LUST FOR YOUTH: Compassion

Recenzija izdelka
23. 3. 2016 - 19.00

Sacred Bones, 2016

 

Nežno prebujanje pomladi bomo nocoj v Tolpi bumov podkrepili z novo ploščo švedskih Lust For Youth, ki na prvo poslušanje daje vedeti, da bend pušča za sabo temačno lo-fi produkcijo in konkretno pluje v sladke synth-pop vode.

Plošča Compassion je brez presenečenja izšla pri newyorški založbi Sacred Bones, ki je za Lust For Youth stalni dom že nekaj let. Napovedana je bila lani oktobra s singlom Better Looking Brother. Benda ne rabimo predstavljati v detajle, ker smo to že naredili s Tolpo njihove prejšnje plate International, ampak vseeno bomo opomnili na par ključnih detajlov. S ploščo International je dvojec, ki je bil v začetku le solo projekt Hannesa Norrvidea, postal trojec. To se je izkazalo predvsem v žanrskem in estetskem premiku, ki je njihovo sobno, lo-fi produkcijo dvignil na klubski nivo. To je za sabo prineslo bistveno svetlejšo sliko od tiste, na kakršno smo bili navajeni s prvimi izdajami. Če je bila plošča International šok za vse zveste oboževalce, je Compassion potrdil smer, v katero bend potuje.

Ponovno se lahko ukvarjamo z nostalgičnimi občutki prvih izdaj in novim materialom, ki je bistveno drugačen, ampak raje se temu izognimo in se vdajmo novi formi Lust For Youth, kljub temu, da bo njihova preteklost vedno odmevala v daljavi njihovega trenutnega ustvarjanja. Skladbe na Compassion temeljijo na synth-waveu iz 80ih in ob poslušanju lahko vlečemo paralele z New Order in poznimi The Smiths. Pop forma je izrazita tako v kompoziciji komadov kot v produkciji, ki je popolnoma radiu prijazna. Tako prijazna, da se na trenutke zdi, da bi Lust For Youth lahko igrali v portoroških diskačih. Vseeno pa imamo tudi kakšno priložnost, da se ta njihova pro-pop forma odmakne in da prostor atmosferičnemu hrupu in malo bolj eksperimentalnem ustvarjanju. Žal to deluje bolj kot nekakšen intermezzo in drezanje, da bend lahko še zmeraj ustvarja glasbo, ki ti daje nelagoden občutek.

Lust For Youth so še zmeraj melanholični s svojimi synth linijami, ampak bistveno manj, kot smo jih bili vajeni. Zato tudi moramo ploščo analizirati z vidika bendovega celotnega opusa in iskreno povedati, da to ni njihov najboljši material in niti ni nek izdelek, ki bi bil originalen v svoji žanrski sferi. Težko je spregledati njihovo preteklost, zato tudi takšni negativni občutki, saj smo še zmeraj upali, da je International le faza njihovega ustvarjanja in da se bodo morda vrnili k temnejši plati svoje kreativnosti. Compassion pa zanika vsa upanja in dejansko definira trenutno držo benda, ki je pač pop.

Z izčrpno koncertno aktivnostjo ob izidu International in omenjenim žanrskim premikom so Lust For Youth dobili večjo bazo oboževalcev. Prav tako bo temu pripomogla plošča Compassion, ki je poslušalcu zelo prijazna plošča. Tolpo lahko zaključimo tako, da se končno zavedamo, da Lust For Youth ni več sobni solo projekt, ampak band, ki želi biti viden v glasbeni industriji in ustvarjati klubske hite za sončna poletja. Ob čakanju le tega pa si privoščimo ploščo v celoti. Lust For Youth in Compassion.

 

 

 

http://www.sacredbonesrecords.com/products/sbr147-lust-for-youth-compassion

 

Lust For Youth "Sudden Ambitions" (Official Music Video)
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.