Svaštarnica

Svaštarnica

Oddaja
7. 11. 2016 - 9.05

OSMRTNICA:

V 87. letu starosti za pljučnim rakom umrl francoski pionir sintetizatorja Jean-Jacques Perry. Perry je bil eden prvih evropskih glasbenikov, ki je posvojil elektronsko glasbo. S predhodnikom modernih sintetizatorjev Ondioline, izumljenim v štiridesetih letih dvajsetega stoletja, je prepotoval celotno Evropo. Kasneje pa je v roke dobil enega zgodnejših sintetizatorjev Moog, ki je postal fokus več njegovih albumov, kot na primer Moog Indigo, Moog Sensation in Moog Expressions. V šestdesetih se je preselil v Ameriko, kjer je ustanovil duet z Gershonom Kingsleyjem. Skupaj sta posnela dva zelo vplivna albuma, leta 1966 The In Sound From The Way Out ter Kaleidoscopic Vibrations: Electronic Pop Music From Way Out leto kasneje. Perry je posnel tudi verzijo skladbe Flight of the Bumblebee, na kateri je uporabil zvoke pravih čebel.

 

NOVICE:

Pri BBC-ju je v nastajanju dokumentarni film o letos preminulem Davidu Bowieju, ki bo ga bo moč videti prihodnje leto. Dokumentarec z naslovom David Bowie: The Last Five Years nastaja pod režisersko taktirko Francisa Whatelyja, ki je pred tem ustvaril že dokumentarni film Thin White Duke. David Bowie: The Last Five Years bo, kot namiguje že ime, spremljal zadnja leta njegovega ustvarjanja. Videli bomo še nevidene posnetke ob ustvarjanju zadnjih dveh albumov, The Next Day in Blakstar. Obljubljajo pa tudi vpogled v Bowiejev poslednji posnetek.

Nizozemsko podjetje Symcon, ki je sicer specializirano za izdelavo CD-jev, je prejelo evropsko štipendijo za razvoj tehnologije, ki bo izboljšala proces izdelave vinilnih plošč. Dosedanji način izdelave plošč je močno zastarel, počasen in energijsko potraten. Toda nov način ne obeta samo bolj natančne izdelave plošč, temveč tudi do 65 % zmanjšano energijsko porabo. Nova metoda ne nanese pritiska na matrico, ki jo po trenutni metodi lahko uporabijo za največ 2000 izvodov, zaradi česar bo matrica uporabna dlje časa. Vseeno pa nova tehnika še ni izpravna za komercialno uporabo, saj poskušajo klasičen vinil material nadomestiti z bolj ekološkim. Vendar to zaenkrat rezultira v manj obstojni plošči.

Založba Stones Throw praznuje dvajseto obletnico obstoja in ob tej priložnosti je vodja založbe Peanut Butter Wolf s svetom delil miks še neslišanih draguljčkov iz založbine zakladnice. Miks je sicer prvotno izšel na kaseti v začetku letošnjega leta. Na njem pa lahko slišimo redkosti najvidnejših varovancev založbe, kot so Madlib, Dam Funk, J Dilla in Egyptian Lover.

Sampha, ki je valovom Radia Študent najbolje poznan kot sodelavec s producentom SBTRKT-om [subtraktom], je že konec avgusta naznanil svoj prvi dolgometražec z naslovom Process. Sedaj pa je predstavil tudi podrobnosti izida. Ta se bo namreč zgodil 3. februarja naslednje leto pod okriljem založbe Young Turks. Naznanil pa je tudi turnejo, z datumi tako po evropskih mestih kot tudi Ameriki, Avstraliji in Novi Zelandiji.

 

GTFO:

7. 11.: Suma & Inhibis @ Klub Gromka, Ljubljana

7. 11.: Ropotarnica: Brgs solo; Prepariran solo, Second dance, Koščki stare celine @ ŠKUC, Ljubljana

 

 

Avtor naslovnice: Alex Solman

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.