Rotten GirlZ: Punk You

Recenzija izdelka
9. 5. 2019 - 19.00

Samo Records, 2019

 

Rotten Girlz je zabavna zasedba, ki deluje po skladateljski pobudi vrhunskega domačega kitarista Sama Šalamona, v kateri delujejo še pihalec Achille Succi, vokalistka Eva Poženel in bobnar Bojan Krhlanko. Plošča Punk You je zabavna že v naslovu in sestavi zasedbe, v kateri je Šalamon zbral posebne glasove z različnih koncev in ozadij, ter v pristopu k vsekakor odločilni glasbeni improvizaciji s kaotičnimi izbruhi, ki zbrano navigira po polju med prostimi, glasbeno abstraktnimi izraznimi segmenti medigre glasbenikov, z referenco na globoko humorno zgodovino v vmesju jazzovske godbe in proste improvizacije, ter Šalamonovo kompozicijo, ki kot protipol in hudomušen hakeljc povezuje vzneseno improvizirano muziciranje v kose, ki delujejo po izrazitih dramaturških odločitvah.

V takšni glasbi so pomembne asociacije, na nek način je neidiomatsko prosto improvizirano ustvarjanje tu reflektirano v zvočni sliki, ki se v koketiranju z melodičnim, celo sladkim pisanjem melodičnih elementov v lagodnem, virtuoznem nemiru sprehaja med ognjenim poljem ornettovskega free jazza in različnimi formati popularne glasbe. Sploh zanimiva je v tej glasbi vloga Eve Poženel, ki smo jo tu pri nas poznali predvsem po vključenosti v zasedbe z Rokom Zalokarjem. Evi je kot vokalistiki, ko je prisotna, namreč vročena vloga glasu in vzklika zasedbe, ko glasba zavije v melodične segmente, je ravno ona tista, ki instrumentalnim linijam prispeva pomembno glasovno interpretacijo v izrazito čustvenem razponu. Tako asociira bodisi na pevko standarda, ki ne izreka besed, temveč boža in se z glasom smehlja, tudi če se ne smeji, glasovni in izrazni razpon pa ji omogoči tudi prehod v jezen in bevskajoč sentiment krika. Ta glasbi zasedbe Rotten Girlz vlije največ pankerskega odnosa in relacije do poslušalca, ki jo bend vlije že v ime projekta, predvsem pa v naslov plošče.

Glasba na plošči je v smislu kompozicije izjemno kompleksna, predvsem pa so kompleksni harmonični odnosi, v katerih se znajdejo instrumentalisti in pevka v kombinaciji s pogosto neštevnimi, prostimi ritmi, ki ohranjajo izrazito nepredvidljivo dinamiko razvoja skladb. Vse skupaj tu resnično stoji na virtuoznih vnosih glasbenikov, na njihovih posameznih vrlinah, ki jih vsak zase izrazijo v elegantno in hkrati punkovsko celoto izraza plošče Punk You. Ta podaja kritično ostrino, jo podlaga z družabno dinamiko, ki prispeva z nagovorom, pogledom in klicem k vživetju oziroma sodoživljanju. Brez dvoma je presežna vrednost glasbenega izraza zasedbe v njeni družabni maniri, povezovanju in sejanju elementov zahtevnih glasbenih izrazov v polje nastopa in performansa. Prepričani smo, da bo zasedba optimalno delovala šele v živo, ko bo virtuozno sliko lahko preslikala v zrcalu radovednega in vedoželjnega občinstva, in da nas čaka pravi mali glasbeni, prosto improvizacijsko abstrahiran, zvočni punkovski kabare!

Zasedba Rotten Girlz se bo predstavila v sklopu prvega večera letošnje edicije festivala Jazz Cerkno, ki je po historični konstrukciji glasb, s katerimi se ukvarja, pravzaprav izrazito blizu duhu in etiki zasedbe Rotten Girlz, kot jo je sestavil Samo Šalomon. Vabljeni!

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness