Fire of the Mind

Fire of the Mind

Oddaja
7. 10. 2015 - 9.05

Novice

 

Ghost Tapes je še poletna izdaja, za katero stoji El Mahdy Jr. in je izšla pri založbi Discrepant. Alžirski producent je na albumu skupaj zložil najrazličnejše fragmente iz vsakdanjega življenja, ki vključujejo najdene kasete, terenske posnetke, brskanja po radijskih frekvencah in lastne ritme. Kot pravi avtor sam, gre za poskus surove interpretacije kulturnih duhov, ki nas obkrožajo. Izseku s tega ezoteričnega albuma lahko prisluhnete na SoundCloudu.

 

11 let po prenehanju aktivnega delovanja kultne zasedbe Coil ni še videti konca izdajam, povezanim zlasti z eksplozivnim tandemom Jhonna Balanca in Petra “Sleazyja” Christophersona. Ta petek bo namreč pri založbi Cold Spring izšel album z naslovom Backwards. Material na prihajajoči plošči sam po sebi ni kaj posebej nov ali presenetljiv, saj so Coil med drugim sloveli po tem, da za vsako izdano verzijo skladbe verjetno nekje obstaja še vsaj nekaj neizdanih inačic. Za omenjeno ploščo je odgovoren producent Danny Hyde, nekdanji član in samooklicani zavetnik ter hkrati tudi razpečevalec zapuščine Coil. Piarovski stroj pravi, da gre za ključni material, ki povezuje njihova albuma Love’s Secret Domain in Musick to Play in the Dark, na Radiu Študent pa bomo plošči prisluhnili in jo pokomentirali tudi prihodnjo nedeljo, 18. oktobra, ob 15. uri v oddaji Razširjamo obzorja.

 

Patti Smith, ki se je minulo poletje ob proslavljanju 40-letnice album Horses zglasila tudi v notranjih prostorih ljubljanskih Križank, prav nič ne razmišlja o upokojitvi, kljub temu, da velja za nekakšno babico punka. Gospa namreč trenutno piše detektivsko zgodbo, dela na tretji knjigi svojih spominov, kuje roman za mlade ženske in pripravlja novo zbirko poezije.

 

Če ste morda navdušeni nad najrazličnejšimi tolkalskimi tehnikami, pa se vam zdi, da vaš ritem mašina nima dovolj karakteristik, ki razkrivajo vaš prestiž, bo nemara naslednja novica prav za vas. Slovaški studio DevKid je namreč predstavil izdelek, ki se mu reče Jamky. Gre za domislico, ki je videti kot nekakšna ogromna miza z luknjastim lesenim vmesnikom. Naprava je prepredena z vezji, ki zaznajo, kdaj uporabnik nanjo položi kamen, in na podlagi tega sprožijo pripadajoči ritem. Zadeva je videti zelo nobel, če pa vas ritmiziranje na njej pravzaprav ne zanima tako zelo, pa jo vseeno lahko uporabite za fensi klubsko mizo. Frendom pa le povejte, da gre za post-digitalno ritem mašino, če želite narediti vtis.

 

Jamky & Light Installation Battle from DevKid on Vimeo.

 

Nov album so napovedali Massive Attack. Ta naj bi izšel konec tega leta, nekje na začetku letnice 2016 ga bodo pospremili tudi z obsežno evropsko turnejo, na kateri - o, kako zelo presenetljivo - kakega slovenskega mesta za zdaj ne kanijo obiskati. Na turneji jih bodo spremljali Young Fathers, svoj zadnji album Heligoland pa so Massive Attack izdali že leta 2010, zato se čas zdi povsem pravi. 

 

Prisluh

 

Poslušamo producenta z imenom Jimmy Pé, čigar komad Insomnia smo na začetku leta že poslušali tudi kot RŠ-hit. Mladenič je pred dnevi pri založbi Gergaz založil EP z naslovom Fake Fantasy.

 

Izhod

Samo Šalamon Bassless Trio feat. Paul McCandless & Roberto Dani @ Kino Šiška, Ljubljana

Negative Approach, Misery For A Living, Pungert @ KC Mostovna, Nova Gorica

Mfru Kiblix 2015: Lift Me Up @ Kibla Portal, Maribor (7.–9. 10.) 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.