DUM DUM GIRLS: TOO TRUE

Recenzija izdelka
Dum Dum Girls - Too True
3. 2. 2014 - 19.00

SubPop, 2014

 

Ne tako davnega leta 2008 je Dee Dee Penny pod psevdonimom Dum Dum Girls ustanovila popoln format punk-pop dekliške enote. Zgodba njihovega uspeha se bere kot zgodba o Ramones, saj je v dobrih šestih letih z zasedbo kalifornijskih gotskih lolit ustvarila izjemno bogato kariero. 

Debitantski album je nastal v sodelovanju s tistimi producenti, ki so v preteklosti pisali zgodovino Pennyjinim junakinjam The Go-Go's in Blondie. S prvo ploščo je prisotnost Dum Dum Girls na glasbenem zemljevidu obetala novi val ženskega pop-punka. Dokončno pa si je kolektiv mesto zasidral s še uspešnejšo drugo ploščo Only In Dreams, v sodelovanju s Sunejem Rosejem Wagnerjem iz The Raveonettes. Prav slednji je zasedel mesto njihovega botra, ki skupaj z Dee Dee in njenim spreminjajočim se formatom glasbenic orje ledino svojega žanra. Vendar kljub temu, da je tej navezi v tako kratkem času uspelo neprestano nadgrajevati svoj zvok, sta Wagner in Penny z nedavno izdano ploščo morda čisto malo usekala mimo. 

Album Too True je, kako prikladno, rezultat pevkine fizične in psihične izčrpanosti po zadnji turneji. Dee Dee priznava, da se je iskanje muze izkazalo za prav travmatično izkušnjo, vendar je izdelek veliko preveč lahkoten, da bi v njem zaznali avtoričin trud. Raje je posegla po navdihih iz godbene zgodovine in, kot pravi sama, je to njen »najboljši poskus vključitve v rang rock'n'rolla« in »preganjanja popa v temi«. Torej plošča Too True niti ni avtorski projekt, temveč zgolj vaja, v kateri se učimo od boljših? 

Priznamo lahko, da je v tem smislu kar najbolje kanalizirala Suede, Siouxie, Patti Smith, Cure in Stone Roses, vendar na trenutke do te mere, da album začne izgubljati svojo globino. Prej našteti primeri rock'n'roll ranga, ki se mu Dee Dee želi približati, odzvanjajo od otvoritvenega 'Cult of Love' pa tja do šestega komada 'In The Wake Of You', čeprav je v vsako pesem vtkala tudi nekaj svojega prepoznavnega ritma. A vendar se lahko prijetni surf vibe prvih dveh albumov obriše pod nosom, saj komadi po prvih nekaj rifih omladijo v le za kanček temačnejši pop rock. Lahkotnost Dee Dee preseka pri naslovnem singlu 'Long Boys and Girls Club' in s tem svoj potencial izkaže šele proti zaključku albuma, ki ga na koncu ubije z balado 'Trouble is My Name'.

Glede na vse težavnostne faktorje, ki so vplivali na nastanek pričujoče plošče, bi bil rezultat lahko veliko, veliko boljši. Tako pa je le poslušljiv spomin na glasbeno preteklost.

Dum Dum Girls - Lost Boys and Girls Club
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.