INTERNATIONAL CRUISERS WORLD RUMBLE

INTERNATIONAL CRUISERS WORLD RUMBLE

Recenzija dogodka
17. 10. 2016 - 14.30

Orto bar, 15. 10. 2016

 

Skabina, avtorica pričujoče recenzije, je že večkrat pojamrala, da je slovenska rockabilly scena ful majhna. Čeprav, roko na srce, v tej mali državi prav nobena scena ne more biti ekstra velika. Vendar pa že nekaj časa z veseljem opaža, kako scena počasi, a vztrajno raste in se razvija in tudi odpira navzven, čez meje male domovinice. Nekaj k temu nedvomno pripomore vse pogostejše pojavljanje naših rockabilly prvakov Eightbomb ter psychobillyjev Clockwork psycho v tujini, pa tudi povezovanje s skupnostmi, kot je Cruisers – skupnost ljubiteljev rockabillyja in psychobillyja, ki je pred sedemnajstimi leti nastala v Avstriji in se vse bolj širi v različne predele Evrope.

Crusiers že nekaj let zapored organizirajo srečanje pod imenom International Cruisers World Rumble, ki se je tokrat zgodilo pri nas, v Orto Baru, iz odra pa so sceno podprli Burnin' Trio iz Poljske, Jack O'Bones iz Velike Britanije in domači Eightbomb.

Ob avtoričinem prihodu je Burnin' Trio že zaključeval s svojim nastopom, ki pa menda ni bil prav dolg, saj tudi ne gre za dejanski bend, temveč projekt poljske rockabilly zasedbe Burnin' Hearts. Njihov nastop je bil bolj podoben tonski vaji ne ravno treznih akterjev, pri čemer so se strašno zabavali oni, z njimi pa tudi publika, ki je njihove »fuše« pozdravljala z navdušenim bodrenjem in dobrovoljnim smehom.

Precej bolj resno se je svojega nastopa lotil angleški rockabilly trio Jack O'Bones. Morda celo malo preveč resno in tudi kar malo mlačno. Pevcu se mlačnost sicer lahko delno oprosti, saj peti in obenem igrati kontrabas ni majhna stvar, čeprav je v zgolj inštrumentalnih momentih pokazal, da zna tudi na sprehod čez tonalitete basovskega vratu. Kitara pa je izzvenela nekako šibko in osamljeno. Bend, ki je do danes izdal dva albuma za Diablo Records, s katerima so se predstavili na Ortovem odru, je sicer odigral soliden nastop, vendar pa jim kakšna energetska injekcija ne bi škodila.

Energetska injekcija pa je nekaj, česar domači Eightbomb zagotovo ne potrebujejo, saj so po Jack O'Bones z odra završali kot orkan. Od prvega do zadnjega komada so rohneli in drveli, kot da njihovo mašino poganja kerozin. Moč ritem sekcije Eightbomb je tako ali tako pojem zase. Natančna in udarna, tudi ko iz roke šprica kri in se pojavijo žulji. Tako bobnar kot kontrabasist sta se v soboto poškodovala, vendar ju to ni oviralo, da nastopa ne bi končala z enakim trudom, kot sta ga začela. Dodatno energijo dobijo tudi z drugim kitaristom, ki ga po smrti prejšnjega solo kitarista Luja nadomeščajo z različnimi gostujočimi glasbeniki. Andraž, ki je za kitaro poprijel tokrat, se je dobro vklopil v zasedbo, čeprav je bilo pri kakšnih solo pasažah opaziti tudi nekaj negotovosti. Ampak čisto brez potrebe. Dobro razpoloženi vokalist in ritem kitarist Jure je ušesne bobniče prisotnih zopet razvajal s svojim žametnim vokalom. Tako so Eightbomb pokazali in dokazali, zakaj si zaslužijo naziv slovenskih rockabilly prvakov, pa tudi, zakaj so vedno bolj opaženi tudi v tujini.

Celoten večer je izpadel bolj kot privat žurka, odprta tudi za javnost, kar je glede na to, da je šlo za žur skupnosti Cruisers, na nek način tudi bila. Večer je popestril tudi burleskni nastop letošnje Miss Pin Up Miss Stacy Child. Žurka s prijetnim vzdušjem, dobro glasbo in hvaležno, dokaj številno publiko.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness