The Rodeo Idiot Engine & NeSeBat, Žižka hlače, Noodweer

Recenzija dogodka
16. 1. 2013 - 14.30

Tovarna Rog, 14. 1. in 15. 1. 2013

 

V tokratni RŠ recenziji se bomo posvetili kar dvema koncertoma, ki sta se v minulih dneh zgodila v Tovarni Rog. V ponedeljek je nastopal bend iz Baskije, in sicer The Rodeo Idiot Engine, včeraj pa so oder Roga zasedli nizozemski Noodweer, domači NeSeBat in Žižka Hlače.

Rog je v zadnjem obdobju ponovno zadihal kar se tiče koncertne dejavnosti, žal pa so dogodki v Rogu vse prevečkrat spregledani. Razloge za to je iskati v slabi promociji, dostikrat pa obiskovalci Tovarno Rog enostavno spregledajo kot koncertno prizorišče. Lahko bi celo rekli, da se ga smatra za tretjerazredno koncertno lokacijo. Trenutno je Rog edini prostor v Ljubljani, kjer lahko vidimo manjše DIY bende, saj se drugi klubi oziroma organizatorji ne zanimajo za takšne bende, kar pa je definitivno slabo za klubsko sceno.

V ponedeljek je nastopila zgolj ena skupina, The Rodeo Idiot Engine iz Baskije. Obisk je bil porazen, niti deset ljudi. Vseeno pa je bend pričaral izjemno vzdušje, še posebej zaradi svojega lastnega svetlobnega spektakla, ampak o tem kasneje. Peterica igra zanimivo zmes kaotičnega hardcora in počasnega sludgea. V esenci mešajo vplive bendov, kot so Celste, Amen Ra in Converge. Zanje bi sicer težko rekli, da ustvarjajo kaj novega, vendar pa vse skupaj zelo dobro združujejo. Bend je izjemno tehnično podkovan in očitno je, da imajo za seboj dolgo koncertno kilometrino. Njihov performans je bil stoodstoten kljub majhnem številu obiskovalcev. Kitaristi so mahali s kitarami in skakali okoli celotne dvorane. Skupina je nastopala pod odrom tako, da je tudi to imelo svoj čar. Najboljša stvar nastopa pa je bil izviren svetlobni spektakel; imeli so dim mašino in svoje lučke, ki so jih upravljali člani benda s pedali. Skratka, bend je presenetil s svojim nastopom in je zares škoda, da je imel koncert tako slab obisk.

Naslednji dan se je v Rogu zgodil še en koncert. Tokrat sta dve domači skupini pritegnili nekaj več ljudi. Prvi so oder zasedli NeSeBat. Bend sestavljajo že izkušeni člani, kar se je odražalo tudi v žanru, ki ga preigravajo. NeSeBat bi lahko definirali kot nekakšen rock bend s temelji v punk vodah. Žal njihov zvok ni bil vrhunski in zato je bendu primanjkovalo energije. Ritem sekcija je dobro delovala in zelo pozitivno sta se izpopolnjevala oba vokala, za katera sta bila zadolžena kitarist in basist.

Naslednji nastopajoči so bili Žižka Hlače, ki so nekakšna nova »senzacija na sceni«. Žižka Hlače so nekakšen „brikolaž“ bend saj združujejo grind, punk in poezijo, poleg tega pa imajo še ogromno drugih vplivov. Tudi njim manjka dober zvok, saj s plehkimi kitarami ne dosežejo tiste prave ostrine, ki bi jo morali imeti. Pri obeh domačih skupinah so bile kitare pretihe. Za razliko od  NeSeBat imajo Žižka Hlače tekste v slovenščini, ti so v nekaterih delih komadov razumljivi, v večini pa ne, kar je v bistvu prava škoda. Bend bi lahko sestavil fanzine s teksti in jih razdelil med publiko. Poleg zanimivih besedil je izstopal bobnar, ki je svoj inštrument najbolj obvladal. Ostalim članom manjka kilometrine tako na tehnični kot tudi na performativni ravni.

Zadnji so oder zasedli Nizozemci Noodweer in zavlekli dogodek pozno v noč. Bend prihaja iz Groningena in igra nekakšen tipičen skvoterski crust punk. Zvok kitare je bil porazen, a je bil v kontekstu benda. Bobnanje je bilo konstantno hitro in intenzivno, vendar dokaj monotono. Kombinacija ženskega in moškega vokala je bila tudi precej porazna, še posebej moški vokal je zvenel kot nekakšno pijansko lajanje. Bend je potrebno razumeti na način, da je primarni motiv njihovega muziciranja druženje in turneje, težko pa bi rekli, da jim je enako do ustvarjanja vrhunske glasbe. Očitno je bilo, da se je bend na odru zabaval, žal pa je bil njihov nastop predolg.

Skratka v dveh dneh sta se zgodila dva zanimiva dogodka v Tovarni Rog, ki pa ju je marsikdo spregledal. V času, v katerem živimo, smo se tako razvadili, da so nam vse informacije podane direktno pred nos, Rog pa je ostaja taka koncertna lokacija, da se moraš vsaj malo potruditi in sam pogledati v program.

 

http://therodeoidiotengine.com/

https://www.facebook.com/Therodeoidiotengine

http://www.facebook.com/noodweer.groningen

 

The Rodeo Idiot Engine - Discours De La Méthode

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.