Svaštarnica

Svaštarnica

Oddaja
15. 5. 2018 - 9:00

Glasbene novice

Svaštarnico žal začenjamo z novico o smrti Glenna Brance. Glenn Branca je bil avantgardni skladatelj in kitarist, ki je veljal za eno najpomembnejših imen newyorške scene poznih sedemdesetih in osemdesetih let. Z atipičnim, kakofoničnim, skratka eksperimentalnim pristopom do glasbenega izrazja, predvsem do maničnega, disonantnega igranja kitare, je najbolj zaznamoval sceno no wava, kasneje tudi shoegaza ter nekaterih odvodov noisa in industriala. Po kaotičnih, dekadentnih osemdesetih se je začel z odrov in performansov vedno bolj pomikati v ozadje, kjer je zavzemal vlogo skladatelja. Kot tak je bil dejaven skozi desetletja, vse do predvčerajšnjim, ko je v 69. letu umrl za rakom na grlu.

Andre 3000, ameriški raper, najbolj poznan kot polovica legendarnega dvojca Outkast, se vrača z novim materialom. Za ameriški materinski dan, ki se praznuje drugo majsko nedeljo, to je letos padlo na trinajstega, je presenetil z malim EP-jem, vendar ne raperskim, temveč jazzovskim. Malo izdajo je naslovil Look Ma No Hands in jo poslovil svojima preminulima staršema. Čeprav plošček sestavljata le dve pesmi, ta v celoti presega dvajset minut. V prvem, krajšem štiriminutnem komadu Andre prevzame vokale, James Blake klavir, v drugem komadu, sedemnajstminutni inštrumentalni jazzovski kompoziciji, pa Andre poprime za klarinet. Čudaški glasbenik, ki se je zadnja leta umikal očem javnosti, se je ob tej priložnosti pridružil še družbenemu omrežju Instagram, na katerem je delil še nekaj osebnih pogovorov z mamo tik pred njeno smrtjo.

Od že old school raperja še k novejšemu valu mladih, tako imenovanim Soundcloud artistom. Ski Mask The Slump God, raper s Floride, poznan po svojem edinstvenem flowu, humornih besedilih in adlibih, je po številnih prelaganjih izdaje mikstejpa, ki bi moral iziti že lani, naposled le v celoti izdal obljubljeni EP Beware Of The Book Of Eli. Razlog za zakasnitev in številna prelaganja izida so bile prvič težave z avtorskimi pravicami zaradi uporabljenih semplov, nato pa še številni prepiri z založbo, ki je pred tedni mikstejp hitro izbrisala s pretočnih strežnikov, potem ko ga je mladi rimoklepač, naveličan čakanja, javnosti objavil na lastno roko.

Punk rock legende Wire se pripravljajo na novo posebno izdajo svojih prvih treh albumov Pink Flag, Chairs Missing in 154, ki so zaznamovali glasbeno sceno sedemdesetih in osemdesetih, njihov vpliv pa je še danes zelo opazen pri bandih, ki jim je blizu punk oziroma post-punk žanr. V pripravah na zbirko novih natisov so izdali doslej neslišan demo za melodično pesem newwavovskih prvin The 15th, ki se je znašla na njihovem tretjem albumu 154, izdanem leta 1979.

Popolnoma nov komad pa sta v navezi izdala Ty Segall in Tim Presley aka White Fence. Pesem Good Boy je napovednik njunega prihajajočega skupnega albuma Joy, s katerim zopet dokazujeta izredno produktivnost. Ty je namreč lansko leto skorajda vsak mesec izdal nov singl ali EP, letos januarja pa še devet komadov dolg dolgometražec, medtem ko je Tim s svojim stranskim projektom nov album izdal komaj prejšnji mesec. Glasbenika sta v preteklosti že sodelovala, in sicer pred šestimi leti za lo-fi psihedeličen album Hair, na prihajajočem izdelku Joy, ki bo luč dneva ugledal sredi julija, pa lahko pričakujemo še več podobnih stvaritev.

Na nov album se pripravlja še synthpop ustvarjalec John Maus. Glasbenik, ki je zadnjih šest let popolnoma molčal, saj se je intenzivno posvetil študiju sociologije, zdaj zopet razvaja svoje oboževalce. Pred pol leta je po dolgem premoru izdal album Screen Memories, zdaj pa je tu že nov dolgometražec Addendum. No, uradni izid pri založbi Ribbon Music naj bi bil 18. maj, vendar je album v celoti že pricurljal na splet. Vseeno je založba v pripravah na uradni izid z albuma včeraj objavila in delila pesem Running Man.

Za zaključek še na domača tla. Vsem poznani radijski sodelavec Jaka Berger - Brgs je včeraj izdal singl Smack, ki je del prihajajočega albuma Free DBeat. Album v celoti izide 19. maja, za zdaj pa prisluhnimo komadu Smack.

 

 

Glasbeno dogajanje

15. 5.: Afterparty RŠ: Kutwyv @ Radio Študent, ob 10:10

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness