Můra: Doom Invocations And Narcotic Rituals + Cthonica: The Lesser Incantations of Chthonic Lore

Recenzija izdelka
15. 4. 2021 - 19.00

Nocoj bomo na valovih Radia Študent lovili odmeve iz globin jamskega death doom metala. Speleološko potovanje nam bo razkrilo dve izdaji. Začeli bomo s prvencem češkega benda Můra, ki nosi naslov Doom Invocations And Narcotic Rituals in je izdan na kaseti za ameriško založbo Caligari Records. Ista založba je izdala tudi kaseto venezuelskega benda Cthonica. Album, naslovljen The Lesser Incantations of Chthonic Lore, je izšel tudi na vinilu za ameriško založbo Sentient Ruin Laboratories.

 

Můra: Doom Invocations And Narcotic Rituals (Caligari Records, 2021)

Můra je nov bend s Češke, ki igra že malo prežvečen žanr. Death doom je doživel eksplozijo v zaključku prejšnjega desetletja, ko so ga popularizirali bendi, kot so Spectral Voice. A »trendovski« val je izpostavil nekaj veteranov, ki žanr igrajo že več kot deset let, in obenem rodil ogromno isto zvenečih bendov. Žanrska forma Můre je očiten odziv na ta trend, saj slišimo ogromno vplivov bendov, kot so Grave MiasmaDead Congregation in Funebrarum. Že sam naslov EP-ja nam pove, kam bend cilja. Doom Invocations And Narcotic Rituals zveni precej podobno kultni demo izdaji zasedbe Spectral VoiceNecrotic Doom. Na dveh daljših skladbah nam postrežejo s klasičnimi žanrskimi prijemi. Imamo torej počasne doom dele in nenadne eksplozije hitrega death metala. Njihov zvok ni tako jamski, kot smo pričakovali, vendar ima dodelano zvočno sliko, ki pa najde prijeten kompromis med surovostjo in razločnostjo. Ta odločitev ima najboljši efekt v bolj melodično razvlečenih riffih, ki so tudi najbolj zanimiva točka tega benda. 

 

Cthonica: The Lesser Incantations of Chthonic Lore (Sentient Ruin Laboratories, 2021)

Iz Evrope se preselimo v Južno Ameriko. Cthonica je bend iz Caracasa. Venezuelski dvojec je začel ustvarjati pod tem imenom leta 2018, pred tem pa sta se imenovala Okkvlt. Prvenec iz leta 2019 Typhomanteia: Sacred Triarchy of Spiritual Putrefaction je tako kot EP, ki ga bomo danes poslušali, izšel za ameriško založbo Sentient Ruin Laboratories. Cthonica ustvarja hrupen death metal z močnim vplivom black metala. Njun zvok je izredno umazan in na trenutke so kitare skorajda nerazločne. Ta kaotična nota dobi svoj smisel predvsem v bolj »atmosferičnih« oziroma ritualnih delih. V teh trenutkih bend minimizira vse elemente. Bobni so monotoni in izrecno igrajo različne permutacije blast beata. Vloga kitare je tukaj izključno ta, da ustvari depresivno ponavljajočo se melodijo. Ta element zaznamuje celotno ploščo, saj ima najmočnejši karakter. Druga odlična lastnost pa so bolj death-metalski riffi, ki imajo podoben element ponavljanja, le da so kitare bolj tonalno razgibane. Bobni so v zvočni sliki čudno postavljeni. Na trenutke delujejo, kot da so ritem mašina, in hitro se izgubijo v hrupu. Na prvi in zadnji skladbi slišimo tudi nekaj daljših noise trenutkov, ki so uporabljeni v zaključkih skladb. EP The Lesser Incantations of Chthonic Lore je zanimiv izdelek predvsem z vidika ustvarjanja morbidnega in repetitivnega vzdušja. Vseeno nas glasba na nobeni točki ne navduši pretirano, podobno kot pri Můra. Benda sta torej solidna, a ne vrhunska. 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.