ZVOČNA RAZGLEDNICA: LUKA SELIŠKAR

Kulturna ali glasbena novica
Luka Seliškar

Rožna dolina, 25. 4.

Več dni sem razmišljal, kako zasnovati svojo Zvočno razglednico, da ne bi bila zgolj naključen nabor muzik, ki so mi nekoč in nekje ujele pozornost ušesa. V novitete se nisem želel spuščati, saj sem realno out of the loop; preprosto nisem (več) v fazi življenja, da bi bil pripravljen preposlušati 10 ur generičnih, že stokrat slišanih variacij, da bi v kupu gnoja našel komad ali dva, s katerima bi razširil svojo glasbeno knjižnico. Zato pa sem se, v maniri pravega fizika, odločil, da bom pogledal okoli sebe in poskušal trenutno globalno situacijo misliti in interpretirati skozi redukcionistično prizmo. Porajalo se je torej vprašanje, kako s čim manj spremenljivkami opisati svetovne razmere, v katerih smo se znašli, in ob tem ponuditi glasbeno in zvočno interpretacijo, ki bi služila kot ogrodje, v katerega bi lahko vsak slehernik projeciral svoja, od karantene skisana občutja in misli. Znanstvena metoda je seveda takoj letela skozi okno, ostala pa je newagerska sla po pomenu in velikih zgodbah. Namestite si torej svoje plehnate čelade, aktivirajte kvalitetne slušake ali zvočnike in si mantrajte, da edina prava interpretacija prihaja iz asociacij in da je vsaka zarota, ki si jo namislite, resnična.

Pričnimo naš distopični zarotniški narativ kar pri vesoljskih zadevah. Najverjetneje ste v zadnjem tednu zasledili članke o “skrivnostnih lučeh”, ki se v vrsti premikajo po našem nočnem nebu. Morda ste jih celo osebno videli in se čudili nad nenavadnim pojavom. Detektorji zarote že piskajo in iz glave se že kadi, vendar pa je resničnost dokaj nespektakularna, čeravno zaradi tega nič manj problematična. Gre namreč za satelite omrežja StarLink, ki ga Elon Musk gradi z vizijo hitrega dostopa do interneta po celotni zemlji. Častna namera, škoda le, da ima zadeva potencial, da onemogoči astronomska opazovanja z Zemlje in s tem precej zavre naše raziskovanje vesolja. Sateliti, ki naj bi jih bilo po optimističnih željah čez čas celo 42 000, namreč odbijajo svetlobo in na astronomskih slikah puščajo sledi, ki lahko zelo egativno vplivajo na našo sposobnost zajemanja astrofizikalnih podatkov. Kot demonstracijo prilagam sliko s profesionalnega teleskopa, na kateri so očitno vidne svetlobne črte, ki jih sateliti puščajo ob preletu vidnega polja teleskopa.

pogled skozi teleskop

Naša prihodnost se tako zdi polna utripajočih lučk, lahko bi celo rekli malih izbruhov svetlobe, ali kot bi rekli angleško govoreči – flareov.

We - Magnesium Flares

Politično gledano se še vedno ukvarjamo z antagonizmom med Rusijo in zahodom, ob tem pa si lahko le predstavljamo, kaj se je pletlo po ruskih glavah v 90-ih, ko so gledali grobi (sončni) zahod – Грубый закат.

Зву́ки Му - Грубый Закат

Na drugi strani luže se Združene države spopadajo z epidemijo koronavirusa, skupine protestnikov pa želijo brezpogojno odprtje ekonomije in, na čelu s svojim predsednikom, vidijo le svojo lastno pot.

Limp Bizkit - My Way

Medtem se po obali že pojavljajo skrivnostni grafiti, ki opozarjajo za novi svetovni red. Obeti so temni, novi red namreč potrebuje nove sužnje.

Zs - New Slaves

Religiozni sentimenti medtem nikakor ne jenjajo in negotovost družbenega stanja jih najverjetneje še utrjuje, čim boljši oprimki so namreč nujni pri plezanju po steni duševnosti. Naše lastne svetinje pa so nadvse raznolike in kaj lahko najdemo svojo v Svetem grimu.

Wiley ft Devlin - Bring Them All / Holy Grime

Ampak mi nočemo delovati po principih novih stricev iz ozadja, novih marionetarjev na sceni. Ostane nam torej samo še nepokorščina.

Three 6 Mafia - Break da Law 95

Kaj če se omejitve gibanja zavlečejo v čas po zdravstveni nevarnosti? Mesta postanejo getoizirana, saj ni prehajanja med občinami, ljudje so grobo ločeni od svojcev in prijateljev drugod po svetu. Kakšen je svet na robu mesta?

Great Sabatini - City Limits

Obup je prevelik, ostane nam samo še jeza.

WHOURKR - Quadruple Plis de Peau

Nam v takšnih časih sploh še preostane kaj drugega kot gverila v džungli?

Loefah - Jungle Infiltrator

Prihaja seveda neizogiben propad, zadnje trohice človečnosti pa ostajajo v spominih, ki jih prikličejo, zdaj že redke, poceni sladkarije in njihove transmaščobne kisline.

Kruder & Dorfmeister - Trans Fatty Acid

Hvala, ker ste leteli z vesoljsko agencijo Seliškar.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness