DANCE MAMBLITA: Amor

Recenzija izdelka
7. 5. 2013 - 19.00

ZARŠ, 2013

 

Dance Mamblite ni treba posebno predstavljati. Ta nadvse simpatični dvojec namreč osvaja domače občinstvo vse od izdaje studijskega prvenca v letu 2007 oziroma sodelovanja pri Klubskem maratonu. Primorski dvojec nas je očaral z neposrednim glasbenim nastopom in seveda debelim basovskim pleteničenjem, ki prihaja izpod prstov Andreja Šika. A tokrat Dance Mamblita s seboj prinaša nekatere spremembe, predvsem kadrovske. Na albumu Amor namreč za bobni ne sedi več Boris Beštjak, ki je z Andrejem sodeloval že v skupini Valter brani Sarajevo. Zamenjal ga je Maksimiljan Rojc, ki je pred dolgimi leti z Andrejem igral v bendu Alice B. Talkless. Naslednja novost pa je, da Dance Mamblita ni več le basovko-bobnarski dvojec, saj se je skupini pridružila še tretja članica, in sicer Đuli Jenček z vokalom in tamburinom. Pri tem pa se sestava benda ne konča, saj je k sebi za to priložnost priključil še gostujoči glasbenici.

Tako kot Dance Mamblito zaznamuje gibljiva basovska slika, ki se giblje skozi punkovsko estetiko, tako so za njih značilna tudi besedila, ki presegajo slovensko okolje. Odpeta so namreč lahko tudi v angleščini, srbohrvaščini, italijanščini in tokrat na plošči Amor tudi v portugalščini. Krivec za to je namreč duet Portofado iz Bologne, ki ga sestavljata Angelica in Francesca, dve punci, ki so ju Dance Mamblita spoznali na Metelkovi. Album Amor je s tem, ko preskakuje med različnimi jeziki, slišati izredno sveže, kar se dobro dopolnjuje z igrivostjo njihove glasbe. Ta se še vedno giblje okoli basovskih linij, razni dodatki, kot so spremljajoči vokali, tamburin in harmonika, pa prispevajo k širši barvitosti, pri tem pa ne trpi primarni zvok Dance Mamblite. 

Plošča Amor ni posebno obogatena s studijskimi olepšavami. Sliši se surovo, recimo temu pristno, zato poslušalec dobi občutek bližine in vpogled v koncertno podobo Dance Mamblite. Ob tem pa toliko bolj prihaja do izraza dinamika igranja, ki je razgibana in kot v pesmih Como Va, Sometimes tudi punkovsko nabrita. Kontrast temu je pesem Barcelona, ki z zvokom harmonike dobiva lahkotnejšo obliko, kar odlično sovpada s sočasno debelo basovsko podlago. Ob tem omenimo, da so pesmi idejno zasnovo dobile skozi raznovrstne vsakodnevne dogodke, ki pa mnogokrat vključujejo interakcijo z naključnimi ljudmi. Tako kot so za Como Va dobili navdih ob naključnem nastopu neznanih Kubank v Madridu in njihovi Santanini priredbi, tako je Barcelona izpoved hotelirja in jeze njegove žene nad njegovim sezonskim nedelom. 

Pesem, ki izstopa, predvsem zaradi prijetne poslušljivosti in pozitivnega, dobro mislečega besedila, je Lepo naj ti bo. To je preprosta in všečna pesem, ki hitro pride v uho, njeno sporočilo pa še dolgo zveni v poslušalčevih mislih. V naslednjem trenutku pa se Dance Mamblita vrnejo globoko v svojo preteklost, saj je pesem Dance Machine nastala še pred obstojem skupine. V nasprotju s pesmimi, ki so nastale skozi srečanja z neznanimi ljudmi, pa Dance Machine orisuje domače okolje, točneje lokalno izolsko pivnico. Prav tako ima naslovna pesem Amor preteklost, saj sloni na rifih, ki jih je Andrej Šik že dolgo preigraval. A glasba najlepše deluje takrat, kadar je vpeta v neki trenutek, čeprav je to le splet naključij. In to je sigurno srečanje z duetom Portofado, ki je ponovno slišan pri tej pesmi, hkrati pa predstavlja dodatno začimbo na albumu, zaradi katerega je slišati še toliko bolj barvit. Sklepni moment na plošči si tako prislužita Portofado z izvedbo portugalske ljudske pesmi, pri kateri je ob igranju harmonike odlično slišan temperamenten in mlad vokal gostujočih glasbenic.

Dance Mamblita so v prenovljeni zasedbi izdali studijsko ploščo, ki je slišati preprosta, a zato toliko bolj igriva in gibljiva. Pesmi se slogovno spreminjajo, hkrati pa vsebujejo medsebojno povezavo, četudi so lahko pankovsko nabrite ali pa skozi zvok harmonike na trenutke dobijo nežnejšo obliko. Amor je plošča, ki je nastajala tudi ob spontanih trenutkih, obenem pa je plod zgodovine Dance Mamblite. Stičišče obojega vnaša raznovrstno glasbeno podobo, tako da je album Amor kljub znanemu zvoku slišati sveže in razigrano.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness