skupin smo pozabili na pravo surovost žvižganja kitar ter agresivnih, živčnih bobnov. Naslednji šus iz devetdesetih bomo dobili pri nas v Kinu Šiška, kjer bodo  štiriindvajsetega oktobra nastopili Helmet, prav tako iz založbe Amphetamine Reptile.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness