Svaštarnica

Svaštarnica

Kulturna ali glasbena novica
19. 12. 2017 - 9.05

Glasbene novice  

Svaštarnico žal začenjamo z osmrtnico. Svet glasbe je zapustila ena pomembnejših figur industriala - Stefan Joel Weisser, znan tudi kot Z'EV. Stefan je bil vsestranski umetnik, pesnik, mojster tolkal in zvočnega izraza. Glasbeno pot na očeh publike je začel v drugi polovici sedemdesetih let, in sicer ob boku kultnih skupin kot so Bauhaus in Tuxedomoon. Njegov eksperimentalen pristop h glasbi in uporaba improviziranih inštrumentov sta vplivala na zvok številnih industrial aktov, ki so sledili v osemdesetih. Uporabo odpadnih materialov za ustvarjanje glasbe so tako na primer posvojile skupine, kot so Einstürzende Neubatuen in Test Department. Pred nekaj tedni je bila za glasbenika vzpostavljena platforma za pomoč in zbiranje prispevkov za stroške zdravljenja, ki bi ga doleteli ob bojevanju z boleznijo, ki pa ga je žal prej premagala. Star je bil 66 let. 

Morrissey, ki je že v osemdesetih razglasil, da ga ni mogoče ljubiti, se še vedno sooča s pomanjkanjem ljubezni. Okoli bivšega frontmana legendarnih The Smiths, zdaj že dolgoletnega solo glasbenika, ki je v novembru izdal nov album Low In Highschool, se je v preteklih tednih nabrala precejšnja avra negativnosti. Pred mesecem dni je v nemškem intervjuju namreč izrazil nekaj misli o aktualnih škandaloznih primerih spolnega nadlegovanja v Hollywoodu, ki pa mnogim niso bili povšeči. Ko te nepremišljene izjave združimo z nenehnimi odpovedmi nastopov, postane razumljivo, da je Morissey zopet postal tarča sovraštva. Vendar Morrisseyja blatenje njegovega imena ni toliko prizadelo, kot ga je prizadel slab ali pa prezrt odziv na njegov zadnji glasbeni izdelek. Svojemu albumu Low In Highscool v bran je na Youtubu objavil osemminutni videoposnetek, v katerem krivdo za neuspešnost plošče prelaga na nedavno pridobljene horde sovražnikov. V nepotrebnem videoposnetku tako ne slišimo opravičil ali pojasnil, ampak navsezadnje od Morrisseyja tega tudi ne bi pričakovali. Razlogi za mlačen odziv javnosti na album so preprosto mnogi in večplastni, o njegovi kakovosti pa naj odloča vsak sam.

Post-hardcore in noise rock legende The Jesus Lizard so se po osmih letih ponovno združili za nekaj odbitih nastopov v živo. S tem so svojim poslušalcem vlili kanček upanja na novo združitev v celotni zasedbi, mogoče turnejo, celo nov album. Vendar pa je skupina sanjače med svojimi sledilci dokončno streznila na včerajšnjem koncertu, na katerem je vokalist David Yow pred zadnjo pesmijo nastopa izjavil, da naslednja pesem ni le zadnja pesem večera, temveč zadnja pesem, ki jo bodo kadarkoli še zaigrali. The Jesus Lizard so se tako domnevno dokončno poslovili s komadom 7 vs 8.

Zdaj pa k novim izdajam. Producent beatov Drip-133 založbe SESH je izdal nov mikstejp z osmimi melodičnimi, rahlo ambientalnimi podlagami. Kolektiv SESH očitno nikoli ne počiva. Drip je mikstejp izdal le kakšen teden po novih solo izdajah kolegov Cat Soupa, Ghost'n'ghoula in Greafa, v petek pa se nam obeta še nov mikstejp voditelja te produktivne založbe - rapperja Bonesa.

Nov izdelek je predstavila tudi kultna založba aufnahme+wiedergabe. Izdali so album G0ATTRANC3 zasedbe The Devil & The Universe. Gre za darkersko obarvano plato s hladnimi sintažami. Naslovni komad so pospremili z videospotom, ki, tako kot album, privzema podobe in tematiko nekakšnega futurističnega poganstva.

Creative Adult, skupina iz San Francisca, pa je ustvarila nov stranski projekt, imenovan Spiritual Cramp. Ime so si sposodili pri pesmi gotičarskih, deathrockovskih legend Christian Death, njihov zvok pa je tudi temu primeren. Na prvem ploščku Mass Hysteria namreč surovo zazveni postpunk osemdesetih. Album je že na voljo na Bandcampu.

Glasbene novosti zaključujemo z novo pesmijo solo sintažnega postpunk glasbenika Mortal Boya iz Los Anglesea. Mortal Boy se opisuje kot večnega temačnega, užaloščenega romantika, svojo glasbo pa kot iskrico upanja v mračnem srcu. Slišali bomo njegov komad Wandering Lives Above.

 

 

Glasbeno dogajanje

19. 12.: Igor Lumpert trio @ Hostel Celica, Ljubljana

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness