Tobačna Svašta!

Kulturna ali glasbena novica
20. 1. 2020 - 9.05

ZBOGOM, UMAZANE ŽIVALI!!!

Medtem ko smo se mi med prazniki mastili s prašičjimi rebrci, sufleji in potico, se je na Tobačni za mnoge kreativce in umetnike izkazalo, da serjejo več, kot je normalnim smrtnikom dovoljeno srati. In ker je življenje potica, so se, zaradi prevelike količine sranja, ki ga sproducirajo notranji organi njihovih usranih urbanih prostorov, pristojni organi odločili, da je problem treba zaupati v skrb tistim, ki so na področju sranja profesionalci. Ko so torej sralni, opa, stečajni upravitelji zaključili z upravljanjem sranja na Tobačni, so upniki prostore prodali za 24 milijonov prašičjih rebrc. 

Sranje na stran, prostori, ki so na Tobačni v zadnjih letih postali križišče različnih umetniških praks, so tako padli v lastništvo nepremičninarjem. Privatniki, ki si bodo kmalu lastili že praktično celotno mestno središče, si namreč v nedavni zgodovini Ljubljane, v srcih mladih, pa tudi že dlje aktivnih kreativcev, še niso lastili tako velikega prostora. 

Rogovska tragedija nam je že znana, a ne glede na njeno enkratnost se je izkazalo, da je vendar ponovljiva. Življenje je torej potica in novinarji številnih slovenskih medijskih portalov so v tem času preobremenjeni s pisanjem pre-poglobljenih člankov o borbi za življenje božiča, ki ga je ogrozil tvit državnega sekretarja. In ker so se borci za božič ta čas zbirali na ulicah - in polovično seveda tudi zato, ker so se dogovori o najemih prostorov na Tobačni cel mesec dni naglo spreminjali, dokler njihovi uporabniki umetniki niso dobili pardnevnega izselitvenega roka - je odmev krikov iz Tobačne preglasilo, še preden so umetniki uspeli kričati. Novi lastniki so namreč določene najemnine podražili tudi za 400 % in poleg tega določili pravila, ki bi krepko omejila čas, v katerem je najemnikom omogočen dostop do prostorov. 

Ob krikih, ki so tako kot travma ostali potisnjeni globoko v notranjost nekoč živečih in delujočih kreativnih centrov, so iz teh prostorov kapljali najprej Poligon, potem Cirkulacija, Tobiro in različni glasbeniki, ki omembe sploh niso vredni. Edina institucija, ki o usodi konceptualne podobe bodoče Tobačne delno še lahko odloča, je Mestna občina Ljubljana

Morda pa nam bo ta Mestna občina Ljubljana v drugi rundi bolj zvesta in le upamo lahko, da je vsaj kavče, ki jih je Poligon podarjal v skupini Kosovci Ljubljana na Facebooku, domov odnesel kak sočustvenik, ki ima to srečo, da dom (za zdaj še) ima. 

Smrt ... potici!

 

AND NOW WHATS NEW >>>

AIMING FOR ENRIKE + RØLØ @ Gala Hala, 15. 2. 2020

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.