THE GURU GURU: P C H E W

THE GURU GURU: P C H E W

Recenzija izdelka
30. 1. 2018 - 19.00

Ampersand, 2017

 

Belgijska zasedba The Guru Guru deluje od leta 2012. Na tem mestu je treba poudariti, da bomo v današnji Tolpi bumov poslušali mlajšo belgijsko oziroma flamsko zasedbo, in ne nemškega krautrock benda z imenom Guru Guru. Razlika v imenu je zgolj v angleškem členu »the«, ki so ga današnji protagonisti dodali, ko so ugotovili, da bend s takšnim imenom obstaja že od konca šestdesetih let.

The Guru Guru torej prve resnejše produkcijske korake naredijo, ko leta 2014 izide istoimenski The Guru Guru Live EP in ko v naslednjem letu izideta prvi dve skladbi, ki nakažeta glasbeno in zvočno razvojno pot zasedbe. Skorajda istočasno ugleda luč sveta še desetinčni izid posnetkov, ki si ga razdelijo s prav tako belgijsko zasedbo Brutus. Brutus in The Guru Guru pa si ne delijo le plošč. Na omenjeni skupni izdaji so celo posneli skladbe drugi drugih in skupaj priredili skladbo Troy legendarne Sinead O'Connor.

Zasedbo Brutus smo imeli nedolgo tega priložnost slišati na koncertu v Klubu Gromka, na istem mestu pa se bodo ta petek v živo predstavili tudi The Guru Guru, in sicer v sklopu festivala MENT. Zasedba se predstavlja kot sedemčlanski kolektiv. Bobnom, bas kitari, vokalu in dvema kitarama dodajajo še par tonskih tehnikov kot enakovrednih članov kolektiva. Sodeč po izjavah zasedbe, ki jih zasledimo v različnih medijih, se glasba The Guru Guru v živo in na studijskih posnetkih razlikuje, kar sami razumejo kot konceptualni presežek.

Njihov dolgometražni prvenec sliši na ime P C H E W ... na zvok izstrelka. Tudi deset skladb z albuma se ob poslušanju odvije z veliko hitrostjo. Skladbe si sledijo tekoče, na visokem energetskem nivoju, muziciranje je izredno intenzivno in dinamično. Na začetku glasba The Guru Guru spomni na zasedbo The Mars Volta, ki jo tudi sami navajajo kot vpliv, pri katerem črpajo pri ustvarjanju. Skladbe so zgrajene kompleksno, z raznoliko ritmično spremljavo, ki v nekaterih skladbah razpade na osnovne ritmične elemente in poudari intenzivnost na repeticiji osnovanega, minimaliziranega beata. Vokalist svoje zgodbe interpretira izredno dramatično, čustveno, sledeč instrumentalni in ritmični razgibanosti skladb.

The Guru Guru kot vplivne zasedbe navajajo še: Sonic Youth, Melt-Banana, Deerhoof, Pere Ubu, Metz, The Jesus Lizard. Kljub zavedanju o historični determiniranosti pa je zasedbi The Guru Guru uspelo ustvariti svojevrsten glasbeni izraz, ki ga je žanrsko težko opredeliti. Občutek imam, da se tudi sama zasedba ne želi zares uvrščati v kakršnekoli žanrske okvire, kar da slutiti tudi lastno izumljanje žanrskih oznak. The Guru Guru tako lastno glasbo imenujejo borderline rock ali tudi psihotični – in ne psihedelični – noise rock, opredelitev, ki jo tudi sicer vse večkrat zasledimo v opisih delovanja različnih glasbenih ustvarjalcev. Album P C H E W je izredno dodelan produkt, tako po vsebinski kot tehnični plati. Kljub temu zvok na albumu ostaja surov, neposreden, same skladbe pa ponujajo dovolj nepredvidljivih glasbenih rešitev, s katerimi lahko pritegnejo tudi bolj zahtevno poslušalstvo.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

RŠ praznuje 51 let! Če bi radi spodbujali kakovostne radijske vsebine tudi v postabrahamski dobi, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness