BLACK VICE: The Alchemist's Vision

BLACK VICE: The Alchemist's Vision

Recenzija izdelka
10. 6. 2020 - 19.00

Crown and Throne Ltd., 2020

 

Black Vice je bend, ki je nastal leta 2013 v glasbeno plodnem Austinu v ameriški zvezni državi Teksas. Njegova prva izdaja je bil split v sodelovanju s someščani Khringe. Leta 2016 so izdali svoj prvenec Rituals of the Anti-Cosmic Doctrine pri založbi Red River Family Records, ki prav tako domuje v Austinu. Red River Family je zanimiva založba, osredotočena na kasetne izdaje v omejenih formatih, posvečene black metalu in sorodnim počrnjenim žanrom, predvsem pa predstavlja domovanje za lokalno blackmetalsko sceno. Sledila je še ena promo kaseta, izdana ob koncertni turneji leta 2016, leto kasneje pa še deljena vinilna izdaja s sorodno mislečimi someščani Haunter. Black Vice po svoje utelešajo duha ameriškega black metala, predvsem zato, ker svoj navdih črpajo iz zgodbe ameriških blackmetalskih struj. V njihovem izrazu najdemo elemente kaskadskega black metala, torej atmosferične, monotone rife, ki v določenem smislu - predvsem v odličnem delu z atmosfero - spominjajo na bende, kot sta Ash Borer in Addaura. V glasbi Black Vice slišimo tudi odmev brooklynske scene, denimo asociacije na zasedbi Krallice in Yellow Eyes, predvsem ko vstopijo kompleksnejše strukture in kitarski rifi. Poleg naštetega pa nad godbo Black Vice definitivno čutimo tudi senco evropskega black metala devetdesetih let.

The Alchemist's Vision je plošča, ki ni izrazito zahtevna za poslušanje. Predvsem gre za dobro kombinacijo ustvarjanja in sproščanja napetosti s progresivnimi, kaotičnimi kitarskimi rifi, obarvanimi z različnimi chorus in reverb efekti. Takšen izraz pa bend seka z zelo melodičnimi vstavki, ki delujejo, kot da bi poslušalca spuščali iz krempljev zapletenejše godbe. Melodije v skladbah so izrazito melanholične, večinoma zelo enostavne in poslušljive, izročene na podlagi različnih permutacij blast beata. Brez dvoma so to najsvetlejši in najintenzivnejši momenti plošče The Alchemist's Vision. V skladbi Attainment slišimo celo paralele z islandsko sceno v igri hitrih bobnov in kitar, ki se močneje osredotočijo na posamezne atonalne harmonične vzorce, čeprav jim ne uspe zares ustvariti tudi dramatičnega vzdušja, značilnega za bende z islandske scene.

Black Vice igrajo intenziven black metal z melanholičnimi melodijami in spreminjajočim se tempom. Na prvo poslušanje to deluje dobro in zanimivo, skladbe se nam hitro usidrajo v spomin. Kljub temu pa bendu ne uspe zgraditi kake posebne trascendentalne atmosfere, predvsem ker so skladbe napolnjene s preveč različnimi elementi in prekratke. To sicer ni nujno nekaj slabega – bendove skladbe so, kot rečeno, zelo poslušljive in funkcionalne. Black Vice ni bend za zelo zahtevnega poslušalca počrnjenega metala ali nekoga, ki išče nova obzorja. The Alchemist's Vision je torej solidna plošča, ki dobro reprezentira moderni ameriški black metal, ne bo pa pustila posebnega pečata – za to je preprosto premalo posebna …

 

https://www.metal-archives.com/bands/Black_Vice/3540374713

Black Vice - Live 7/8/18 at The Lost Well
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.