Some Truths: Some Friends I Lost To Bedlam, Others I Abandoned There

Recenzija izdelka
14. 7. 2014 - 19.00

Mordant Music, 2014

 

Bristolski producent Ralph Cumbers je v zadnjih slabih desetih letih pod imenom Bass Clef na skoraj vsakoletni bazi serviral sveže albume, ob njih pa izdal še obilico kratkometražnih izdaj. Tako so iz njegovega studia tudi v tem letu do aprila prileteli že dva EP-ja in ena vinilna izdaja materiala, ki je lani izšel na kaseti. Ob tej zgodbi pa se od leta 2011 odvija še vzporedna, ki jo Britanec snuje pod imenom Some Truths. Njen začetek torej leži v istem letu kot splavitev Cumbersove lastne založbe Magic + Dreams. 

Ustvarjanje Some Truths temelji na modularnih sintetizatorjih, do letos pa so vse izdaje izšle na kasetah in v formatu mp3 ter izključno pri Magic + Dreams. Pomlad je prinesla spremembo, saj je sveži album Some Truths povila založba Mordant Music - in to na vinilu. To je Cumbersova prva izdaja pri tej britanski založbi, pri kateri med drugimi najdemo tudi Shackletonove in Ekoplekzove izdaje, je pa s slednjim pred tremi leti pod imenom Ekoclef izdal album 'Tapeswap' pri svoji založbi.   

Za razliko od dosedanjih izdaj kot Some Truths novi album za nianso ali dve močneje gravitira k plesišču in se tako znajde nekako na pol poti med njegovimi preteklimi stvaritvami pod tem imenom in usmeritvijo, ki se je drži kot Bass Clef. Še vedno pa gre za »plesalca«, ki ne bo izvajal abotnih akrobacij in se bo kljub obilici vrline držal bolj ob robu. Že sam naslov plošče, torej 'Some Friends I Lost To Bedlam, Others I Abandoned There', nas usmerja na »robne« življenjske prakse, pa tudi naslovi komadov so temu prikladni. Vendar tukaj nikakor ni govora o zvočnem materialu, ki bi izviral iz tavanja po neurejenih blodnjakih zavesti. Prav nasprotno - gre za konkretno urejeno sliko, ki na trenutke deluje celo kot pacient, ki se je pravkar vrnil z radikalne farmakoterapije. K temu vtisu pa le še dodatno navaja komad z dvema skorajda obratno sorazmernima pojmoma v naslovu - 'Acid and Prozac' … Slika pa se od začetka do konca albuma le še dodatno ureja.

Tako uvodni komad 'Too Much Bone In Your Skull' še daje precejšnji vtis prostolebdečega in nekoliko zasanjanega materiala, medtem ko naslednja dva - 'Quaalude And Fugue State' in 'The Magpie On The Gallows' izkazujeta večjo mero ukročenosti. Četrti 'Music For Trepanning' pa je nekakšen previs na albumu, saj se druga polovica albuma močneje nagiba k tehnažnim - vendar nikakor ne treskajočim - prijemom. Pa tudi komadi so daljši, kar kulminira v zaključnem, devetminutnem 'What Fresh Hell Is This?'. Vendar pa na plošči vseskozi jedka acid, občasno tudi prek meja pravšnje mere. Poslušanje albuma 'Some Friends I Lost To Bedlam, Others I Abandoned There' izpod prstov Some Truths vas bo nemara spravilo ob živce - nemara pa se boste z nostalgijo spomnili svojih bivših sostanovalcev.

 

Some Truths Boiler Room LIVE Show (2013)
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.