.ČUNFA: 0001618 EP + VRITRA: IM2S+MW

.ČUNFA: 0001618 EP + VRITRA: IM2S+MW

Recenzija izdelka
24. 11. 2016 - 19.00

Tokrat v Tolpi kar dve kratkometražni izdaji. Prva izpod prstov domačega producenta .Čunfe in nato pa z EP-jem še Vritra, ki prihaja iz kalifornijskega Long Beacha.

 

.ČUNFA - 0 0 0 1 6 1 8 ep    (Samozaložba, 2016)

.Čunfa oziroma po domače Jan Bajc Funa je mlad beatmaker, ki je vzniknil iz zadnje čase zelo kreativne primorske scene, saj hodi po stopinjah svojih predhodnikov Blaža, Gramatika in Žige Murka. In medtem ko je večina najstnikov prilepljenih na računalnik, na katerem igrajo Minecraft, se je v .Čunfi že zelo zgodaj prebudila želja po umetniškem izražanju. Kaj kmalu je začel producirati glasbo in lani v samozaložbi že objavil prve izdelke na svojem Bandcampu. 

Ni trajalo dolgo, da je njegove produkcijske sposobnosti zapazilo vselej našpičeno uho Jizaha, ki poleg organizacije dogodkov in vodenja oddaje Rhyme Kickers na Radiu Študent vodi tudi založbo Beton. Vzniknilo je sodelovanje, katerega rezultat je .Čunfin prvenec Obsolete, ki je izšel maja letos in ga je v Tolpi bumov obravnavala kolegica Anuša Pisanec. Plošča je .Čunfo postavila na radar širše množice ljubiteljev breakbeat in hip-hop glasbe, ki ga do takrat še ni poznala. Opazili pa so ga tudi organizatorji koncertov, saj je od izida plošče nastopal kot otvoritveni act že dvema večjima tujima izvajalcema, pred Mount Kimbie v Kinu Šiška ter pred kratkim še pred Samiyamom v Gala Hali.

.Čunfa nas je navdušil že s prvencem Obsolete, na katerem smo slišali mladeniča z naprednimi produkcijskimi sposobnostmi. Vendar pa se je na plošči držal malce preveč nakompresirane estetike, kakršna je vrhunec doživela že nekaj let nazaj in je z njo najbolj zapretiraval domači Oknai. Zato smo se razveselili, ko tega na EP-ju 0001618 nismo zasledili v tako očitni obliki. Namesto tega smo dobili še en kakovosten izdelek, na katerem sta vsaj dva zelo nalezljiva komada. In avtorica tolpe je verjetno vsakič, ko je zaslišala komad 0(II), zastrigla z ušesi in preverila, ‘kva je to za en komad?’. 

In s to mislijo lahko povzamemo vtise obravnavanega izdelka. Dvoma v to, da je .Čunfa nadarjen producent, ni in z vsakim izdelkom pokaže kaj novega, vendar novega v njegovem naboru produkcijskih veščin. Da pa bi nekega dne zares izstopal in postal prepoznaven do mere, ko ob nalezljivem komadu ne bomo več primorani preverjati izvajalca - do tega bo potrebno še veliko dela in predvsem kreativne energije. 

 

VRITRA - IM2S+MW (Samozaložba, 2016)

Vritra je v hinduizmu demon v obliki kače ali zmaja, ki je nekoč zemlji ukradel vso vodo in jo tako obsodil na sušo. Vritra pa je tudi raper in producent Hal Williams, ki prihaja iz sončne Kalifornije in včasih izdaja svojo glasbo tudi kot Pyramid Vritra. Čeprav je Palace EP in ploščo Indra izdal pod okriljem založbe Stones Throw - Indra je mimogrede tudi hindujski bog, ki je pokončal Vritro in rešil zemljo pred pogubo -, pa večino svojih izdelkov izda kar v samozaložbi.

Vritra je začel producirati beate in klepati rime, že ko je bil star 10 let. V srednji šoli je ustanovil hip hop kolektiv Nobody Really Knows, kar ga je pripeljalo do Matta Martiansa iz kolektiva Odd Future, s katerim sta ustanovila produkcijsko skupino Super 3 in kmalu za tem izdala svojo glasbo preko Odd Future pod imenom Jet Age of Tomorrow. Eventualno začne izdajati solo projekte, ki jih označi kot Vritra, Pyramid Vritra ali pa samo PV.

Produkcija Vritre do neke mere zveni temačno in obskurno. In ker ima nadzor tako nad beati kot besedili ter slogom rapanja, vse skupaj deluje zelo koherentno in unikatno. K unikatnosti pridoda tudi to, da se izogiba uporabi samplov. Namesto tega rajši uporabi kakšen efekt, ki ga vrže čez vokal, da doseže bolj distorziran in lo-fi učinek.

EP, ki ga poslušamo danes, sestoji iz šestih kratkih komadov v tipični Vritra estetiki. S svojim laid back načinom rapanja se dotika različnih tem - že v prvem komadu IDKWTD (I don’t know what to do), se zdi, kot da se obregne ob politično dogajanje v svoji domovini, medtem ko se v komadu Move spopada s pomanjkanjem prostora na plesišču. Ne umanjka pa niti premislek o športnih dejavnostih v komadu Sport.

Čeprav je Vritra raper in beatmaker, pa ga vsaj v njegovem slogu rapanja težko primerjamo z ostalimi bolj zvenečimi imeni rap scene. Je tiste sorte kreativni introvertiranec, ki se ne ozirajoč se na trende giblje po obrobju in raziskuje možnosti, ki se ponudijo, ko zavrne že uveljavljene kalupe. 

 

Leto izdaje: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.