NIGHT BEATS: OUTLAW R&B

Recenzija izdelka
23. 6. 2021 - 19.00

Fuzz Club Records, 2021

 

V današnji Tolpi bumov se bomo posvetili mladi zasedbi Night Beats, ki je nastala pod taktirko Dannyja Leeja Blackwella. Album Outlaw R&B je njihov peti studijski album, izdan po koronski pavzi. Četrti, Myth of a Man, je namreč izšel leta 2019 in ujel zadnji rep normalnosti.

Skupina Night Beats prihaja iz Kalifornije, ki naj bi bila za tovrstne žanre obljubljena dežela, zaradi česar ji glasbeniki radi poklanjajo svoja besedila in pojejo hvalospeve. Night Beats so ubrali drugačno taktiko, tako v prejšnjih albumih kot na sveži izdaji. Gre za album, ki nas že z začetno pesmijo Stuck In The Morning odpelje v njihov svet. Če bi želeli to slikovno ponazoriti, se ob prvih treh rifih zbudimo v neko čudežno deželo, ki bi bila videti točno tako kot naslovnica njihovega albuma. Nadaljevanje s pesmijo Revolution kasneje samo še podkrepi obstoječi svet in nas priklene na poslušanje celote. Dramaturgija samega albuma je speljana v naracijo tako besedil kot samih zvočnih krajin. Tako lahko postopoma padamo v globine besedil in sporočil, ki so vse prej kot na videz ali prvo slišanje lahkotne. Na eni strani se odpirajo teksti, na drugi strani pa so ti podkrepljeni z različnimi oblikami glasbe in žanri, ki glasbenikom dajejo navdih za njihovo ustvarjanje. 

O sami umestitvi Night Beats v žanrski prostor bi zares težko govorili, saj se na albumu razpre paleta različnih zvokov.  Definitivno gre za kitarsko linijo, ki ji lahko potegnemo vzporednice z obdobjem 60-ih let. In dobesedno s celotnim desetletjem, saj na plošči Outlaw R&B najdemo vse od psihedelije, garaže, bluesa in R&B-ja pa tja do countryja. Zagotovo največja odlika skupine Night Beats je originalnost njihovega zvoka. Kljub temu da se v njihovi glasbi sliši vpliv omenjenih žanrov, pri tem ne gre za oponašanje ali željo po imitiranju zvoka svojih vzornikov. 

Pozitivno pa ne preseneti samo dobra dramaturška linija, temveč tudi presenetljivi melodični obrati znotraj posamičnih pesmi. Tako lahko pri pesmi Shadow od začetka pričakujemo etno glasbo, ki se spremeni v svojevrstno mantro, vendar je po eni strani še vedno etno. Postavljena je na 7. mesto od 12. in deluje kot vrh prodora v ustvarjeni svet, kot najboljši del tripa, ki nas po tem začne počasi spuščati. Tako kot v življenju ni vse lahkoten, speven kitarski ritem tudi plošča Outlaw R&B vsebuje komade, ki so težje poslušljivi, na primer Ticket, s čimer mislimo na težko psihedelično strukturo, ki meji že na grunge ritme. Sicer pa je to za zahtevnejše poslušalce lahko tudi najboljši del.

Skupina Night Beats je s ploščo Outlaw R&B stopila iz lastne cone udobja in se prepustila manj preverjenim glasbenim strukturam, ki kreirajo in krepijo svoj značilni zvok. Lahko bi celo rekli, da so ga s tem delom prvič zares ustvarili. Ta plošča je odraz življenja v vseh segmentih, lepih, težkih, mirnih in divjih. To, kar življenje tudi je. Je svet in je vesolje. 

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness