Teether: MACHONA: Afar, You Are an Animal

Recenzija izdelka
7. 7. 2022 - 19.00

X Amount Records, 2022

 

Konec maja letos je iz Avstralije vzniknil nov studijski album tamkajšnjega podtalnega ustvarjalca Teetherja. Pod okriljem založbe X Amount Records je glasbenik izdal že devet del, MACHONA: Afar, You Are an Animal pa je njegov četrti samostojni studijski izdelek, za katerega je glasbo v celoti posnel sam, v goste pa je povabil še nekaj svojih bližnjih glasbenih kolegov, Chefa Chunga, Sevyja, Ninija in realname.

Teether nas na novem albumu vodi v rodno deželo svojega očeta, natančneje v vzhodnoafriško državo Malavi. Njegov oče, pripadnik tamkaj živečega plemena Tumbuka, se je namreč pred mnogimi leti po zaslužek odpravil v Melbourne. Od tam se, kot mnogi pred njim, k svoji skupnosti ni več vrnil, temveč je odprl novo poglavje in ustvaril družino, iz katere izhaja protagonist tokratne Tolpe bumov, Teether. 

Pripadniki plemena Tumbuka uporabljajo za ljudi s podobno življenjsko zgodbo, kot jo ima raperjev oče, poseben naziv – besedo »machona«, po kateri je plošča tudi dobila naslov. Machone bi lahko primerjali z gastarbajterji, če se ti ne bi vračali domov. Teether pa z besedo »machona« ne opisuje svojega očeta, ki se ni vrnil, temveč jo uporabi kot poimenovanje zase. Na plati se namreč posveti lastni izkušnji pripadnika afriškega plemena Tumbuka, ki živi v Avstraliji in pripadnost svojemu plemenu čuti kljub manku pristnega stika s to kulturo. Med pandemijo se je Melbournčan temeljito posvetil raziskovanju svojih korenin, zgodovini plemena Tumbuka, ki ni temeljito dokumentirana. Večina podatkov se v njihovih krajih širi zgolj z ustnim izročilom, ki ga Teether želi v svojem ustvarjanju zabeležiti in ga tako v angleškem jeziku predati širšemu občinstvu.

Ustna izročila Teether že leta predaja v kombinaciji ritma in poezije, a glasbenik se ni vedno identificiral kot raper. V preteklosti je bil aktiven član avstralske metal scene, bil je tudi DJ in se ukvarjal s produkcijo elektronske plesne glasbe. Njegove pretekle izkušnje z žanrsko poligamijo je dobro prevedel tudi v svoj slog hip hopa. Album je v celoti pripravil sam in v lastno produciranih podlagah lahko slišimo vplive tako kitarske kot tudi elektronske glasbe. 

Komadi se odvijajo počasi, nekateri poskočnejše kot drugi, vse pa zaznamuje lo-fi produkcija, ki glasbi vliva občutek brezbrižnosti. Slišati je kot delo, v produkcijo katerega avtor ni vložil pretirano veliko truda, s čimer spomni na memphiško rep in phonk sceno. Z različnimi efekti na vokalih avtor muziki vdahne širino in jo obrani pred enoličnostjo, ki jo opazimo pri zelo podobnih podlagah, izraziteje denimo v prvem komadu cross charge in v peti skladbi whirr.

Poseben je stil repa, ki ga glasbenik vplete v komade. Variira med govorjeno besedo, repom in ponekod poskusi petja, hkrati pa nemalokrat menja višino svojega glasu. V njegovih besedilih refrenov ne zasledimo, čeprav se v komadih ponovi kakšna vrstica. Teether skuša ustno izročilo svojega plemena kar se da najbolje prenesti v glasbo. Bolj kot zvenečnosti plate daje prednost izpovedovanju. Njegovo glasbo bi morda najlažje primerjali z deli Earla Sweatshirta ali Westside Gunna, če bi oba izhajala iz manjše afriške demografske skupine v Malaviju in živela v umetniško zelo razvejanem Melbournu, v stiku s pestrim naborom žanrov, ki v njunih domačih krajih niso tako zastopani.

Teether s svojim četrtim samostojnim albumom v petih letih kaže željo po ustvarjanju in ustvarjanju drugačnega. Kljub morda ohlapnejši produkciji, ki je morebiti pravzaprav namerna, je raper znova uspel pripraviti zanimivo in dokaj razgibano plato. Njegov samosvoj, poseben stil, na katerega je rad ponosen, ga prav zaradi drugačnosti ne vodi pod glasbene žaromete, kamor z glasbo z albuma MACHONA: Afar, You Are an Animal tudi noče priti. MACHONA je dobro avtsajdersko delo, še eno v izboru ljubiteljev podtalnega hip hopa.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness